Германия се намира в тежка криза откъм работна ръка, въпреки

...
Германия се намира в тежка криза откъм работна ръка, въпреки
Коментари Харесай

Най-голямата европейска икономика има отчайваща нужда от нови работници - колко не достигат?

Германия се намира в тежка рецесия откъм работна ръка, макар огромният брой на мигранти в страната. Проблемът е, че те мъчно си намират работа, пише The Wall Street Journal. Най-голямата стопанска система в Европа е изправена пред абсурд: след години на рекордна имиграция, при която всяка година в страната идва еквивалентът на популацията на огромен град, един на всеки шест души в Германия през днешния ден е роден в чужбина. За съпоставяне, в Съединени американски щати е един на всеки седем.

За разлика от Америка обаче, Германия не съумява да откри работа за новодошлите, макар влошаващия се дефицит на работна ръка, който безусловно задушава икономическия напредък. Освен това най-голямата стопанска система в Европа ще би трябвало да запълни към седем милиона работни места до 2035 година, защото по-възрастните служащи се пенсионират, предвиждат икономисти.

Експертите от дълго време сочат имиграцията като решение, като споделят, че Германия се нуждае от към 400 000 квалифицирани имигранти всяка година

Засега актуалната композиция от имигранти не запълва празнината. Официалните данни демонстрират, че единствено към една трета от към 800 000 сирийци и афганистанци в трудоспособна възраст в Германия имат работа, която заплаща налози, спрямо две трети от германците, макар че множеството са пристигнали преди повече от пет години. Безработицата измежду чужденците е към 12%, а за германците под 5%. В Съединени американски щати е по-вероятно чужденците да имат работа, в сравнение с локалните.
 Румъния изпитва
Румъния изпитва " апетит " за 100 000 задгранични служащи в тези шест бранша

Между януари и юли тази година в Румъния са открити близо 190 000 работни места, за които не е имало работна мощ

Основният проблем е, че доста бежанци не са подобаващи за работните места на висококвалифицирания пазар на труда в Германия и самата страна не е доста добра в образованието им. За да промени това, Берлин възнамерява да вкара основана на точки имиграционна система по модела на Австралия или Канада през идната година, надявайки се да притегли по-добре квалифицирани чужденци, само че специалистите по миграция са скептични.

Дори и да успее, Германия евентуално ще продължи да приема огромен брой лица, търсещи леговище, които не може да наеме, които ще попълнят редиците на получателите на обществени помощи или ще усилят статистиката за престъпността, където те към този момент са свръхпредставени.

Днес трудовите мигранти съставляват единствено един на всеки 10 новопристигнали в Германия, спрямо един на всеки трима в Канада. По-ранна европейска стратегия за привличане на квалифицирани чужденци, известна като " Синя карта ", притегли общо към 70 000 служащи в Германия през последното десетилетие.

Сега броят на бежанците още веднъж пораства, след мъртвило по време на пандемията, този път те са главно от войната в Украйна и част от възходящата емиграция от Близкия изток, Африка и Афганистан. През първата половина на годината повече от един милион души са се преместили в Германия - доста повече, в сравнение с през 2015 година, когато тогавашният канцлер Ангела Меркел посрещна сирийските бежанци.

Експертите са безапелационни - главният проблем е квалификацията. Само към една трета от сирийските мигранти в Германия са приключили гимназия или техническо учебно заведение, в съпоставяне със 70% от имигрантите от Полша, съгласно немската статистическа организация.

В същото време търсещите работа се сблъскват с огромни трудности на един корав пазар на труда, който пази заемащите длъжността, изисква продължителни стажове и рядко признава задгранични дипломи, което постоянно принуждава даже експертите да се преквалифицират от нулата.
 Заради 2 милиона свободни работни места - Германия може да се насочи към образование на служащи в тези страни
Заради 2 милиона свободни работни места - Германия може да се насочи към образование на служащи в тези страни

Страната губи 86 милиарда годишно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР