Германската биотехнологична компания BioNTech (разработила съвместно с Pfizer ваксина срещу

...
Германската биотехнологична компания BioNTech (разработила съвместно с Pfizer ваксина срещу
Коментари Харесай

BioNTech и InstaDeep със система за ранно предупреждение за нови високорискови Covid варианти

Германската биотехнологична компания BioNTech (разработила взаимно с Pfizer ваксина против Covid-19) и InstaDeep Ltd., английски снабдител на системи за взимане на решения, основани на изкуствен интелект, обявиха във вторник, че са създали нов изчислителен способ за анализиране на наличните в международен мащаб данни за секвениране, с цел да предскажат много авансово високорискови разновидности на ковид (SARS-CoV-2), оповестява Ройтерс.

Новият изчислителен способ, прочут като Early Warning System, или в резюме EWS, е създаден въз основата на изчислени от изкуствен интелект (AI) индикатори за имунно отбягване и здравословно положение.

Понастоящем всяка седмица се откриват над 10 000 нови вариантни последователности и специалистите просто не могат да се оправят със комплицирани данни в този мащаб.

По време на пробния интервал създадената от двете компании системата е идентифицирала над 90 % от избраните от Световната здравна организация (СЗО) разновидности на Covid-19, като Варианти на угриженост (VOC), Варианти на интерес (VOI), Варианти под наблюдаване (VUM), приблизително два месеца авансово.

Посочените от СЗО разновидности Алфа (Alpha), Бета (Beta), Гама (Gamma), Тета (Theta), Ета (Eta) и Омикрон (Omicron) бяха открити от EWS през същата седмица, когато последователността им беше избрана за първи път.

Вариантът Омикрон беше класиран като вид с висок риск в същия ден, когато неговата поредност стана налична.

Системата EWS откри Омикрон в деня, в който последователността му е качена за първи път като вид с най-високо отбягване на имунитет от над 70 000 разновидността, открити сред началото на октомври 2021 година и края на ноември 2021 година

Резултатите от изследването акцентират, че EWS е в положение да прави оценка новите разновидности за минути и да следи рисковите линии на разновидностите съвсем в действително време, означават двете компании.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР