ГЕРБ определя като добро решение идеята на Продължаваме промяната -

...
ГЕРБ определя като добро решение идеята на Продължаваме промяната -
Коментари Харесай

В ГЕРБ съгласни с ПП-ДБ да имат право на вето за регулаторите

ГЕРБ дефинира като " положително решение " концепцията на " Продължаваме промяната - Демократична България " двете обединения да имат право на несъгласие при избора на регулатори. Според ГЕРБ решението цивилен организации да предлагат членове също е положително. Оттам обаче упорстват единствено " политически обединения, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка " да вземат участие, когато изборът планува болшинство от 2/3 (както е за прокурорския и правосъдните препоръки, Инспектората към Висш съдебен съвет и новата антикорупционна комисия).

Това е записано в прелдожението на ГЕРБ за съглашение за ръководство

Регулаторите са най-спорната тематика в ръководещото болшинство, като разногласията към нея даже заплашват провеждането на ротацията на държавното управление. Същевременно от ГЕРБ не са съгласени да има квотен принцип в службите.

От ГЕРБ желаят още споделена отговорност за ръководството и доклади на всички министерства на всеки три месеца за това по какъв начин извършват програмата за ръководство. Ако резултатите не са положителни, то това може да е съображение за промяна на съответния министър.
Ето някои акценти от прелдожението за съглашение на ГЕРБ:
- след декември 2024г., ротационните мандати се одобряват за два, а точно - по 15 месеца.

- Като собствен върховен приоритет, страните одобряват продължение на напъните по протичащата промяна в правосъдната власт. Това включва преди всичко, приемане на нов Закон за правосъдната власт, който да обезпечи заложените в Конституцията на Република България цели, отговарящи на интернационалните стандарти за самостоятелен съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и способени магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, обезпечени от ефикасен Инспекторат, в името на справедливостта, дължима от всяка правова страна на обществото.

 - На последващо място, след признатия Закон за противопоставяне на корупцията, антикорупционната промяна следва да продължи своя ход, като бъде признат напълно нов като концептуална логичност и функционалност Закон за лишаване на нелегално добитото имущество, който да отговори на критериите на ТР №4/2021 на Върховния касационен съд (ВКС) и европейското законодателство в региона.

- Националното законодателство не планува опция кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. Политическата индиферентност е наложителен детайл от функционалностите и активността на службите за сигурност. Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо посланичество е неприемливо. Намеса в кадровата политика и работата на службите съставлява опасност за националната сигурност.

- Изпълнителна власт – резервира се досегашната конструкция на Министерски съвет (МС) – 1 министър-председател, 1 заместител министър-председател. По отношение на персоналния състав на Министерски съвет – бистрота, предвидимост и лична отговорност на членовете на Министерски съвет посредством въвеждане на ясни знаци за осъществяване на уговорките по политики, като на 3-месечен интервал се разгласява на интернет страницата на Министерски съвет доклад за всяко министерство. Периодичният обзор е неизменима част от осъществяването на управническата стратегия и при несъблюдение на секторните политики е съображение за съвещания сред Страните за промяна на министъра.

Гаранцията за осъществяване на управническата стратегия е носенето на равно споделена политическа отговорност от Страните и включва министерствата, изпълнителните организации към министерствата и държавните организации. Контролът включва, както релацията министър – заместник-министър, по този начин и министър – началник на организация.

- Въвеждането на опция, цивилен организации да вземат участие при номинирането на претенденти при процедура по желание за съответния орган, е положително решение, само че следва да се уреди със съответния закон, както бе уредено в Закон за противопоставяне на корупцията (ЗПК). Оценката на професионалните и нравствени качества е неизменима част от процедурата по желание, за който и да било орган, само че следва да бъдат написани ясни справедливи критерии за преценка на честността на претендентите. Тази методика е належащо да бъде утвърдена, с цел да не продължава потреблението на „ метода Google “, който е потвърдено неприятна и нечестна процедура. 

- Предвиждане на опция за налагане на несъгласие върху съответни кандидатури е положително решение. По този метод, добросъвестно може да се въздейства върху избора в съответните органи за най-безспорните претенденти, да бъдат позволени до избор. Достатъчно е Народно събрание да създаде правила за избор, които да подсигуряват гласност, бистрота, неприкритост и аргументираност /изслушване в съответната отраслова комисия или преднамерено основана комисия по желание на регулаторните и/или контролни органи/, в цялостно сходство с наредбата на чл.91б Конституция на Република България. Конституцията е главно управително начало на правовата страна и нейните разпореждания се ползват директно и директно.

Очаквайте детайлности!
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР