Германия, Франция и Великобритания допускат по-силни връзки между НАТО и

...
Германия, Франция и Великобритания допускат по-силни връзки между НАТО и
Коментари Харесай

Големи европейски членки на НАТО обмислят пакт с Украйна преди преговори с Русия

Германия, Франция и Англия позволяват по-силни връзки сред НАТО и Украйна като метод да бъде поощрен Киев да стартира мирни договаряния с Русия по-късно тази година. Това твърди " Уолстрийт джърнъл ", позоваващ се на публични лица от трите държавни управления. Една от аргументите била, че някои от западните сътрудници на Украйна изпитвали възходящи подозрения по отношение на способността ѝ да отвоюва цялата си територия, в това число анексираният през 2014 година полуостров Крим.

Премиерът Риши Сунак показа преди дни проект, който счита, че би трябвало да бъде разискван на годишната среща на върна на НАТО през юли. Всеки член на алианса може да наложи несъгласие на включването на възможната тристранна самодейност и тъй като организацията работи с консенсус тя няма да попадне в дневния ред - даже единствено за разискване - без да се радва на необятна поддръжка измежду 30-те съдружници.

В проекта на Сунак за доста по-широк достъп на украинската войска до съвременно военно съоръжение, оръжия и муниции, с цел да се пази, откакто войната завърши. Вчера той сподели също, че украинската бойна авиация би трябвало да получи западни самолети. Франция и Германия считат, че сходни техни дейности сега даже не подлежат на разискване.

Пактът, съгласно обявата, можело да съдържа следните детайли:

Инициативата била подкрепяна от Париж и Берлин като един от методите да се увеличи самочувствието на Киев задоволително, с цел да е готово държавното управление там на договаряния с Москва. Но източниците от трите държавни управления категорично акцентират, че всяко решение по кое време и при какви условия стартират мирните договаряния зависи напълно от Украйна.

В Киев, където от дълго време приканват за някакви " гаранции за сигурност по пътя към НАТО ", наподобяват склонни да обмислят подобен проект, само че като развой към бъдещо участие в алианса.

 Големи европейски членки на НАТО обмислят пакт с Украйна преди договаряния с Русия
© Reuters

Никой западен водач не загатна през тази седмица, когато бе първата годишнина от началото на съветската експанзия, вероятността Киев да стартира договаряния с Москва в близко бъдеще.

" Продължаваме да повтаряме, че Русия не би трябвало да печели, само че какво значи това? Ако войната продължи задоволително дълго с тази активност, загубите на Украйна ще станат непоносими ", сподели почитан френски чиновник, представен от " Уолстрийт джърнъл ".

Официален коментар от Лондон, Париж и Берлин няма. Представители на Съединени американски щати са отказали да разясняват концепцията за някакъв пакт за сигурност на НАТО с Украйна. Вашингтон от месеци изяснява, че желае Украйна да бъде задоволително въоръжена след войната, с цел да възпре всяка бъдеща съветска офанзива. И президентът на Франция Еманюел Макрон, и канцлерът на Германия Олаф Шолц, който на 3 март ще бъде признат в Белия дом от президента Джо Байдън, споделили на украинския президент Володимир Зеленски, че би трябвало да стартира да обмисля мирни договаряния с Москва, когато тримата водачи се срещнаха в Париж предходната седмица, цитира изданието " хора, осведомени с диалога ".

След това на Мюнхенската конхеренция за сигурност и двамата европейски водачи направиха изказвания, че Владимир Путин не трябва да завоюва тази война. Но Макрон стана там един от първите западни водачи, споделили в Мюнхен, че Украйна или Русия еда ли ще реализиран задачите си на бойното поле и наподобява нито една от страните не може да надделее във боен проект.

" Това, от което се нуждаем в този момент, е Украйна да стартира военна атака, която да отблъсне съветския фронт, с цел да отвори пътя за връщане към договарянията ", разяснява той пред френски публицисти.

В публикацията се споделя и за това какво било казано на вечерята на Зеленски, Макрон и Шолц в Елисейския замък преди украинският президент да отпътува за Брюксел, където приказва пред институциите на Европейски Съюз. Френският президент му споделил, че даже смъртни врагове като Франция и Германия е трябвало да сключат мир след Втората международна война и че украинският държавен глава е популярен боен водач, само че в последна сметка ще би трябвало да премине към политическа държавност и да взема сложни решения.

Британски чиновник споделил, че друга цел на пакта на НАТО ще бъде да промени сметките на Кремъл. Ако Москва види, че Западът е подготвен да усили военната си помощ и задължения към Украйна с течение на времето, това може да помогне да се убеди Москва, че не може да реализира военните си цели.

В Източна Европа членове на НАТО не желаят Зеленски да бъде насърчаван да договаря преди за това да е подготвена и Москва, тъй като най-малкото Путин - който въобще не отстъпва от първичните си цели - може да схване сходен развой като отслабваща поддръжка на Запада за Украйна. Но те не желаят и да стават спънка за договаряния, въпросът е когато в един миг се стигне до прекъсване на сраженията, Русия да схване примирието като пауза преди последваща част от експанзията, а да седне на масата за договаряния.

В този смисъл едни явен проект от срещата на НАТО на върха би дал на Зеленски и опция да каже на сънародниците си, че към този момент разполага с политическа победа като тласък да се мисли за договаряния, считат източниците на " Уолстрийт джърнъл ".

В петък вечерта водачите на страните от Групата на седемте, които включват Франция, Обединеното кралство и Германия, обявиха в изказване след онлайн среща, че са подготвени да поемат " задължения в сигурността и други сфери, с цел да оказват помощ на Украйна да се отбрани, да обезпечи своето свободно и демократично бъдеще и да възпре бъдещето съветска експанзия ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР