Германската армия ще почете с прощален парад канцлерката Ангела Меркел

...
Германската армия ще почете с прощален парад канцлерката Ангела Меркел
Коментари Харесай

Изпращат Меркел с армейски парад

Германската войска ще уважи с сетен церемониал канцлерката Ангела Меркел за 16-те й години ръководство, съобщи ДПА. Оттеглящата се от властта Меркел ще изнесе къса тирада преди церемонията, планувана за тази вечер. 

Заради ковид няма да има банкет и ще участват много по-малко хора от всекидневно. Очаква се президентът Франк-Валтер Щайнмайер и брачната половинка му Елке Бюденбендер да бъдат почетни посетители на тържеството. 

Меркел е избрала за прощалната гала песента на Хилдегард Кнеф " Fuer mich soll`s rote Rosen regnen " (Нека да валят червени рози за мен). Освен химна " Grosser Gott, wir loben Dich " (Велики Боже, ние Ти отдаваме хвала) армейският оркестър ще извърши и песента на Нина Хаген " Du hast den Farbfilm vergessen " (Ти не помни цветния филм). 

Подобен церемониал е най-високата чест, която немската войска може да отдаде на цивилно лице и по традиция с нея могат да бъдат удостоени освен канцлерите, а и президентите, и министрите на защитата при прощалните им церемонии.

Ето какво споделят за Меркел международните водачи, синтезирано от " Дойче веле ".

Меркел има " положително възприятие за комизъм, умен прагматизъм и неотстъпчив честен компас ", споделя за немската канцлерка някогашният американски президент Барак Обама . Според него, " толкоз доста хора - девойки и момчета, мъже и дами, имат в нейно лице образец, към който могат да се обръщат в сложни моменти ". И още думи от Обама: " Имах щастието да съм неин другар ".

И актуалният американски президент наподобява цени високо немската кацлерка. Джо Байдън я назова " страхотна другарка, персонална другарка и другарка на Съединени американски щати ", а нейното ръководство дефинира като " историческо ". Меркел се схваща доста по-добре с Байдън, в сравнение с с предшественика му Доналд Тръмп. Но като цяло връзките посред им си остават по-скоро хладни.

Европейските представители се надпреварват да сипят похвали по неин адрес. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел , да вземем за пример, съобщи предходната седмица за Меркел следното: " Тя е паметник. Европейският съвет без Ангела е като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула. Ще ни липсва нейната мъдрост, изключително в тежки времена. Тя е компас и пътеводна светлина за нашия европейски план. "

Малцина в Европейски Съюз познават Меркел толкоз добре, колкото я познава някогашният началник на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер . За нея той споделя: " За мен тя е приключено произведение на изкуството, състоящо се от доста обособени елементи. " За тези 16 години тя " направи доста неща вярно и не сбърка по нито един значим въпрос ".

Той е най-близкият сътрудник и съдружник на Ангела Меркел. Като никой различен в Европа френският президент Еманюел Макрон се застъпва за усилването и укрепването на връзките в Европейски Съюз - доста постоянно на страната на една по-скоро неуверена и скептична по този въпрос немска канцлерка. Въпреки това Макрон написа в Туитър: " Благодаря, скъпа Ангела, за водените в името на нашата Европа борби ".

Значително по-труден сътрудник на Меркел бе английският министър председател Борис Джонсън , който имаше забележителен принос за Брекзит. Независимо от това, по време на нейната прощална аудиенция през юли Джонсън си замени любезности с Меркел. Така да вземем за пример той ѝ благодари за нейния " исторически ангажимент - освен за германско-британските връзки, само че и за международната дипломация ".

Ако зависеше от Тони Блеър , Англия трябваше да си остане в Европейски Съюз. Бившият министър председател от началните години на канцлерката Меркел споделя през днешния ден за нея: " Забележително е това, че съумя да запази единството, освен това в един от може би най-трудните моменти за Европа ".

Меркел е имала доста кахъри с турския президент Реджеп Ердоган - освен по тематиката за човешките права. Той обаче я назова своя " другарка " и " скъпа канцлерка ", която цени като умел политик, който постоянно се стреми към " рационален и насочен към намирането на решение " метод. В реалност Меркел постоянно е търсела диалог с Ердоган, да вземем за пример по бежанската рецесия.

Меркел постоянно се е възхищавала на забележителния напредък на Китай. Едва към края на ръководството си тя стартира да се отнася по-скептично. Китайският държавен и партиен началник Си Цзинпин се сбогува с нея посредством видеоконференция и я назова " остаряла другарка на Китай ". Тази съмнителна чест той е оказвал още единствено на Владимир Путин, Фидел Кастро и Роберт Мугабе.

Доста скромни са думите на съветския президент Владимир Путин . " Тя беше 16 години отпред на страната, а това е удивително достижение ", сподели той неотдавна, запитан дали Меркел ще му липсва. Той не пропусна да означи, че Меркел е могла да се кандидатира и още един път. На фотография от 2007 Путин е пуснал лабрадора си да подуши канцлерката, въпреки да знае чудесно, че тя се опасява от кучета. 

Източници: Българска телеграфна агенция, БГНЕС, Дойче веле
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР