Германия не изключва доставката на танкове Leopard за Украйна. Това

...
Германия не изключва доставката на танкове Leopard за Украйна. Това
Коментари Харесай

Германските танкове не се страхуват от кал, но какво да кажем за украинските мостове

Германия не изключва доставката на танкове Leopard за Украйна. Това заяви на 8 януари в изявление за немския ефирен канал ARD вицеканцлерът на Германия, министър на стопанската система Роберт Хабек.

„ Проучваме обстановката, координираме дейностите си с други страни. Ще следим по какъв начин ще се развие по-нататък полемиката (по този въпрос в Германия) ", цитира ТАСС отговора на формален представител на въпроса за опцията за даване на Украйна на танкове Leopard-1 или Leopard-2.

Вицеканцлерът също по този начин означи, че динамичността по въпроса за доставките на оръжия за Киев ще се трансформира според от хода на военните дейности в Украйна.

На 8 януари заместник-председателите на Бундестага Катрин Гьоринг-Екард (Партия на зелените) и Волфганг Кубики (Партия СвДП) също приканиха за доставка на Киев на немски танкове Leopard.

Те считат, че Берлин не би трябвало да се лимитира с изпращането на БМП Marder в Украйна, за което немският канцлер Олаф Шолц по-рано се контракти с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Трябва да дадем най-хубавото от себе си. Това важи и за танковете Leopard “, цитира РИА Новости думите на вицепрезидента на Бундестага, оповестени в немския вестник Hamburger Abendblatt.

Вярно е, че въпросът за по-нататъшната поддръжка на Украйна, съгласно Кубика, който споделя нейната позиция по отношение на доставката на танкове, би трябвало да бъде съгласуван с сътрудниците от НАТО. Изглежда, че има такова взаимоотношение.

Както външният министър Джеймс Клевърли сподели по-рано по време на взаимна конференция с немския си сътрудник Аналена Бербок, те разискват с Украйна „ от какво се нуждаят за идващия стадий от тяхната самозащита “ и се работи с интернационалните сътрудници за обезпечаване на нужното.

„ Танковете могат да бъдат част от това. Въпросът от кое място ще дойдат и кой от съдружниците ще ги даде сигурно е един от тези, по които работим в тясна съгласуваност между тях “, сподели той.

Лидерът на районната група на опозиционния ХСС (Християнсоциален съюз) в Бундестага Александър Добриндт прикани немското държавно управление да излезе с самодейност на Европейски Съюз за взаимно доставяне на Украйна с танкове Leopard 2.

„ Искаме Украйна да може да упражни правото си на самозащита. За да направи това, той (Киев) се нуждае от повече тежки оръжия - в това число танкове Leopard 2 “, сподели той.

В същото време Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, в действителност плаши Берлин с война при положение на отвод да даде на Киев тежка бронирана техника.

„ Ако господин Шолц желае германците да се бият покрай Берлин и покрай Щутгарт на немски танкове с руснаците, тогава той може да продължи тази игра, да организира социологическо изследване дали би трябвало да дадат танкове или не “, сподели той.

Но макар сходни изказвания западните сътрудници очевидно се двоумят. Говорителят на партията SPD/Германската социалдемократическа партия Михаел Мюлер, член на комисията по външна политика на Бундестага, предизвестява Германия против недомислени едностранни дейности. Според него танковете могат да бъдат доставени единствено в съгласуваност с сътрудниците от НАТО.

„ И ние продължаваме да желаеме да избегнем превръщането на НАТО в директна страна в спора “, сподели той, добавяйки, че е в полза на всички страни да се избегне ескалацията на спора.

Съпредседателят на Германската социалдемократическа партия (SPD) Ларс Клингбайл едностранно се опълчва на доставката на немски танкове. Според него това може да е сигнал за присъединяване във военни дейности, тъй че сходни решения би трябвало да се вземат деликатно и с взор към дейностите на съдружниците.

Ханс-Георг Маасен, някогашен президент на Федералната работа за отбрана на конституцията на Германия, също счита, че изпращайки тежки колесни транспортни средства в Украйна, Германия става „ страна в спора против Русия “.

Както разясни член-кореспондентът на Академията на военните науки на Руската федерация, претендентът на военните науки Александър Бартош, той счита апелите на някои немски политици за пропагандни изпускания, ориентирани към изостряне на обстановката.

- Някои политици не носят отговорност за страната си. Отговорността за страната е на управлението, представлявано от канцлера, министерства и ведомства. А политиците могат да приказват каквото им хрумне в полза на техните политически съображения, пиар и така нататък

" СП ": - Каква е вероятността за доставки на танкове Леопард в Киев?

- Има опция за доставка на цистерни. Досега Съединени американски щати, Германия, Франция, Полша не са съгласували позициите си за доставката на танкове. Американците се въздържат от това, поляците споделят, че няма да стартират доставки, до момента в който съдружниците от НАТО не ги стартират и изискват това от Франция и Германия.

" СП ": - Защо още се въздържат?

- Първо, те самите имат известни проблеми с обезпечаването на личните си войски с такива танкове.

Второ, те схващат, че доставката на тези танкове за Украйна ще изисква доста сериозна дълготрайна работа по образование на екипажи, поддръжка и така нататък Украйна няма такива благоприятни условия, тъй че това неизбежно ще докара до изпращане на инструктори в Украйна и даже цялостни екипажи на танкове, което ще заплаши вероятността да бъдат въвлечени в спора.

Освен това те схващат, че инфраструктурата на Украйна не е пригодена за потреблението на тези танкове, защото същите мостове не могат да устоят тежестта на 50-60 тонни танкове.

Доставката на тези оръжия в Украйна ще значи нов стадий в ескалацията на военните дейности, защото Украйна ще може да употребява тези танкове освен в зоната на специфичната военна интервенция, само че и в интервенции на територията на Русия: за опити да обхванат на наша територия.

И това към този момент ще бъде доста сериозна ескалация на спора, тъй че западняците към момента са много внимателни към тази концепция, макар че Зеленски ги моли да ускорят сходни доставки.

Д-р Николай Пономарьов, специалист от Центъра ПРИСП, счита, че вероятността за доставки на западни танкове в Украйна директно зависи от два взаимосвързани фактора: динамичността на обстановката по време на СВО и бързината на ограниченията за премахване на проблемите в Въоръжените сили на РФ разпознати по-рано по време на военните дейности (в връзките, безпилотни дронове и др.).

- С други думи, всяко прегрупиране като Харков или Херсон обективно ще приближи доставката на западни танкове в Украйна. Интересът на Съединените щати от отсрочване на спора обаче може да способства за това, че съответните решения ще бъдат взети от европейците със доста забавяне.

" СП ": - Какво споделят апелите в Германия за доставката на танкове за Киев? Германците още веднъж взеха решение да се бият с Русия? Забравиха ли по какъв начин руските танкове щурмуваха Берлин през 1945 година?

- От Русия просто се опасяват по-малко. Германците свързват нашите войски не с Червената войска от модела от 1945 година По-скоро се вършат паралели с военната машина от 1915 година, изумена от дефицита на снаряди и пушки, лишена от задоволителна икономическа и софтуерна база.

За страдание желанието на нашите елити да копират във всичко предреволюционния ред се трансформира във възобновление на съответния проблем.

" СП ": - На какво разчитат някои немски, западни политици, които в действителност ескалират спора с сходни апели?

- В техните очи Русия и нейният хайлайф към този момент са класифицирани като куци. И във връзка с последното в системата на интернационалните връзки постоянно се употребява правилото на „ падащия подтик “.

В тази обстановка можем да се надяваме единствено на въздействието на два фактора. Първо, съветският истаблишмънт най-сетне може да стартира развой на широкомащабни промени.

Второ, Съединени американски щати са заинтригувани от протакането на спора.

Незадължителен фактор в тази обстановка може да бъде ползата на немския и френския военно-промишлен комплекс към развиването на украинския пазар (в момента лъвският къс от средствата, отделени за въоръжение на Украйна, към момента отиват в джоба на американските индустриалци ). Не би трябвало да забравяме, че директното присъединяване на тежка (т.е. скъпа) техника в спора е чудесна опция за нейната реклама.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР