Германия спря помощта за Нигер, сътрудничеството след преврата

...
Германия се превърна в последната западна сила, която спря финансовата
Коментари Харесай

Германия се превърна в последната западна сила, която спря финансовата помощ и спря сътрудничеството с Нигер след военния преврат миналата седмица.

Говорител на германското външно министерство каза на брифинг за новини, че всички плащания за директна подкрепа към централното правителство на Нигер ще бъдат спрени до второ нареждане

„Ние сме в тесен контакт с нашите партньори относно това как да продължим“, каза Йохен Фласбарт, държавен секретар на Германия във Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие, в туит, добавяйки, че как Африканският съюз и Икономическата общност на Запада Отговорът на африканските държави е важен за Берлин.

В сряда генерал Абдурахаман Тиани, командирът на президентската гвардия на Нигер, се обяви за ръководител на преходно правителство, след като неговите войници задържаха президента Мохамед Базум.

Бившата френска колония и Германия възобновиха дискусиите за сътрудничество за развитие през 2021 г. и Берлин предостави около 120 милиона евро (132,36 милиона долара) на Нигер за период от две години.

Тази помощ беше насочена към поддържане на мирни и приобщаващи общества в Нигер, трансформиране на хранителните и селскостопанските системи на страната и подобряване на здравните политики, според министерството на Фласбарт.

Миналата седмица Европейският съюз прекрати цялата финансова подкрепа и подкрепа за сигурността на Нигер.

„В допълнение към незабавното прекратяване на бюджетната подкрепа, всички действия за сътрудничество в областта на сигурността се преустановяват за неопределено време с незабавен ефект“, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в изявление в събота.

Според своя уебсайт ЕС е отделил 503 милиона евро ($554 милиона) от своя бюджет за подобряване на управлението, образованието и устойчивия растеж в Нигер от 2021 до 2024 г.

Миналата седмица германският външен министър Аналена Бербок каза в туит: „Когато военните завземат властта с насилие, това вреди на страната й.“

Германските военни обучаваха специалните сили на Нигер с около 150 войници от 2018 г. насам, но приключиха тази мисия в края на 2022 г.

Тази година Германия заяви, че възнамерява да разположи до 60 войници в Нигер като част от операция на ЕС, предназначена да подкрепи правителството в Ниамей при натрупването на неговите сили.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР