Германия отхвърли искането на Варшава да започне преговори за обезщетение

...
Германия отхвърли искането на Варшава да започне преговори за обезщетение
Коментари Харесай

Германия отново отхвърли искането на Полша за репарации от ВСВ

Германия отхвърли настояването на Варшава да стартира договаряния за обезщетение на Полша за вредите, породени по време на Втората международна война, заяви полското външно министерство, представено от Euronews. Според ведомството, Берлин счита въпроса за затворен.

В него се споделя, че в този момент Полша ще се обърне към Организация на обединените нации, с цел да поддържа опита си да получи обезщетение от 1,2 милиарда евро, понесени по време на окупацията на нацистка Германия през 1939-45 година

Както стана ясно по-рано, в този момент Полша ще се обърне към Организация на обединените нации, с цел да поддържа опита си да получи обезщетение от 1,2 трилиона евро, понесени по време на окупацията на Нацистка Германия през 1939-45 година

" Според немското държавно управление казусът с репарациите и обезщетенията за вреди от войната остава завършен “, се споделя в прессъобщение на министерството. " Германското държавно управление не има намерение да стартира договаряния по този въпрос “.

Полша беше опустошена от Втората международна война, като 220 от всеки 1000 поданици бяха убити в насилието.

40% от културните полезности на Полша са унищожени и близо 50% от нейната територия е предадена на Съветския съюз след края на войната.

Германия твърди, че е била изплатена отплата на нациите от Източния блок в годините след войната, до момента в който териториите, които Полша е изгубила на изток като граници, са били обезщетени с някои от предвоенните земи на Германия.

Полша изпрати публично искане до Германия предишния октомври.

Берлин настоя, че въпросът е завършен заради решение от 1953 година, взето по времето на комунизма, с което Варшава се отхвърля от настояването си за репарации.

Полша твърди, че е спряла да търси обезщетения по това време заради напън от Москва.

Полски дипломати отнесоха случая до Организация на обединените нации във вторник, като желаеха от организацията нейното " подпомагане и поддръжка, с цел да може Полша да получи отплата за вредите, породени от експанзията и окупацията от страна на Германия “.

Берлин повдигна същите причини против искове за репарации, повдигнати в предишното от Гърция и Италия.

По време на визитата си във Варшава през октомври немският външен министър Аналена Бербок сподели, че " от позиция на федералното държавно управление въпросът за репарациите е завършен ".

Тя сподели, че страната й е поела " историческата си отговорност ".

Откакто пристигна на власт в Полша през 2015 година, ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) постоянно повдига въпроса за военните репарации, настоявайки, че Германия има " честен дълг " по въпроса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР