Германия, която вече е най-големият поддръжник на Украйна в Европа,

...
Германия, която вече е най-големият поддръжник на Украйна в Европа,
Коментари Харесай

Германия увеличава военната подкрепа на Украйна, но издържа ли се нейният наклон към разходите за отбрана?

Германия, която към този момент е най-големият покровител на Украйна в Европа, разкри проекти да удвои военната си помощ за Киев за 2024 година, като в същото време продължи да влага във въоръжените си сили, с цел да стане " гръбнакът на европейската защита ". Това е стратегическа смяна, която Берлин се надява да резервира в дълготраен проект, само че разчитането на социална поддръжка в сложен стопански подтекст може да затрудни нейното поддържане.

Докато войната в Украйна продължава и войната сред Израел и Хамас притегля интернационалното внимание, доста украинци се притесняват, че тяхната екзистенциална битка против Русия ще бъде подценена. Предстоящата предизборна акция в Съединени американски щати през 2024 година не прави нищо, с цел да успокои техните паники. Но Киев може да разчита на поддръжката на Германия, която е настроена да удвои военната си помощ за Украйна.

В изявление за немския ефирен оператор ARD министърът на защитата Борис Писториус сподели, че този ход изпраща „ мощен сигнал към Украйна, че няма да оставете ги в бедата. ”

Увеличаването на военната помощ за Украйна от 4 милиарда евро на 8 милиарда евро би означавало, че годишният бюджет на Германия ще бъде задоволителен, с цел да издържи Украйна през цялата година, означи Писториус. Увеличаването на бюджета, сподели той пред ARD, е отговор на тазгодишния опит, „ който сподели, че плануваните суми са били бързо изчерпани “ от огромните военни потребности на Украйна.

Съобщението за военна помощ от 8 милиарда евро беше подчертана смяна от скандалната „ Германия 5000 защитни каски ”, предлагани единствено седмици преди Москва да стартира пълномащабното си навлизане в Украйна предходната година. Това беше явен знак за смяна в немската политика, която в миналото беше считана за едва звено в западния отговор на съветската експанзия заради зависимостта си от евтината съветска сила и следвоенния й ангажимент към пацифизъм.

От слаба връзка до „ гръбнак “ на европейската защита

Още през януари 2022 година, когато Украйна, изправена пред идна инвазия, се обърна към НАТО за военна помощ, Съединени американски щати и Обединеното кралство незабавно се съгласиха да дават на Киев с отбранителни оръжия.

Когато Германия, най-голямата стопанска система в Европа, предложи единствено 5000 защитни каски, това беше обект на огромно пренебрежение в цяла Украйна, което накара кмета на Киев да попита обществено дали идната доставка ще бъдат възглавници.

„ Военна помощ към Украйна породи изключително сложен спор в Германия както по исторически, по този начин и по стопански аргументи “, означи Ерик-Андре Мартен от основания в Париж Френски институт за интернационалните връзки (IFRI). „ Политиката на страната освен е да не доставя оръжия на страна във война, само че и немските чиновници се усещаха доста неловко от концепцията да се опълчват на Русия, която им доставяше 50% от техния газ. “

Връзките на Шрьодер с Русия хвърлят сянка върху пътуването на Шолц до Москва

Година след аферата с шлемовете Кристин Ламбрехт от Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц (SPD) подаде оставка като министър на защитата на Германия. Обръщението й в навечерието на Нова година, когато сподели, че съветската инвазия й е дала късмет за „ доста срещи със страхотни и забавни хора “, беше един гаф прекалено много, подкопавайки доверието в Германия на интернационалната сцена.

След това пристигна полемиката към доставката на немските танкове Leopard 2 в Украйна. Точно когато Киев организираше храбра атака против своя великански завоевател, Германия освен отхвърли да достави по този начин нужните танкове, само че се опълчи на реекспорта на танкове, закупени от нейните съдружници в Украйна.

Накрая, откакто Шолц посети Вашингтон и се убеди Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да изпрати американски танкове Ейбрамс, немският канцлер се поддаде на натиска. В тирада пред Народното събрание на 25 януари 2023 година Шолц разгласи, че Германия ще изпрати танкове Leopard 2 в Украйна.

Обединеното кралство предлага танкове в час на потребност на Украйна, само че ще последва ли Германия образеца?

„ Германия не беше единствената европейска страна, която се опасяваше да налее масло в огъня, като достави съвременно военно съоръжение на Украйна за битка с Русия. Но е правилно, че дълго време тя беше изключително внимателна “, сподели Гаспард Шницлер, шеф на проучванията във Френския институт за интернационалните и стратегически въпроси (IRIS).

„ Тази компликация при вземането на решения е обвързвана с политическата настройка на Германия “, сподели Шницлер, отбелязвайки, че ръководещата коалиция на Шолц включва три политически партии „ с доста разнообразни гледни точки, до политика на фрапантен надзор върху износа, а също и на немската конституция, призната след Втората международна война, с цел да се избегне концентрацията на власт.Решенията се вземат колегиално и затова лишават повече време за реализиране, което беше мъчно за сътрудниците му да схванат. Но също по този начин може да се твърди, че откакто бъдат направени, те са по-категорични. ”

Почти две години след началото на войната Германия последователно се трансформира във водещ боен покровител на Киев в Европа. Според инструмента за следене на поддръжката на Украйна на Института Кил Берлин е дал над 17,1 милиарда евро военна помощ на Украйна от 24 януари 2022 година Това сигурно не е наедно с 42 милиарда евро на Вашингтон, само че е повече от два пъти повече от вложенията на Обединеното кралство ( 7 милиарда) и 34 пъти повече от тази на Франция.

Тази инвестиция се усили доста през последната година с доставката на танкове Leopard 2, системи за противовъздушна защита Gepard и снаряди.

„ Днес Германия желае да бъде образец в поддръжката си за Украйна, с цел да компенсира нейните съмнения при започване на войната, само че също и политиката й на икономическа отвореност към Русия.Подписването на газопровода „ Северен поток II “ след анексирането на Крим [2014] беше доста неприятно признато от Украйна, балтийските страни и Полша “, изясни Шницлер.

Бундесверът във напредък

За Германия тази солидна поддръжка за Украйна е на първо място въпрос на национална сигурност. Осъзнавайки мащаба на опасността за личната си сигурност, подбудена от завладяването на Украйна от Русия, Берлин стартира радикална смяна на военното превъоръжаване скоро след експлоадирането на войната, скъсвайки с десетилетия на незадоволително вложение.

След оповестяване през февруари 2022 година на специфичен фонд от Евро 100 милиарда за пет години за модернизиране на Бундесвера, немските въоръжени сили, Берлин одобри първата си " Стратегия за национална сигурност " през юни. На 9 ноември Писториус разкри своите насоки за отбранителна политика, обещавайки да трансформира Германия в „ гръбнака на възпирането и груповата защита в Европа “.

„ Обявената сума може да наподобява доста забележителна, само че е значимо да се разбере, че това е на първо място наваксващи вложения ", акцентира Мартин.

" Германия беше много под уговорките на НАТО, които дефинират разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт. Това беше нещо като безвъзмезден принос в европейската защита. В името на бюджетната непоклатимост, тя трансферира тежестта върху други членове на Алианса и по-специално Съединени американски щати, което докара до остри напрежения с Доналд Тръмп “, добави Мартин.

С този стратегически поврат Берлин има намерение да трансформира отбранителната си политика в дълготраен проект. Целта е да се успокоят Съединени американски щати и да се предложи йерархична военна рамка в границите на НАТО, в която европейските страни с по-малко запаси могат да интегрират своите батальони.

Смяна на предавката по време на рецесия

Според Писториус статутът на Германия като най-голямата стопанска система в Европа й дава специфична „ отговорност “ да пази блока, който в този момент има намерение да поеме.

Тази амбициозна промяна обаче идва във време на икономическа турбуленция. Германия, която базира енергийната си тактика на доставките на на ниска цена съветски газ, е в предната линия на инфлационната рецесия, която удари континента след експлоадирането на войната в Украйна и въвеждането на наказания против Москва.

„ Страната разчиташе на съветската сила, с цел да реализира прехода си към възобновими енергийни източници. Сега тя би трябвало да доставя силата си другаде и на доста по-висока цена. Добавете към това бавния ритъм на индустриалния преход, защото Германия е вложила малко в електрически транспортни средства и в своя авто бранш губи конкурентоспособност от китайците “, изясни Мартин.

На този декор при започване на октомври МВФ ревизира прогнозите си за свиването на немската стопанска система, като в този момент предвижда спад на Брутният вътрешен продукт от -0,5% по отношение на предходните -0,3 % за 2023 година, което е най-лошото годишно показване на стопанските системи на блока.

„ Специалният фонд от 100 милиарда евро за пет години за финансиране на армията бледнее спрямо Брутният вътрешен продукт на Германия от 4000 милиарда евро. Същото важи и за финансовия пакет отдаден на поддръжката на Украйна. Но компликацията е, че с цел да бъдат тези вложения ефикасни, те би трябвало да бъдат поддържани във времето ", сподели Мартин. " Ако икономическите усложнения продължат и окажат прекомерно тежко влияние върху немските семейства, държавното управление може да бъде насила да преразгледа своя бюджетен избор. ”

„ Руската инвазия разруши табуто по въпроса за националната защита в Германия “, сподели Шницлер. „ По-голямата част от германците поддържат поддръжката на Украйна, макар цената, и в този момент осъзнават значимостта на укрепването на тяхната войска. “

Шницлер все пак счита, че макар удобното публично мнение, има няколко въпроса по отношение на способността на Берлин да поддържа тази политика продължава.

" Все още опипваме пътя си към финансирането на немското превъоръжаване. За да бъдат устойчиви, тези вложения би трябвало последователно да бъдат пренасочени към бюджета за защита, само че за момента всичко към момента се основава на специфични Фонд от 100 милиарда евро.

Накрая, мъчно е да се планува какво ще се случи с тази политика, откакто войната в Украйна завърши. След като непосредствената опасност бъде предотвратена, постоянно е по-трудно да се оправдаят високите равнища на военни разноски пред обществеността.

Тази публикация е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР