Германия няма да изпълни обещанието си да отдели 2% от

...
Германия няма да изпълни обещанието си да отдели 2% от
Коментари Харесай

Политико: Германия e напът да се провали в целта да отдели 2% от БВП за отбрана

Германия няма да извърши обещанието си да отдели 2% от Брутният вътрешен продукт за военни цели, оповестява " Политико ", базирайки се на водещ стопански мозъчен концерн.

Най-голямата стопанска система в Европа пое ангажимент да усили разноските си, с цел да извърши поставената от НАТО цел, откакто я подценява с години. Страната стигна даже сътвори специфичен фонд от 100 милиарда евро за подсилване на армията си. Определяйки съветското навлизане в Украйна като исторически преломен миг, канцлерът Олаф Шолц съобщи, че има ясна нужда " да влагаме доста повече в сигурността на страната си, с цел да защитим своята независимост и народна власт ".

Според Германския стопански институт - основан в Кьолн мозъчен концерн, обаче макар увеличеното финансиране Берлин няма да доближи критерия от 2%.

В собствен отчет институтът посочваа, че за тази година не са отпуснати спомагателни парични средства. Същевременно през 2023 година се чака дефицит от близо 18 милиарда евро, макар нарастването на разноските.
До 2027 година държавните разноски ще продължат да бъдат малко под плануваното. Тогава специфичният фонд ще бъде привършен, а разноските за защита ще спаднат до към 1,2 % от Брутният вътрешен продукт. В случай че към момента не е изразходван целият, тогава предходните години ще се окажат даже още под задачата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР