Германия избира днес своя 20-и Бундестаг. Над 60 милиона германски

...
Германия избира днес своя 20-и Бундестаг. Над 60 милиона германски
Коментари Харесай

В Германия избират наследник на Меркел |

Германия избира през днешния ден своя 20-и Бундестаг. Над 60 милиона немски жители имат право да гласоподават на парламентарните избори, заяви ДПА.

Във вота вземат участие общо 47 партии, множеството от които няма да прескочат 5-процентовата преграда, нужна за влизане в долната камара на Народното събрание. В настоящия си състав Бундестагът има 7 партии.

Три политически сили ще си оспорят шампионата на днешните избори - Християндемократическият съюз, дружно с баварската си сестринска партия Християнсоциален съюз, Германската социалдемократическа партия и " Съюз 90/Зелени ". Всяка от тях е излъчила собствен претендент за канцлер. В взаимозависимост от това коя партия получи най-голям резултат, един от тримата ще бъде претрупан със задачата да сформира държавно управление.

То може да е еднопартийно или съдружно. Вторият сюжет е по-вероятният. Останалите партии не са разгласявали претенденти за канцлер, защото се допуска, че са прекомерно дребни, с цел да бъдат водещата мощ в бъдеща коалиция.

Местата, за които се борят, са 598 според изборния закон. Това е два пъти броя на изборните региони в страната. Но поради комплицирания метод, по който те се разпределят след изборите, окончателният брой нормално е по-голям. Сегашният Бундестаг е най-големият в историята на Федерална република Германия с общо 709 народни представители. Той е вторият по величина законодателен орган в света след китайския парламент с неговите 3000 членове.

Германската изборна система е основана в отговор на неустойчивостта от междувоенната Ваймарска република, където многочислените дребни политически фракции и непрекъснатите избори способстват за пагубното идване на власт на нацистите на Адолф Хитлер, означи Ройтерс.

Тя цели да комбинира мажоритарния детайл по английски и американски модел с пропорционалните системи в по-голямата част от Европа. Затова германците пускат два гласа - един за своя любимец за депутат в един от 299-те изборни региона и втори за партията, която желаят да влезе в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Германският парламент има и горна камара, Бундесрат, чийто състав се дефинира на районните избори във всяка от 16-те федерални провинции. Днес ще има подобен избор в две от тях - в столицата Берлин и в Мекленбург-Предна Померания. Те ще трансформират леко състава на Бундесрата, само че като цяло той ще се резервира същият.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР