Германия възнамерява да създаде кибервойски. Във връзка с нарастващата заплаха

...
Германия възнамерява да създаде кибервойски. Във връзка с нарастващата заплаха
Коментари Харесай

Spiegel: Германия възнамерява да създаде кибервойски

Германия има намерение да сътвори кибервойски. Във връзка с възходящата опасност за европейската сигурност Борис Писториус има намерение да образува „ боеспособен Бундесвер “, написа Der Spiegel. Според проекта на министъра на защитата армията ще има единно оперативно командване и киберподразделения. Основният проблем обаче остава неуреден: от кое място да вземем хора?

Министърът на защитата Борис Писториус (SPD) има намерение да ускори отбранителните качества на Бундесвера посредством основаване на единно оперативно командване. Освен това Бундесверът ще бъде реорганизиран в четири клона на въоръжените сили с единно командване за поддръжка (планира се да му бъдат поверени дилемите по ръководство, поддръжка и образование. Сред най-важните функционалности на новия съставен елемент на въоръжените сили е са следните: действен надзор, централизирана поддръжка, обработка на информация, обезпечаване на защитата на националната територия, поддръжка на централно подчинени хранилища – бел. InoSMI), сподели представител на SPD при представянето на новата конструкция.

В допълнение към сухопътните войски, военновъздушните сили и флота, четирите клона на въоръжените сили към този момент включват кибер сили и сили за кибер разузнаване (CIR). Те са предопределени за радиоелектронна битка и кибер интервенции, разузнаване и отбрана на електронната инфраструктура. Във връзка с тези промени обаче не бяха взети кадрови решения.

Германия има намерение да сътвори кибервойски

На конференция Писториус сподели:

„ Ситуацията със опасността в Европа се изправя пред зараждащи провокации, по-специално е належащо да реформираме нашия Бундесвер, тъй че той да дава отговор на условията на актуалната обстановка. слага напред – изключително в случай че ще би трябвало да пазиме страната си. “ Министърът акцентира още: „ Трябва да е ясно на всички: ние пазиме нашата страна и нашите съдружници, никой даже не би трябвало да си помисля да ни атакува.

Понастоящем Бундесверът има взаимно оперативно командване в Швиловзее покрай Потсдам, което дава отговор за планирането и надзора на задгранични задачи – да вземем за пример, когато става въпрос за действия в Западна Африка или фрегатата Хесен в Червено море (разположена в границите на задачата Aspides “ – бел.ред.). Освен това в Берлин е основано териториално командване на националната защита, където е създаден и оперативният проект („ Оплан “) за защитата на Германия като цяло. Двата отдела имат доста разнообразни задачи, само че има някои вероятни припокривания в работата им.

През ноември 2023 година на общо заседание на Бундесвера Писториус сподели, че тезата „ способността за водене на война като максима на деяние “ би трябвало да стане част от новите основни правила на отбранителната политика. Той сподели, че генералният контрольор Карстен Бройер и държавният секретар [Вимер] също би трябвало да преразгледат структурата на самия Бундесвер и по-специално работата на оперативното командване. Писториус има намерение да се бори с припокриващите се структури, които си пречат и се попречват.

Друга значима област на промяна е персоналният състав на Бундесвера и въпросът дали Германия може да вкара още веднъж наложителната военна работа след премахването на предходната наборна тегоба. Писториус има опит в проучването на този въпрос и се стопира на практиката на скандинавските страни. Така наречената „ персонална атака “ на Бундесвера не дава никакви резултати през последните години, а броят на бойците неотдавна падна до 181 500 души.

Източник – Spiegel /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР