ГЕРБ-СДС внася искане за свикване на извънредно заседание на енергийната

...
ГЕРБ-СДС внася искане за свикване на извънредно заседание на енергийната
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС внася искане за извънредно заседание на енергийната комисия

ГЕРБ-СДС внася искане за привикване на изключително съвещание на енергийната комисия, заяви през днешния ден пред медиите депутатът Славена Точева. Групата продължава да упорства страната да компенсира 100% нарастването на сметките за ток на всички публични организации, които не могат да усилват цените и извършват социална услуга. Предложението важи за общини, ВиК сдружения, молитвени домове, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения и други, посочи националният представител от обединението Красен Кралев.

ГЕРБ-СДС предлага министрите на енергетиката и финансите да изготвят обезщетителен механизъм за компенсиране в цялостен размер на разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана с решение на КЕВР, и средномесечната цена на пазар „ ден напред”. В предлагането е записано, че механизмът би трябвало да е за период от 6 месеца и да влезе в действие от 1 януари.

Според депутатите, в случай че това не се направи, идващият проблем за общините е, че могат да останат без вода, тъй като ВиК сдруженията също не могат да заплащат високите сметки. Народните представители изнесоха данни за разнообразни общини и общински сдружения в района, като при всички нарастването на сметките за електро- и топлоенергия е сред 3 и 5 пъти. Сред проблемите, които бяха откроени, е и към момента неналичието на държавен бюджет, което, съгласно народния представител Бранимир Балачев, значи липса на бюджет и на общините, което не разрешава опция за обмисляне. Той добави, че в случай че бюджетът на страната бъде признат до края на март, то общините ще имат собствен едвам през юни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР