Германия ще достави на Украйна системата за отбрана земя-въздух със

...
Германия ще достави на Украйна системата за отбрана земя-въздух със
Коментари Харесай

Германия изпраща на Украйна модерната система за противовъздушна отбрана IRIS-T

Германия ще достави на Украйна системата за защита земя-въздух със междинен обхват на деяние IRIS-T - най-модерната система за противовъздушна защита на въоръжение в немската войска. Това заяви канцлерът Олаф Шолц пред немския парламент.

Решението идва след апели от страна на Киев и от немските опозиционни партии за усилване на доставките на тежко оръжие за страната.

„ Оставете настрани своята авансово готова тирада и кажете на Народното събрание какви оръжия възнамерява да достави Германия на Украйна “ - по този начин водачът на немската съпротива Фридрих Мерц се обърна към Олаф Шолц, преди той да приказва пред Народното събрание за предпочитаните разноски на държавното управление.

Отговорът на Шолц пристигна в цифри: до момента Германия е доставила 15 милиона патрона, 100 000 ръчни гранати и повече от 5 000 противотанкови мини на украинската страна.

„ Доставяме непрестанно от началото на войната “, сподели немският канцлер пред Бундестага, като уточни, че през идващите седмици Германия ще изпрати на Украйна още повече оръжия.

По думите на Шолц Германия е наясно с целите си - " Путин не би трябвало да реализира задачите си “, тъй като „ това е империализъм, който ние в Европа няма да приемем “, сподели канцлерът.

Германия в началото отхвърляше да доставя всякакво нападателно оръжие на Украйна, спазвайки правилото да не изпраща въоръжение в страни, в които се водят военни дейности.

„ Руската инвазия е повратна точка. Тя заплашва реда, основан след Втората международна война. В тази обстановка е наш дълг да създадем всичко по силите си да помогнем на Украйна “, сподели канцлерът Шолц дни след началото на съветската инвазия в Украйна и даде старт на изпращането на военна помощ към нападнатата страна.

Германия обаче продължи да се въздържа от изпращането на тежко военно съоръжение – до края на този април, когато държавното управление позволи доставянето на такова оръжие за армията на нападнатата страна. Правителството в Берлин бе изправено пред остри рецензии поради нежеланието и дългото отсрочване да го направи, а решението пристигна след напън от Съединени американски щати, други съдружници в НАТО, както и след апелите на самата Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР