Германия - родината на разделното събиране на отпадъците и пионер

...
Германия - родината на разделното събиране на отпадъците и пионер
Коментари Харесай

Тук България е много по-напред от Германия

Германия - родината на разделното събиране на отпадъците и пионер в преработването, създава най-вече пластмасови боклуци в цяла Европа. А с най-ниския индикатор в това отношение е не различен, а България, написа " Дойче Веле ".

Цели 18,2 милиона тона опаковки са били изхвърлени от германците през 2016 година. От тях 5,5 милиона тона се падат на частните семейства, остатъкът е от промишлеността.

Казано по различен метод: всеки немец е " създал " по 220 кг отпадък – с 2 кг по-малко, в сравнение с през 2015 година, само че въпреки всичко доста над междинното за Европейски Съюз. По този индикатор България е с най-хубави индикатори в цялата общественост - на глава от популацията се падат единствено по 54,7 кг боклуци.

Пластмасовите опаковки обаче надалеч не са най-използваният материал - те заемат едвам третото място измежду всички отпадъчни материали. През 2016 година германците са изхвърлили 8,1 милиона тона хартия; 3,2 милиона тона дървени отпадъци; 3,1 млн. тона пластмасови опаковки и 2,8 млн. тона стъклени боклуци.

Пластмасовите опаковки се рециклират по-трудно

Рециклирането на пластмасовите опаковки обаче е доста по-труден развой, в сравнение с преработването на хартия. През 2016 година в Германия са били рециклирани 89% от хартиените боклуци, само че единствено половината от изхвърлените пластмасови опаковки.

От години насам количествата на изхвърляните в Германия опаковъчни материали непрекъснато нарастват. Кои са аргументите за това? От Федералната работа за околната среда изясняват: " Редица опаковки извършват всевъзможни спомагателните функционалности - да вземем за пример да служат за доза. Тяхното произвеждане е по-сложно, а също и преработването им. Освен това в търговията се търсят от ден на ден малограмажни опаковки с хранителни артикули, както и опаковки, които разрешават взимането на храна за в къщи. Всичко това усилва количеството на отпадъците. "

Германия е родината на разделното събиране на отпадъците. Страната дълго време се считаше и за пионер в областта на преработването: точно в Германия през 1991 година за първи път беше въведена така наречен „ Зелена точка “ – като знак за това, че производителят на съответната стока взе участие в системата за разделно събиране и оползотворяване на опаковките, като подсигурява за осъществяването на законовите условия на европейско и локално равнище.

По данни на Европейската организация за околна среда EEA, две трети от всички боклуци в Германия – т.е. освен опаковките - биват рециклирани. А немското министерство на околната среда приказва даже за до 80%. Според някои сериозни гласове обаче, данните са малко „ разкрасени “.

В чужбина купуват немски боклуци

Една част от немските боклуци отпътува за чужбина. Има страни, които купуват от Германия пластмасови боклуци, с цел да ги рециклират за производството на нови пластмасови опаковки. В същото време Германия внася боклуци от чужбина – най-вече хартиени и стъклени.

Допреди една година Китай беше считан за най-голямото " бунище “ на света: там попадаха общо 56 % от всички пластмасови боклуци. От 1 януари 2018 обаче Китай забрани вноса на избрани типове боклуци, измежду които и несортираните пластмасови отпадъци. Китайските забрани свариха Европа неподготвена. Европейски Съюз даже се опита да контракти с Пекин временен интервал, само че не реализира триумф.

Това е спомагателен претекст за Европейски Съюз да разгласи война на опаковките и да усили % на рециклираните боклуци. От 2019 година влиза в действие и нов Закон за опаковките. От този миг нататък би трябвало да се усили делът на рециклираните пластмаси от 49 на 58,5 %, а от 2022 година да доближи 63 %.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР