Германият износ нарасна през септември по-силно от очакваното при изненадващо

...
Германият износ нарасна през септември по-силно от очакваното при изненадващо
Коментари Харесай

Германият износ през септември регистрира по-силен ръст от очакваното

Германият експорт набъбна през септември по-силно от предстоящото при изненадващо понижаване на вноса, което способства за увеличение на външната търговия на водещата европейска стопанска система, демонстрират данни на немската федерална статистика Destatis, представени от БНР. Това може да ускори очакванията, че стопанската система на Германия ще избегне спада през последното тримесечие на годината вследствие на въведените нови карантинни ограничения на национално равнище за преодоляване на втората вълна на коронавирусната пандемия.

Германският износ се увеличи през септември за пети следващ месец, увеличавайки се с 2,3% по отношение на август, когато набъбна с 2,9%, до момента в който осреднената прогноза на финансовите пазари беше за напредък от 2 на 100. В същото време вносът се сви с 0,1% по отношение на август, когато се усили с 5,8% и при упования за покачване с 2,1 на 100.

В резултат на това комерсиалният остатък в Германия на сезонно-коригирана база се усили през септември до 17,8 милиарда евро от 15,4 милиарда евро през август. Немската статистика означи, че износът е към момента със 7,7%, а вносът с 5,7% под равнищата през февруари 2020 година (преди първата коронавирусна вълна и въведените напролет строги карантинни мерки).

Спрямо година по-рано немският експорт се намали през септември с 3,8%, само че след по-силен спад от 10,2% през август, до момента в който вносът се сви с 4,3% след намаляване с 6,8% месец по-рано. Това докара до понижаване на комерсиалния остатък на некоригирана база до 20,8 милиарда евро от 21,2 милиарда евро през септември 2019 година.

Немският експорт за Китай набъбна през септември на годишна база с 10,6%, до момента в който експортът към Съединени американски щати се сви с 5,8% и към Англия с 12,4 на 100. Все още солидният немски експорт при започване на есента може да способства за попречване на възобновен спад на стопанската система през последното тримесечие на годината предвид на новия, въпреки и непълен локдаун, въведен поради втората вълна на коронавирусната пандемия.

Анализатори и икономисти също по този начин разясняват, че избирането на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати би трябвало да отслаби значително заканите за нови американски митнически цени по отношение на европейската, и в частност немската автомобилна промишленост. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР