Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За

...
Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За
Коментари Харесай

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 г.

Германия се отхвърля от въгледобива още през 2030 година. За това са се договорили трите партии, които договарят за съставянето на държавно управление. Очаква се по-късно през днешния ден те да показват съдружния контракт, съобщи кореспондентът на БНР в Берлин.

Трите договарящи партии - социалдемократи, Зелени и либерали - съблюдаваха обещанието си да не изнасят предварителна информация от договарянията. Въпреки това през последните дни стана ясно, че трите партии е трябвало да изгладят разликите си в климатичната политика. По гледище на Зелените те са постигнали съглашение за отвод от въгледобива още през 2030 вместо през 2038 година.

Освен това най-късно през 2040 година Германия би трябвало да се откаже от природния газ като източник за произвеждане на електроенерегия, настояват осведомени с хода на договарянията. Следващата година ще бъде изключена и последната нуклеарна централа. Като енергоизточник на бъдещето предстоящата тройна коалиция в Берлин дефинира така наречен наследник водород, който се създава от изкопаеми горива като природен газ, само че е изчистен от въглероден диоксид благодарение на технологиите за хващане и предпазване на въглерод.

Смята се, че главните постове в бъдещето държавно управление са раздадени. В седмицата след Никулден Бундестагът би трябвало да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер. Външен министър се чака да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият водач на партията, Роберт Хабек, да поеме мегаминистерство на екологията и стопанската система. Председателят на либералите Кристиян Линднер евентуално ще поеме финансовото министерство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР