Германия изпревари Великобритания. За първи път от десет години насам

...
Германия изпревари Великобритания. За първи път от десет години насам
Коментари Харесай

Защо поляците предпочитат Германия пред Великобритания

Германия изпревари Англия. За първи път от 10 години насам тя притегля повече поляци, в сравнение с Обединеното кралство. Защото заплаща по-добре и предлага повече сигурност от Острова.

Плащаме по-добре, предлагаме повече обществени облаги и по-добро работно време. Климатът в Германия е по-хубав от този във Англия, също и храната. Пък и Полша е по-близо. Да не приказваме за сигурността, която дава участието на страната в Европейски Съюз ", гласи текстът на една публикация, оповестена от Университетската болница в Дюселдорф, целяща да притегли на работа полски медицински сестри от Англия в Германия.

Доктор Тобиас Пот, съставил текста на обявата, твърди, че e бил стимулиран от настоящия апетит за медицински фрагменти в Германия и опцията да бъдат привлечени някои от медицинските фрагменти, работещи във Англия, които може би са разколебани от очертаващата се неустановеност, обвързвана с идния Брекзит.
 В Полша към този момент няма кой да работи
В най-голямата източноевропейска стопанска система към този момент няма кой да работи

И фирмите са принудени да лимитират производството си, тъй като не знаят по кое време ще намерят фрагменти

Германски компании интензивно притеглят полски служащи от Острова

Камил Волчик от немската Агенция по труда споделя, че голям брой немски компании, най-вече в областта на опазването на здравето, логистиката, строителството и промишленото произвеждане, се пробват да привлекат полски служащи, които се канят да изоставен Англия. Някои от фирмите даже занижават условията си за притежаване на немски език, в това число и заради това, че страната отпуска на фирмите финансови средства за езикови курсове на личния състав.

Германският трудов пазар постоянно е бил един от най-желаните за полските трудови мигранти ", споделя за Дъждовни води Волчик. Той напомня, че дълго време след присъединението на Полша към Европейски Съюз поляците не са имали право да работят в Германия, както и това, че за мнозина немският език е бил сериозна спънка.

Сега обаче и този проблем отпада, тъй като полските жители от ден на ден могат да употребяват британските си знания и в Германия. В резултат на това към този момент се вижда наклонност: броят на поляците, работещи във Англия, е намалял с 98 000 до равнище от 695 000, което значи, че в Германия към този момент работят повече поляци (общо 706 000), в сравнение с Острова. За първи път от 2006 година насам Англия отстъпва първото място в тази ранглиста.

По данни на Статистическата работа на Полша, броят на полските стопански мигранти в страните от Европейски Съюз се е нараснал повече от двойно през 2017 година - достигайки равнище от 2,5 милиона души. В Германия в това време има 783 000 полски трудови мигранти - те към този момент са втората най-многочислена непозната общественост в Германия - след турците.
 За първи път от десетилетие: Повече поляци са се върнали вкъщи, в сравнение с са напуснали страната
За първи път от десетилетие: Повече поляци са се върнали вкъщи, в сравнение с са напуснали страната

Brexit и дефицитът на работна ръка връщат поляците назад

Много поляци към този момент стартират да се връщат назад в родината си. Няколко поредни години на постоянен стопански напредък в родната им страна направиха по този начин, че доста полски компании изпитват апетит за работна ръка. Близо 18% от компаниите в Полша наемат служащи от Украйна, демонстрира проучване на Агенцията по труда. Но привличането на украинска работна ръка става все по-трудно, защото и други европейски страни, като Германия и Чешката република, ги притеглят с все по-високи заплати.

Както написа полският всекидневник " Газета Виборча ", сега в Полша работят 1,3 милиона украинци. За първи път от близо десетилетие насам, през актуалната 2019 има превес на завръщащите се поляци в родината. Много от тях наподобява са обезпокоени от това по какъв начин ще им се отрази идният Брекзит, както и от измененията в курса на английската лира. Финансовият фактор към този момент не стимулира изключително мощно полските жители да си търсят работа на Острова.
 Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в Европейски Съюз. Сега се пробва да обърне наклонността
Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в Европейски Съюз. Сега се пробва да обърне наклонността

Опитите ѝ да притегли младежите обаче може да не са задоволителни

Правителството в Полша желае да върне своите съграждани от чужбина

Заплатите в Полша са нарастнали, а благодарение на стратегия за вложения в нови работни места държавното управление във Варшава желае да резервира възходящата наклонност. Мариуш Джеглевски, социолог от Краковския педагогичен университет, който изследва миграцията, удостоверява, че настоящето полско държавно управление гледа като на собствен приоритет връщането на поляците от чужбина.

В същото време Кралският лицей за медицински сестри в Лондон е угрижен от хроническия дефицит на медицински сестри във Англия. Само в Англия има 41 000 незаети места за медицински сестри, а след референдума за Брекзит през юни 2016 година над 10 000 медицински сестри и акушерки от страни-членки на Европейски Съюз са напуснали Обединеното кралство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР