Германия подчертава, че нередностите, открити от международните наблюдатели на парламентарните

...
Германия подчертава, че нередностите, открити от международните наблюдатели на парламентарните
Коментари Харесай

Ютарни лист за изборите в Сърбия: Русия е възхитена, Германия ядосана

Германия акцентира, че нередностите, открити от интернационалните наблюдаващи на парламентарните избори в Сърбия, са " неприемливи " за страна, която се стреми да се причисли към Европейския съюз, до момента в който Вашингтон изрази желанието си за по-нататъшно съдействие в укрепването на демокрацията, напомня хърватското издание " Ютарни лист ".


" Сърбия гласоподава, само че ОССЕ заяви за случаи на неразрешено потребление на обществени средства, заплашване на гласоподаватели и пазаруване на гласове ", заяви немското външно министерство.

„ Това е неприемливо за страна със статут на претендент за участие в Европейски Съюз “, се показва в известието.

Международни наблюдаващи обявиха, че предварителните избори в Сърбия са били белязани от доминирането на президента Александър Вучич в акцията, което, дружно с нелоялната конкуренция, пристрастните медии и многочислените нередности, способства за неравномерни изборни условия.

Вашингтон не разяснява обвиняванията в нередности, като сподели единствено, че желае да си сътрудничи със Сърбия за подсилване на демокрацията след изборите.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър съобщи пред кореспонденти, че Съединени американски щати желаят " да продължат съдействието с бъдещото държавно управление на Сърбия, с цел да укрепят демократичното ръководство и върховенството на закона и да подобрят районната непоклатимост ".

Кремъл изрази удовлетворение от успеха на партията на Вучич на изборите в Сърбия, като назова страната " другарска " и " братска ".

„ Приветстваме триумфа на Вучич “, означи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) завоюва 46,3 на 100 от гласовете на парламентарните избори, което ще й обезпечи 128 мандата в 250-местния парламент, съгласно предварителните резултати, основани на 99,8% от преброените гласове.

Опозиционната коалиция на лявоцентристката " Сърбия против насилието " завоюва 23,6 на 100 от гласовете ще има 65 места в Народното събрание, а социалистите на някогашния съдружен сътрудник на Вучич Ивица Дачич с 6,6% ще имат 18 мандата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР