Гергана Гераскова, директор Банкиране на дребно във Fibank, пред money.bg

...
Гергана Гераскова, директор Банкиране на дребно във Fibank, пред money.bg
Коментари Харесай

Дигиталното банкиране заема все по-съществена роля в ежедневието на клиентите

Гергана Гераскова, шеф " Банкиране на дребно " във Fibank, пред money.bg

От пролетта на тази година клиентите на Fibank могат да подписват своите контракти за потребителски заем отдалечено. Тази услуга към този момент е налична и през приложението My Fibank . Какви са новостите в тази посока ?

Fibank постоянно се е стремяла да бъде измежду най-иновативните финансови институции и пионер в предлагането на съвременни и комфортни услуги към клиентите. Мобилното банкиране заема все по-съществена роля в всекидневието на клиентите, които правят интеракции с банката, и за нас е изключително значимо да предоставяме достъп до всеки артикул или услуга без значение от канала, който те избират да употребяват. Направили сме всичко допустимо услугата да бъде оптимално налична. В случай че клиент разполага с регистриран софтуерен или хардуерен Token от Fibank, може да разпише документите за заем непосредствено в платформата за електронно банкиране или мобилно приложение My Fibank.

В случай че не разполага с регистриран Token, тогава може да подпише посредством дипломиран електронен автограф от Evrotrust, който се основава гратис за няколко минути посредством мобилен телефон. Подписвайки документите цифрово, с един клик се икономисва доста време, което би било належащо за посещаване на офис и разписване на контракт за заем. Също по този начин се отстрани нуждата от физическо предпазване на документи, спомагайки за опазването на околната среда.

Максималната сума за потребителски заем към този момент е до 80 000 лв.. Какви бяха аргументите за повишение на лимита и з а какво най-често употребяват средствата кредитополучателите?

В последните години България регистрира положително социално-икономическо развиване, което се вижда от постигнатите растежи на Брутният вътрешен продукт, намаляваща безработица и по-високо възприятие за сигурност във връзка с приходите измежду популацията. Тази икономическа конюнктура оказва въздействие и благоприятства за засиленото ползване, дълготрайно обмисляне и възходящи финансови потребности измежду потребителите. През последните години във Fibank следим отчетлива наклонност на повишаване на междинния размер на отпуснатите потребителски заеми. Този % варира в последните 3 години сред 7-10% годишно, като през 2019 година надвишава в безспорна стойност 15 000 лева За нас това е явен индикатор за изменящите се финансови потребности на нашите клиенти, на които ние би трябвало да отговорим. Увеличихме оптималната сума за потребителски заем до 80 000 лв. и последва мигновен интерес от страна на потребителите. Най-често те търсят по-големи суми за ремонт, покупка на безценен автомобил или обединяване на няколко по-големи отговорности.

Какви са преимуществата на кандидатстването за потребителски заем напълно онлайн?

Основните преимущества са свързани с бързината, удобството и спестеното време. Не е належащо да се чака на опашка и да се попълнят документи. Можете да заявите и при положение, че сте утвърдени да подпишете контракт за потребителски заем без да напускате комфорта на жилището Ви или пък до момента в който осъществявате мечтаното странствуване. Приложенията и електронните канали на Първа капиталова банка са налични 24/7, като сме се погрижили да предоставим изчерпателна информация за всеки артикул и улеснен развой за заявяване. На разположение на потребителите е кредитен калкулатор, който дава опция за авансово пресмятане на месечната вноска по стремежи заем, според от посочените от Вас сума, период и други параметри.
 Снимка 442412
При утвърдено искане за потребителски заем и отдалечено подписан контракт, какъв брой време лишава средствата да постъпят по сметката на кредитоискателя?

Подписването на всички документи, свързани с потребителския заем, става едновременно, бързо и елементарно, аналогично на сключване на общоприет банков превод. До няколко минути след подписването на пакета от документи, утвърдената сума по заема е налична по сметката на клиента. Ако клиентът пожелае, може незабавно да се възползва от средствата по заема, като подреди превод през електронните канали на My Fibank или пък употребява банковата си карта.

Какво ще посъветвате клиентите, които желаят да аплайват за потребителски заем? Какви фактори е значимо да отчетат преди да пристъпят към тази крачка, с цел да бъдат добре готови?

От изключителна значимост преди използването на заем е да се направи вярно финансово обмисляне. Кредитоискателите би трябвало да дефинират каква е опцията им да погасяват избран размер месечна вноска, без това да провокира значителен отрицателен резултат върху тяхното финансово положение. Това, че консуматор получава задоволително приход, с цел да погасява месечната вноска по заем, не значи наложително, че той може да си я разреши в дълготраен проект. Необходимо е да се отчетат всички други месечни разноски, които съпътстват всекидневието ни и да се уверим, че получаваме задоволително доходи, които да ни обезпечат нужния стандарт на живот. Едва след изработката на това финансово обмисляне, бих посъветвала да се прегледат съответни кредитни оферти. Особено внимание следва да се обръща на сумата и максимално-допустимия период за погашение на заема, лихвен %, съществуване на такси или други наложителни артикули, обвързани с вземането на заем. Във Fibank предоставяме финансиране посредством потребителски заем в размер до 80 000 лева и опция за погашение до 10 години. Лихвените проценти са напълно съобразени с пазарните условия, а при подаване на заявление онлайн - клиентите не дължат такса за кандидатстване.

Ако имат усложнение с подаването на онлайн искане, към кого могат да се обръщат клиентите за подпомагане?

Опитали сме се да създадем онлайн формите оптимално лесни и интуитивни. Все отново, при потребност от подпомагане, банката е осигурила необятен набор от канали, посредством които клиентите да споделят с нас. Те могат да насочат питане, употребявайки чат, имейл, телефон или пък да посетят най-удобния за тях банков офис.

Какви новости да чакат клиентите на Fibank в региона на Ритейл банкирането?

Развитието на услугата за онлайн поръчка и сключване на документи за банкови артикули е от високо значение за нас и се стремим непрекъснато да я надграждаме. Логично е да разтеглим листата с артикули, като сме се фокусирали върху отдалечено разкриване на разплащателна сметка от лице, което не е настоящ клиент на Fibank . Тази стъпка ще отвори голям брой удобства и благоприятни условия за клиентите, позволявайки им да банкират без в никакъв случай да са посещавали банков офис.
 Снимка 442410
Друга гореща тематика е новата функционалност, позволяваща дигитализиране на дебитна или кредитна карта Mastercard, издадена от Fibank в смарт часовник Garmin . Тази технология разрешава да се правят разплащания единствено с приближаване на часовника до устройството за заплащане. Това отстрани нуждата от носене на чанта, портфейл или пари в брой за осъществяване на покупки. До края на 2019 година следва да стартираме и услугата Apple Pay , с което в допълнение ще надградим набора от услуги и технологии, които предоставяме за разплащане към нашите консуматори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР