Германия е една от най-желаните страни за живот зад граница

...
Германия е една от най-желаните страни за живот зад граница
Коментари Харесай

Близо 400 000 българи отбелязват Националния ни празник в Германия

Германия е една от най-желаните страни за живот зад граница за българите, избрали да основат дом в чужбина. Тук във всеки по-голям град шансът да чуете българска тирада не е по никакъв начин дребен, както и да намерите български магазин, неделно учебно заведение или курс по национални танци.
Прочетете още
На места, където има съсредоточена българска общественост може да откриете даже цели български квартали, с фризьорски салон, баничарници, магазини и заведения за хранене.

Въпреки това е мъчно да се каже тъкмо какъв брой са българите в Германия. Според формалната статистика за 2022 година след като са и последните данни те са към 400 000 души. Но по всяка възможност броят им е доста по-голям, тъй като към тази група не са включени българите с двойно поданство или тези отказали се от българското си поданство.

Ето и какво ще се случи там на националния ни празник. За първи път на централния площад в Щутгарт ще се съберат българи, живеещи в града и покрайнините и ще се заловен на хоро. Организацията е на българския фолклорен клуб в града „ Балкан Денс “.

Те ще раздават и мартеници на минувачите в центъра на Щутгарт. Ще основат и щанд, на който чужденците ще могат да се срещнат с българския ни фолклор и просвета.

Български неделни учебни заведения също ще отбележат празника. В учебно заведение „ Дора Габе “ в Мюнхен децата ще честват с песни, стихове и истории в образователните часове.

В учебно заведение „ АЗ Буки Веди “ в Кьолн пък ще отбележат празника с хоро в огромното междучасие, както и със съпътстващи действия в часовете.

Най-малките от детската градина, подготвителната група в сдружение „ Дунав “ в Дюселдорф също организираха особено занимание, на което се срещнаха с традицията на българската мартеница и националния ни празник.

Слушаха българския химн, приказваха за паметника, повдигнат в чест на героите, вълнуваха се за борбата при прохода Шипка и запомниха безконечното му име, съобщи БТВ. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР