Германецът Фолкер Пертес е обявен за персона нон грата от

...
Германецът Фолкер Пертес е обявен за персона нон грата от
Коментари Харесай

Судан намира специалния пратеник на ООН за отговорен за войната. Обяви го за персона нон грата

Германецът Фолкер Пертес е разгласен за личност нон грата от държавното управление на страната, заяви през вчерашния ден суданското външно министерство. То е уведомило и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за това.

Ръководителят на суданската войска, военачалник Абдел Фатах ал Бурхан изиска Пертес да бъде отхвърлен от емисарския пост, като го упрекна, че той е виновен за войната, избухнала в средата на април сред суданските сили и паравоенните формирования на военачалник Мохамед Хамдан Дагало.

В писмо до Организация на обединените нации военачалник Ал Бурхан упреква Пертес, че в отчетите си преди началото на военните дейности е скрил какъв брой взривоопасна е обстановката в Хартум. Според генерала, в случай че не са били лъжите на емисаря, Дагало е нямало да стартира военните дейности.



Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш удостовери цялостното си доверие в своя делегат. Но при започване на юни Съветът за сигурност на Организация на обединените нации удължи периода на деяние на задачата на организацията за подкрепяне на прехода в Судан и ръководена от Пертес единствено с шест месеца. Създадена през юни 2020 година, с цел да поддържа демократичния преход в Судан след свалянето от власт на автократа Омар Башир, задачата на Организация на обединените нации до момента се подновяваше годишно за една година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР