ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП 3 месеца

...
ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП 3 месеца
Коментари Харесай

Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, разликата – под 2%

ГЕРБ води с по-малко от 2% пред Българска социалистическа партия 3 месеца и половина преди изборите за европарламент, сочи социологическо изследване на " Сова Харис ", извършено в интервала 17-21 януари 2019 година измежду 985 български жители.

На въпрос " За коя политическа мощ ще гласувате за изборите за европейски парламент през май 2019 година? ", 20% дават отговор ГЕРБ, 18.3% поддържат Българска социалистическа партия, а 5.3% - Движение за права и свободи. " Атака " получава поддръжката на 1.7%, " Воля " - 1.6%, ДСБ - 1.4%, Съюз на демократичните сили - 1.1%. Под 1% поддръжка получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), Вътрешна македонска революционна организация (0.7%) и " Да, България " (0.4%), сочат данните от изследването, което за първи път мери възможното настрана явяване на Обединените патриоти на изборите.
4% от биха дали своят вот за друга политическа мощ, а 26.6% от интервюираните декларират, че към момента не са решили кого ще поддържат на евровота.

Декларираната интензивност за гласоподаване (56%) подхожда на държанието на гласоподавателите при парламентарни избори. „ Ако декларираните в проучването настройки се трансфорат в действителни гласове, тогава и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия ще получат по-голяма поддръжка от тази на изборите за български парламент. По-реалистично е да чакаме, че на идните избори изборната интензивност ще се ограничи до равнището на хората, които декларират, че нямат съмнения за своя избор и сигурно ще гласоподават “, регистрира шефът на организация " Сова Харис " Васил Тончев.

По думите му третата систематична партия у нас – Движение за права и свободи, сега стои най-стабилно. " Разпадането на единството на Патриотите открива опция Движението безпроблемно още веднъж да вземе позицията на балансьор. Задачата пред управлението на партията наподобява относително лесна – да успее да задейства обичайните си гласоподаватели. Европейската проблематика сякаш към момента е прекомерно далечна за симпатизантите на Движение за права и свободи и от мотивацията за присъединяване в изборите ще зависи какъв ще бъде броят на евродепутатите, излъчени от тази групировка ", отбелязва още Тончев.

Според него извънредно комплицирана остава обстановката по отношение на възможностите на партиите, които имат задоволителна поддръжка (около и над 1%), с цел да имат искания да се намесят в битката за евродепутатско място. При предстояща интензивност от 40-45% би трябвало всички те да бъдат покрай бариерата за лъчение на евродепутат, само че с малко под нея, уточни Тончев.

Според него при очертаващото се настрана явяване на Обединените патриоти гласовете на поддръжниците им ще се разделят съвсем поравно, с леко предимство за партията на Волен Сидеров. " Трябва да имаме поради и обстоятелството, че твърдото ядро на атакистите е по-голямо. Очаква се и партията да придобие интернационална легитимация в патриотичния бранш с помощта на съдействието ѝ с партията на Николай Бареков и да притегли русофилски избор, което покачва възможностите за превъзмогване на изборната преграда. За останалите два участника в ръководството от дребната коалиция ще бъде значимо да привлекат нов трети сътрудник, който да се опита да заеме мястото на Атака ", показва Тончев.

Според него в случай че структурата на политическите желания не претърпи огромни промени в хода на предизборната битка, може да се допусна, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще получат по 6 евродепутатски места, а Движение за права и свободи – 3 или 4. А битката за оставащите 1 или 2 места ще се води от всички участници на политическата сцена.

Проучването засегна и въпросът кой съгласно интервюираните е най-активният български евродепутат. Според данните през миналия мандат най-забележимо се оказа наличието в Европейския парламент на Сергей Станишев. Също по този начин се откроява дейната позиция и на Ангел Джамбазки.

За една трета от хората у нас най-значимо въздействие и престиж в Европа от българските политици има Бойко Борисов. Тази висока оценка министър председателят е заслужил с помощта на сполучливото Европредседателство и на дейната външнополитическа позиция през третия му управнически мандат. Според обществеността у нас към този момент е забележителна и тежестта на президента като външнополитически фактор. Сергей Станишев също се откроява като български водач в интернационален проект. Водачката на опозицията Корнелия Нинова е посочена на 4то място, което демонстрира, че към този момент нейното политическо наличие доминира вътре в страната. Открояват се още имената на Мария Габриел и Екатерина Захариева.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/02/08/evroizbori-idvat-gerb-pred-bsp-no-razlikata-pod-2.401545
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР