Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха проект

...
Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха проект
Коментари Харесай

България и още 13 държави от НАТО се договориха за нов европейски въздушен щит

Германия и 13 съдружници от НАТО, в това число България, оповестиха план за съдействие за основаване на по-добра Европейска система за противовъздушна защита, оповестиха ДПА и Ройтерс.

Министрите на защитата от 14-те страни подписаха декларация за желание за така наречен Европейска самодейност за въздушен щит . Тя планува страните да вземат участие в общото придобиване на системи за Противовъздушна отбрана от вида " Ароу 3 " и " Пейтриът " .

Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел.

Освен Германия и България в плана вземат участие Англия, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения.

Новият план има за цел да помогне за превъзмогване на пропуските в настоящия предпазен щит за Европа. Дефицити има да вземем за пример в региона на балистичните ракети, които доближават огромна височина по време на полета си, само че също по този начин и в отбраната против безпилотни самолети и крилати ракети.

Предисторията на новата самодейност е съветската война против Украйна. Според НАТО това е трансформирало радикално обстановката със сигурността в Европа и по тази причина са нужни спомагателни старания в региона на въздушната защита. Досега противоракетната защита в Европа беше ориентирана най-вече към възможни закани от Иран.

Плановете за новата самодейност бяха оповестени от канцлера на Германия Олаф Шолц в края на август. Той загатна за " изгода за сигурността на цяла Европа " и съобщи, че европейската противовъздушна защита ще бъде по-рентабилна и ефикасна, в сравнение с в случай че всяка страна построи своя лична противовъздушна защита.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР