Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна в световен

...
Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна в световен
Коментари Харесай

Шолц: Не съм имал никакви илюзии за Русия, Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна

" Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна в международен мащаб ", съобщи канцлерът на Германия Олаф Шолц в изявление за вестник " Билд ", обещано във връзка една година от началото на войната в Украйна.

Руският президент стартира войната, с цел да анексира огромна част от Украйна “, сподели канцлерът. " Че това ще бъде ужасна война, ми беше ясно още от първия ден. По време на визитата ми в Украйна през юни усетих директно ужаса - когато видях коли с натрошени стъкла. Семейства се бяха пробвали да избягат от боевете с колите си и бяха убити. Тези облици вечно ще останат в съзнанието ми. Украйна заслужава нашата поддръжка и нашата взаимност. Тя има място в сърцата ни - в моето също “.

“НАТО е защитителен съюз, той не заплашва никого. Русия нямаше никакви учредения за безпокойствие. Войната е безумна. Продължавам да изяснявам това на Путин, за финален път през декември. И ще продължа напъните си “, сподели Шолц. „ В телефонните ни диалози му разказвам по какъв начин Украйна се държи дружно и че не желае да бъде превзета от него. Разказвам му за разрушенията в Украйна и за загубите, които войната предизвиква и на съветската страна. Дали той желае да чуе това, е различен въпрос “.

По думите му Германия е работила уверено. „ Три дни след началото на войната нарушихме десетилетно табу и взехме решение да доставим оръжия на Украйна - по моя самодейност. Оттогава всички наши решения постоянно са били добре готови и тясно координирани с най-важните ни съдружници. Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна в международен мащаб. Ние доставяме самоходни гаубици, многоцелеви ракетни установки, зенитно-ракетния танк „ Gepard “, системата IRIS-T, отбранителните системи „ Patriot “, както и бойни машини на пехотата и бойни танкове. Някои страни крещят мощно, само че доставят по-малко “, сподели канцлерът.

Той похвали самодейността интернационалните институции, Украйна, а също и Германия, да документират военните закононарушения, с цел да могат отговорните да бъдат изправени пред съда.

„ Не съм имал никакви илюзии за Русия. Много преди да стана федерален канцлер, го заявих ясно и през 2016 година в Санкт Петербург: Русия би трябвало да одобри, че в съседство с нея е образувана общественост от демократични страни. И че няма по какъв начин да заобиколи съдействието с Европейски Съюз и НАТО “, акцентира Шолц.

По думите му надали някой е имал илюзии за Русия, нито след войната в Чечения, нито след анексирането на Крим.

„ Санкциите бяха вярно наложени още тогава. Трябваше по-рано да построим терминали за полутечен природен газ в Северна Германия, както желаех тогава, с цел да избегнем зависимости в енергийната област. Още по-важно беше, че в този момент успяхме да се създадем самостоятелни от доставките на въглища, петрол или природен газ от Русия в границите на няколко месеца “, съобщи той.

Олаф Шолц разяснява и икономическата обстановка в Европа след началото на съветската инвазия, както и положението на пазарите.

„ Колкото повече разширяваме потенциала си за полутечен природен газ, да вземем за пример, толкоз повече цените могат да паднат. Аз чакам енергийните компании да осъществят спомагателни облаги “, сподели той.

Канцлерът разгласи и съществуването на над един милион украинци към този момент в Германия и смяната на пазара на труда в страната в резултат на това.

„ Повече от един милион украинци са пристигнали при нас, най-вече дами, деца и възрастни хора. И доста от тях желаят да се върнат в родината си след войната. Но никой не може да планува по кое време ще завърши войната и по какъв начин ще наподобява страната тогава. В Германия незабавно се нуждаем от служащи и даваме опция на всички, които намират законна протекция тук, да работят на немския пазар на труда “, сподели Олаф Шолц в края на изявлението си за вестник „ Билд “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР