Гербера вдига 16-етажни сгради на мястото на зала Оптимум, застроява

...
Гербера вдига 16-етажни сгради на мястото на зала Оптимум, застроява
Коментари Харесай

„Гербера” вдига 16-етажни сгради на мястото на зала „Оптимум”, застроява нови 50 дка в „Тракия”

„ Гербера ” подвига 16-етажни здания на мястото на зала „ Оптимум ”, застроява 50 дка в „ Тракия ”
Прочетете още
Георги Чалъмов трансформира устройствените индикатори на новия си комплекс, който стартира да строи

Един от най-популярните футболни комплекси в Пловдив скоро ще остане в историята. Зала „ Оптимум ” скоро ще бъдат бутната, а върху нея ще изникне следващото жилищно гето. Имотът и залата бяха закупени преди години от строителния бизнесмен Георги Чалъмов, който строи комплексите „ Гербера ”. Повечето строителни обекти на предприемача се славят с това, че всяко допустимо парче земя се застроява, а РЗП-то се разпростира даже от време на време и отвън лимита на вероятното.

Гербера, както назовават Чалъмов, е закупил и съвсем всички прилежащи парцели на спортната зала на юг, които стигат до кръстовището на бул. „ Цар Симеон ” или близо 50 дка. Мащабите са колкото цялостен микрорайон в „ Тракия ”, а скоро там евентуално ще изникнат  до 16-етажни жилищни здания.

На идната сесия на Общинския съвет ще се гледа допускането на нов Подробен устройствен план – ПРЗ за зоната, като Чалъмов желае да промени статута на парцелите си съгласно тези в новия Общ организационен проект.

Според сегашните устройствени индикатори парцелите в зоната са с предопределение СОП. То  е на първо място за промишлено и складово строителство, като едвам 20% от застроената повърхност може да е за жилищни потребности.

През 2019 година ЕСУТ издава Подробен устройствен план на Гербера за зоната, само че съгласно въпросните  индикатори в Общ устройствен план.  През 2021 и 2022 година той вади строителни позволения за парцела от 38 дка на зала „ Оптимум ”.  Въпреки че съгласно въпросното позволение той може да застрои до 80% зоната с 5 Кинт, той очевидно се отхвърля поради едвам 20-те % жилищно строителство. Единствената „ малка врата ” за него бе да направи така наречен апартхотел, което разрешава зоната, само че среща редица компликации по-късно при променяне на статута, както и продажбите.  На базата на строителните си позволения от тези две години той към този момент е стартирал първата част на комплекса, която е с лице към ул. „ Проф. Цветан  Лазаров ”. В момента се строят два от блоковете на бъдещия комплекс – „ Гербера 4 ”.

Проектът е за 21 здания,  като предприемачът е внесъл искане в Община Пловдив за смяна на зоната на парцела съгласно новия Общ устройствен план. Той попада в Смесена-функционална зона, която разрешава напълно жилищно строителство.  Така в случай че локалният парламент допусне Подробен устройствен план – ПРЗ, то парцелът по-късно ще се снабди със следните параметри –  височина 16 етажа/ 48 метра, застрояване до 50%, Кинт 3,5, озеленяване 40% и 100% паркиране. Това се отнася и за прилежащите имоти, които се купени от Чалъмов. На процедура върху тези близо 50 дка в зоната той може да построи над 20 16-етажни сгради  с към 150 000 РЗП, което e близо 1500 жилището.



Първата част на Комплекса в уеб страницата на " Гербера "



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР