Германската енергийна компания RWE започна арбитражно производство срещу руския Газпром

...
Германската енергийна компания RWE започна арбитражно производство срещу руския Газпром
Коментари Харесай

Германската компания RWE ще съди „Газпром“

Германската енергийна компания RWE стартира арбитражно произвеждане против съветския " Газпром " за изчезнали доставки на газ, сподели представител на RWE, без да дава повече детайлности, осведоми Ройтерс.

Ходът, обявен за първи път от вестник Handelsblatt, идва, откакто немската компания Uniper предходната седмица започва арбитражен развой с вярата да обезпечи милиарди евро отплата от Газпром за недоставени количества газ.

Експозицията на RWE към доставките на съветски газ е относително ниска спрямо това, покривайки 15 тераватчаса (TWh) до 2023 година, което е понижено до 4 TWh, откогато Русия стартира нашествието си в Украйна в края на февруари.

„ В случай на цялостно спиране на доставките, ние изчисляваме, че замяната на останалите 4 TWh може да коства минимум спомагателни 400 милиона евро (422 милиона долара) “, написа анализаторът на Stifel Research Мартин Тесие през юни.

Uniper, която е претърпяла загуби от към 11,6 милиарда евро към днешна дата, заменяйки съветските доставки, спрени от края на август, има експозиция от 200 TWh.

($1 = 0,9466 евро)

По-рано съветският енергиен колос " Газпром " съобщи, че Украйна отклонява доставките на природен газ, преминаващи директно през Молдова, и в отговор заплаши да понижи доставките по основен газопровод за Европа.

Твърденията са най-новата точка на напрежение във връзка с енергийните доставки сред Киев, европейските столици и Москва, която понижи доставките за Европа в отговор на западните наказания поради спора в Украйна.

" Обемът на газа, доставен от „ Газпром “ за пренос до Молдова през Украйна, е по-голям от физическия размер, предаден на границата на Украйна с Молдова ", се споделя в изказване на „ Газпром “.

Базираната в Санкт Петербург компания съобщи, че Украйна е попречила доставката на 52,52 млн. куб. м за Молдова и в отговор заплаши с понижения.

" Ако несъответствието при преноса през Украйна за молдовските консуматори се резервира, на 28 ноември, от 10:00 ч. „ Газпром “ ще стартира да понижава доставките на газ през основната директна точка за доставките за Европа “, съобщи компанията.

Украйна отхвърли обвиняванията, като съобщи, че всички количества газ, предопределени за молдовските консуматори, са били трансферирани " в цялостен размер ".

" Заплашвайки да понижи размерите за превозване на газ за Молдова, „ Газпром “ се пробва да лиши тази страна от опцията да употребява украинската газопреносна система ", съобщи в изказване формалният представител на оператора на Украйна Олга Биелкова. " Това не е първият път, в който Русия прибягва до потреблението на газа като инструмент за политически напън ", сподели тя. " Тя манипулира обстоятелствата, с цел да оправдае решението си да ограничи още повече размера на доставките на газ за европейските страни. "

Заплахите идват в нерешителен миг за енергийната сигурност в Европа, която се бори да запълни газовите складове преди зимата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР