Германия публикува в четвъртък първата си и дългоочаквана стратегия за

...
Германия публикува в четвъртък първата си и дългоочаквана стратегия за
Коментари Харесай

Първата германска стратегия за Китай: ясни рискове, неясни политики

Германия разгласява в четвъртък първата си и дълго чакана тактика за Китай, в която има непоколебима оценката за възходящата самонадеяност и " нечестни практики " на Пекин, само че оставяща неизясненост за политическите ограничения за понижаване на сериозните зависимости от китайската стопанска система и пазар..

Документът от 64 страници идва на фона на по-широк напън от страна на Запада за понижаване на стратегическата взаимозависимост от Китай - за което политиците употребяват термина " понижаване на риска " - на фона на опасенията за възходяща китайска надмощие в Индо-Тихоокеанския район и по-широки вероятни спирания на веригата за доставки.

Въпреки това Германия от време на време се счита за едва звено в метода на Запада към Китай поради мощните й бизнес връзки с възходящата суперсила в Азия, която през 2016 година стана най-големият търговски сътрудник на страната.

Германските компании и индустриални асоциации - някои от които предизвестиха да не се отдалечава Германия от Китай прекомерно внезапно - масовоприветстваха тактиката, която обаче не слага никакви обвързващи цели или условия.

" Китай се промени. В резултат на това и на политическите решения на Китай би трябвало да променим метода си към Китай ", се споделя в документа, който беше утвърден от кабинета в четвъртък след месеци на разногласия в тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Китай остава незаместим сътрудник за справяне с световните провокации като изменението на климата и пандемиите, се споделя в него. Съперничеството и конкуренцията обаче се усилиха през последните години, защото ролята на Комунистическата партия на Китай се разшири при президента Си Цзинпин.

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негов и в никакъв случай не се е отказал от потреблението на мощ, с цел да го сложи под собствен надзор. Тайван споделя, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

" Не можем да сме безразлични към напрежението към Тайван ", сподели немският външен министър Аналена Бербок при представянето на документа, който приканва за разширение на връзките с острова. " Една военна ескалация също би била заплаха за милиони хора по света, което значи и за нас ", добави тя.

Решението на Китай да разшири връзките си с Русия също имаше непосредствени последствия за сигурността на Германия, се споделя в тактиката, отбелязвайки, че Пекин няма доверие в поддръжката си за суверенитета на Украйна, като се има поради, че употребява съветските разкази.
Отделно в тактиката се споделя, че държавното управление ще преразгледа описите си за надзор на износа на фона на новите софтуерни разработки, с цел да подсигурява, че немските артикули не " предизвикват систематични нарушавания на човешките права в Китай " или поддържат по-нататъшно военно превъоръжаване.

Подкрепя се концепцията за евентуален скрининг на контрола на изходящите вложения в авангардни технологии с военна приложимост - нещо, което Европейската комисия също следва.

Анализатори, представени от " Ройтерс ", споделиха, че тактиката, която акцентира нуждата от тясно съдействие с Европейския съюз във връзка с Китай, изпраща ясно обръщение, че методът на Германия към страната се е трансформирал след години на приоритизиране на двустранните стопански ползи.
" Това е доста належащо първокласно заравяне на заблудите на (бившата канцлерка Ангела) Меркел за изцяло стратегическо партньорство с Китай на Си ", сподели Торстен Бенер от Института за световна обществена политика. " Положително е, че предлага значително безупречна визия за провокациите, сложени от страната, ръководена от една партия ".

В момента с близо 300 милиарда евро импорт и експорт Китай е главен пазар за водещи немски компании, в това число Volkswagen, BASF и BMW.
" Китай се стреми да сътвори стопански и софтуерни зависимости за потреблението им за отстояване на политически цели и ползи ", се споделя в тактиката.

Стратегията прикани фирмите да вземат поради геополитическите опасности при вземането на решения, " тъй че да не се постанова да се употребяват държавни средства при положение на геополитическа рецесия ". Предстоят поверителни диалози с компании, които са изключително изложени на Китай, по отношение на това по какъв начин вършат своите разбори на риска. Германия преглежда дали държавни ограничения като гаранции за експорт ускоряват несъразмерните зависимости и се съветва дали би трябвало да създаде повече принадлежности, с цел да помогне за понижаване на рисковете.

В документа обаче не се загатват вероятни ограничения като стрес тестванията на фирмите, включени в по-ранен план за китайска тактика от външното министерство, което се управлява от Зелените, водещи по-строга политика по отношение на Китай в съпоставяне със социалдемократите на Шолц.

" Берлин приказва високо, само че размахва дребна пръчка. Канцлерът Шолц даде да се разбере, че вижда доста лимитирана роля на държавното управление, когато става дума за понижаване на риска ", сподели Ноа Баркин, представен от " Ройтерс " специалист Европа-Китай в Rhodium Group, основана в Съединени американски щати изследователска компания.

Юрген Матес от Германския стопански институт, IW, сподели, че концепцията за понижаване на риска е към момента прекомерно неразбираема. " Нуждаем се от ясна идентификация на в действителност сериозни зависимости и държавното управление би трябвало постоянно да следи дали намаляването на риска на тази база фактически напредва ", сподели той.

Китайското посолство в Германия съобщи в четвъртък, че се надява Германия да бъде рационална и справедлива в бъдеще. " Принудителното " понижаване на риска " въз основа на идеологически предубеждения и безпокойствие от конкуренцията единствено ще бъде контрапродуктивно и изкуствено ще усили рисковете ", се споделя в него.

 Първата немска тактика за Китай: ясни опасности, неразбираеми политики
© Reuters

Ето съществени акценти от документа

ОЦЕНКАТА НА ГЕРМАНИЯ ЗА КИТАЙ

Китай се пробва да сътвори стопански и софтуерни зависимости, с цел да реализира политически цели и ползи

Китай е все по-настоятелен в опитите си да промени интернационалния ред, учреден на правила, с последици за световната сигурност

Китай е незаместим сътрудник за световни провокации като изменението на климата и пандемиите

Китай се промени, изисквайки смяна в метода на Германия да се занимава с Китай

Действията на Китай доведоха до възходящо интернационално съревнование и конкуренция

Германия ще покаже взаимност с държавите-членки на Европейски Съюз, изправени пред стопански или различен напън

Германия ще възобнови разговора с Китай за правата на индивида и върховенството на закона

Китай слага своите ползи над многостранните правила на Организация на обединените нации и се пробва да промени политиките и стратегиите на Организация на обединените нации със свои лични начинания

ЗА ТАЙВАН

Германия желае да разшири околните си връзки с Тайван, като в същото време продължава да се придържа към политиката за " Един Китай ".

Промяната на статуквото в Тайванския проток може да бъде реализирана единствено посредством консенсус и мирни средства

Германия поддържа присъединяване на Тайван в интернационалните организации

Ситуацията в Тайванския проток разкри уязвимостите на веригата за доставки, изключително когато става въпрос за чипове

ТЪРГОВИЯ И ИНВЕСТИЦИИ

Китай от ден на ден преследва политически цели с стопански средства, в това число основаване на зависимости и даване или лишаване на стопански преимущества

Преките китайски вложения съставляват изключително предизвикателство, защото Китай смесва гражданската и военната политика

Германските гаранции за експорт ще бъдат тествани против опасности от трансфер на чувствителни технологии, в това число такива с двойна приложимост, както и дали те ускоряват зависимостите

Китайските вложения не би трябвало да съставляват риск за немската сигурност, да вземем за пример посредством чувствителни технологии

Германия възнамерява да промени закона за капиталовия одит, като вземе поради ползите на сигурността

Германия ще създаде в допълнение лист на стоките, които подлежат на надзор върху износа в светлината на новите софтуерни разработки като киберсигурността и наблюдението

Германия се застъпва за тясна съгласуваност в Европейски Съюз и засилено съдействие в региона на контрола върху износа сред Г-7 и други сътрудници

Германия признава вероятната нужда от нови ограничения за противопоставяне на рисковете за сигурността на вложенията в Китай

Германия ще сътвори рамков закон, определящ кои браншове, компании и уреди съставляват сериозни инфраструктури

Германия ще разгласява лист с сериозни съставни елементи тази година

Германия ще ревизира ефикасността на актуалните правила за сериозни съставни елементи и вероятно ще поправя съответните закони

Германия желае да си сътрудничи с Китай за промяната на Световната комерсиална организация (СТО), само че също по този начин е подготвена да отговори, в случай че продължава да липсва прогрес

Германия упорства Китай да се откаже от определянето си като разрастваща се страна, защото към този момент е втората по величина стопанска система в света

Германия поредно ще изисква цялостни структурни усъвършенствания в пазарната среда в Китай

ИЗМЕНЕНИЕ НА КЛИМАТА И ОКОЛНА СРЕДА

;Германия ще води натоварен разговор с Китай по отношение на последователно прекъсване потреблението на въглища

Китай не би трябвало да употребява интернационалното съдействие по въпросите на климата като средство за оказване на напън за пробутване на своите ползи в други области

Германия вижда нужда да тласне Китай към по-амбициозни цели за понижаване на излъчванията на парникови газове

Германия ще извърши строги прегледи на капиталовите гаранции според от сходството на Китай с устойчивостта, екологичните, трудовите и обществените стандарти

ОТБРАНА И СИГУРНОСТ

Германия подхваща контрамерки на национално и европейско равнище против транснационалните репресии, изключително по въпроса за китайските задгранични полицейски сектори

Заплахите за киберсигурността нарастват, в това число от Китай, и от ден на ден тези закани засягат европейските държавни мрежи

Германското държавно управление поучава компании и проучвателен институти по отношение на рисковете за кибер и хибридната сигурност, дължащи се на китайски шпионаж

Германия приканва Китай в точния момент да афишира военни учения и да предложения интернационалните наблюдаващи, с цел да избегне недоразумения

Германия ще разшири сигурността и военното съдействие с близки сътрудници в Индо-Тихияокеанския регион, в това число посредством разполагане на флота и многонационални учения

Китай ускорява наличието си в Арктика и Антарктика, в това число военно, само че Германия желае да ги резервира като зони без спорове

РУСИЯ И УКРАЙНА

По-тясното съдействие сред Китай и Русия в защитата би повлияло на връзките на Германия с Пекин

Китай не заслужава доверие в отбраната на украинския суверенитет и териториална целокупност. Германия упорства за по-ясна позиция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР