Германия възнамерява да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент

...
Германия възнамерява да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент
Коментари Харесай

Германия признава Гуайдо за президент на Венецуела, ако няма избори

Германия има намерение да признае опозиционния водач Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, в случай че не бъдат създадени неотложно свободни и почтени избори. Това разгласи през днешния ден представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт, представен от ДПА.

По думите му Николас Мадуро не може да бъде считан за легален президент на латиноамериканската страна поради изборите през 2018 година, които не са отговаряли на демократичните стандарти. "Венецуела се нуждае от свободни и почтени избори ", акцентира представителят.

Зайберт сподели, че ситуацията във Венецуела провокира "сериозна угриженост " у държавното управление Германия и че желанието на милиони венецуелци за почтени и свободни избори "не може повече да бъде подценявано ". Според него венецуелското Национално заседание под управлението на Гуайдо има да играе значима роля.

Състоялите се през май м.г. избори във Венецуела избори бяха подложени на критика от интернационалната общественост като недемократични. Въпреки рецензиите на 10 януари Мадуро постави клетва за втори мандат.

По-рано тази седмица Националното заседание в Каракас постанови, че Мадуро нелегално заема президентския пост и 35-годишният Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен президент според конституцията. Този ход получи незабавната поддръжка на Съединени американски щати, Канада и огромен брой южноамерикански страни. Сред подкрепящите Мадуро са Русия, Иран, Турция, Куба, Боливия и Никарагуа, напомни ДПА.

Русия предложи през днешния ден, в случай че е належащо, да посредничи в разногласието сред държавното управление и опозицията във Венецуела, като съобщи, че е подготвена да си сътрудничи с всички политически сили, които работят отговорно, съобщи Ройтерс, като цитира РИА Новости.

Изявлението идва ден, откакто Москва съобщи, че Николас Мадуро е законният президент на Венецуела, а не опозиционният водач Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за краткотраен президент и получи поддръжката на Съединени американски щати и част от латиноамериканските страни.

Предложението за ходатайство беше отправено от Александър Шчетинин, шеф Латиноамериканската дирекция на съветското външно министерство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР