Германия създава възможност да бъдат подавани колективни искове срещу големи

...
Германия създава възможност да бъдат подавани колективни искове срещу големи
Коментари Харесай

Германия ще има право да завежда колективни искове срещу големи компании

Германия основава опция да бъдат подавани групови искове против огромни корпорации, съобщи ДПА.

Бундестагът (долната камара на немския парламент) одобри през днешния ден законодателство, което дава на потребителите опция да търсят обезщетение, без да се постанова да се изправят сами против огромните концерни. Вотът се прави оценка като победа за потребителите на фона на абсурда с манипулираните излъчвания отработени газове при коли на Volkswagen.

Жалбите ще бъдат внасяни в съда от особено оторизирани асоциации за отбрана на потребителите.

Предварително изискване е жалбата да обгръща избран брой хора.

Очаква се законодателството да влезе в действие от 1 ноември, тъй че притежателите на коли, оборудвани с манипулиращия програмен продукт на Volkswagen, да могат да подадат тъжба преди да изтече отминалостта в края на 2018 година.

Колективните искове са нормална процедура в Съединени американски щати, където немският тръст бе заставен да заплати милиарди долари компенсации на излъгани клиенти.

Скандалът дизелгейт, който избухна след признанието на Volkswagen от 2015 година, че е оборудвал дизелови мотори със програмен продукт, манипулиращ данните за излъчванията при проби за екостандарти, накара доста притежатели на коли в Европа да търсят обезщетение. Често обаче напъните им остават безуспешни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР