Германия планира да изключи днес последните си три атомни електроцентрали,

...
Германия планира да изключи днес последните си три атомни електроцентрали,
Коментари Харесай

Днес Германия изключва последните си атомни електроцентрали

Германия възнамерява да изключи през днешния ден последните си три атомни електроцентрали, с което ще постави завършек на потреблението на нуклеарна сила в страната, траяло повече от 60 години, както и на съпътстващия политически спор по въпроса, заяви ДПА.
 
Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на предходната година, само че заради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна рецесия държавното управление реши да ги остави да работят през цялата зима. Днес мощността на реакторите последователно ще бъде понижена, до момента в който генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде изцяло спрян.
 
Първата комерсиална атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в употреба през ноември 1960 година " Утрешният ден е неприятен, това е черен ден за Германия ", съобщи в петък пред медиите ръководителят на немските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.
 
Свободната демократическа партия (СвДП), която е насочена към бизнеса, също разкритикува прекъсването, като съобщи, че нуклеарната сила е устойчива и потребна за околната среда.
 
Министърката на околната среда Щефи Лемке съобщи, че е правилно противоположното. Ядрената сила е " прекомерно скъпа, прекомерно мудна, прекомерно рискова и не е надеждна в битката с климатичната рецесия заради голямата потребност от охлаждаща вода ", съгласно представителката на Зелената партия. Тя съобщи, че нуклеарната сила генерира въглероден диоксид, като уточни енергоемкия развой, нужен за производството на нуклеарно гориво. Освен това тя се базира на големите екологични вреди и обществените последствия от изчерпването на урана.
 
Министърът на стопанската система Роберт Хабек, също от Зелените, удостовери, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се подсигуряват на първо място за сметка на всеобщото разширение на възобновимите енергийни източници, сподели той. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР