Германия временно ще намали данъка върху продажбите на газ, за

...
Германия временно ще намали данъка върху продажбите на газ, за
Коментари Харесай

Германия намалява ДДС върху газа от 19% на 7%

Германия краткотрайно ще понижи налога върху продажбите на газ, с цел да облекчи потребителите, които са изправени пред възходящи сметки на фона на рецесията в съветските енергийни доставки, съобщи канцлерът Олаф Шолц.

Шолц съобщи, че намаляването на Данък добавена стойност върху газа от сегашните 19% на 7% има за цел да компенсира енергийната надбавка след войната в Украйна, която се чака да коства на семействата стотици евро.

" Намаленият налог върху продажбите ще се ползва, до момента в който се ползва надбавката за газ, т.е. до 31 март 2024 година ", сподели той пред кореспонденти.

" С тази мярка предлагаме на клиентите на газ облекчение, което е доста по-голямо от спомагателната тежест, наложена от надценките. "

Шолц съобщи, че държавното управление чака енергийните компании " да трансферират това понижение напълно на потребителите ", като в същото време дава обещание спомагателни ограничения за облекчение на страната, " с цел да се понижи натискът " върху семействата.

" Въпросът за обществената правдивост е от решаващо значение, тъй че страната да остане единна в тази рецесия ", сподели Шолц.

В понеделник Trading Hub Europe, сдружение с нестопанска цел на операторите на енергийни мрежи в Германия, съобщи, че надценката е избрана на 2,419 цента за киловатчас.

За четиричленно семейство със междинна годишна консумация на сила от 20 000 кВт/ч това ще възлиза на към 483,80 евро (491,85 долара) преди облагане с налози върху стоките и услугите.

Таксата има за цел да разпредели възходящите разноски на вносителите на сила, откакто Русия фрапантно приключи доставките на газ за Германия след нахлуването си в Украйна.

Досега вносителите на газ сами поемаха спомагателните разноски, само че ново предписание, утвърдено от държавното управление, им разрешава да трансферират увеличаващите се разноски посредством таксата върху семействата от 1 октомври.

Шолц се опита да успокои германците, че ще получат държавна помощ, с цел да смекчат удара от спомагателните разноски, като неведнъж повтаряше: " Никога няма да вървите сами ".

Водената от левоцентристите коалиция изрази опасения, че възходящите сметки могат да доведат до обществени безредици в най-голямата стопанска система в Европа.

Крайнодесни и леви партии оповестиха, че през септември ще стартират улични митинги с искане за облекчение на ситуацията на немските консуматори. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР