Германия отчете рекорден отлив на вярващи от Римокатолическата църква за

...
Германия отчете рекорден отлив на вярващи от Римокатолическата църква за
Коментари Харесай

Германия отчита рекорден отлив на вярващи от Католическата църква за 2022 г.

Германия регистрира рекорден отлив на вярващи от Римокатолическата черква за 2022 година - над половин милион души, съобщи ДПА, като цитира публични данни, публикувани от Германската епископална конференция.

Като цяло от ден на ден католици в Германия напущат публично църквата през последните години, разяснява организацията. Излизането от лоното на римокатолицизма на 522 821 вярващи, записано през 2022 година, надмина с лекост предходния връх, подложен единствено година по-рано с 359 338, отбелязва още ДПА.

" Католическата черква умира, агонизирайки, пред очите на цялото общество ", споделя специалистът по католическо канонично право от университета в Мюнстер - Томас Шулер. Той следи от близко протичащото се в Германската католическа черква.

Още при започване на 2022 е било видно, че трагичният отлив на членове на Католическата черква в Германия ще продължи да се разраства, е оценката на немската новинарска организация.

 Хиляди деца са насилвани полово от португалски духовници през последните 70 години Хиляди деца са насилвани полово от португалски духовници през последните 70 години

Бум на хората, публично напуснали Германската католическа черква, бе регистриран през януари предходната година, откакто излязоха информации за случаи на полово посягане в епархиите в Мюнхен и Фрайзинг.

Във водещи вести по това време се трансфораха и обвиняванията в клюки по адрес на спорния кардинал Райнер Мария Вьолки, архиепископ на Кьолн, в чиито офиси нахлу немската полиция във вторник, както и обществените полемики за компенсации на жертви на полово посягане в Кьолн и в Траунщайн, Горна Бавария.

Регистрирани членове на католическата черква в Германия, както и множеството вярващи от протестантските изповедания и някои други религиозни общности, би трябвало да заплащат спомагателен налог, събиран от държавното управление в интерес на църквата, припомня организацията.
Шулер показва пред ДПА ред аргументи, които способстват за разгръщане на отлива на католици от църквата, само че разкриването на абсурда в Кьолн е основало " въртоп, който завихря и всички други епархии и даже протестантските църкви ".

Главните протестантски църкви в Германия също губят от ден на ден членове. През 2022 година към 380 хиляди души са напуснали Евангелската черква на Германия, най-влиятелната организация на протестантските църкви в страната. Това е повече от миналата година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР