ГЕРБ-СДС внесе днес в парламента законопроект за промени в Изборния

...
ГЕРБ-СДС внесе днес в парламента законопроект за промени в Изборния
Коментари Харесай

И ГЕРБ поиска да се върнат хартиените бюлетини -

ГЕРБ-СДС внесе през днешния ден в Народното събрание законопроект за промени в Изборния кодекс, които плануват връщане на хартиените бюлетини.

Освен това от ГЕРБ упорстват Централната изборна комисия да разгласява на интернет страницата си лист с имената на лицата, правили действия по техническото обезпечаване и поддръжката на машините за гласоподаване - с изтъкване на адресите, номерата на секциите и номерата на устройствата.

Според законопроекта при отчитането на резултатите, след края на изборния ден, би трябвало да се сверяват хартиените разписки от машините и протокола от машините, като при несъответствия за действителни ще се одобряват разписките. Това значи, че в случай че някои разписки изчезнат от урните, то тези гласове няма да се зачитат, макар че данните ги има в протокола на машината.

В преходните и спомагателните разпореждания се залага и смяна в Наказателния кодекс, съгласно която ще има санкции за лицата, които по механически път преправят резултатите от избори, извършени посредством машинно гласоподаване. 

Преди малко повече от два месеца подобен законопроект бе импортиран и от Българска социалистическа партия, само че досега той не е обсъждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на съдружните сътрудници, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.



Тогава от левицата мотивираха предложението си със спада на изборната интензивност, който съгласно депутатите се дължал на машинния избор. Тази теза съответствува с изказвания на ГЕРБ-СДС, съгласно които обаче машините съдействали за машинацията на вота.

Така ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия желаят да трансформират Изборния кодекс малко повече от година откакто машинният избор стана наложителен за всички секции с над 300 гласоподаватели. предходната година, по време на 45-НС, измененията станаха факт, като главният отпор идваше от ГЕРБ. Именно машинният избор се трансформира в главно опрощение за по-ниския резултат на някогашните ръководещи на изборите за 46-НС. След това, директно преди изборите за 47-НС, и реши всички разписки от машини да се броят. В Централната изборна комисия срещу се оповестиха единствено ИБГНИ (Росица Митева) и Демократична България (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция упрекнаха машините. Към тази изразителност се причисли и водачът на левицата Корнелия Нинова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР