ГЕРБ обяви нестандартната“ си кандидатура за кмет на София –

...
ГЕРБ обяви нестандартната“ си кандидатура за кмет на София –
Коментари Харесай

Политологът Иво Инджов за ДЕБАТИ.БГ: Ако ГЕРБ искаше София, щеше да издигне опитна политическа фигура

ГЕРБ разгласи „ ексцентричната “ си кандидатура за кмет на София – Антон Хекимян. Така борбата за София към този момент наподобява по друг метод – какъв ще бъде изходът от нея? Потърсихме политолога доцент Иво Инджов.

Г-н Инджов, в действителност ли номинацията на ГЕРБ за кандидат-кмет на София е ексцентрична, както преди дни анонсира водачът на партията Бойко Борисов?

Не смятам, че номинацията е ексцентрична. По-скоро тази номинация е резултат от, най-вероятно, договаряния и сделки за „ сглобка “ и в София. Ако Борисов искаше ГЕРБ да работи за продобиване на кметските избори,
щеше да издигне опитна политическа фигура,
която познава доста добре градоустройствените проблеми, планирането на градската среда, проблемите с изразходването на бюджета на София, обвиняванията към ГЕРБ за корупционен модел на ръководство и можеше да противодейства дейно на такива обвинявания.

Такова нещо не се случи – Борисов персонално, във „ вождистки “ жанр издигна кандидатура в последния вероятен миг и по този метод ускори спекулациите, че се приготвя „ сглобка “ в София, по модела: кметът техен – Васил Терзиев, кандидатура на ПП-ДБ, и болшинството в Общинския съвет – наши, т.е. – за ГЕРБ.
Според мен в София се работи да се повтори „ сглобката “ на национално равнище.
Друго, което желая да подчертая, е по повод кандидатурата на Антон Хекимян –
един сполучлив публицист, потвърдил се управител
в една от двете най-големи малките екрани в България. Но опитът сочи, че символните медийни капитали не всеки път се обръщат в политически капитали. Още повече, че кметският пост няма единствено политически измерения по ред аргументи. Освен това Хекимян няма време да влезе същински в предизборната акция и не е прочут на необятната аудитория, като човек, който се занимава и има някакво отношение към многото проблеми на града.

За да ви върна при започване на това, което казахте – вие смятате, че борбата за София е предрешена с изваждането на претендента на ГЕРБ?

Да, тъкмо по този начин. Ако искаше да има действителни шансове за продобиване на борбата, съгласно мен Борисов щеше да заложи на по-политическа фигура, по-млад претендент, само че политически зает.

Все отново двете кандидатури имат доста общо – млади, утвърдили се имена, сполучливи в своята област. Това не е ли издирван резултат на опълчване?

По отношение на младостта и на мениджърския облик – да, те са един профил. Но въпреки всичко Терзиев е доста повече „ на терен “ от Хекимян. Хекимян няма време да се постанова неговият облик, с изключение на, в случай че ПР-стратезите на ГЕРБ не заложат на това, че ще го вкарат в обувките на Фандъкова и ще споделят, че би трябвало да става по-добре.

При двете кандидатури, съгласно мен, Терзиев, макар че и неговата кандидатура има недостатъци, те към този момент са коментирани в общественото пространство, на този стадий стои по-добре на терен.

В тази връзка – наследството на Терзиев и неговите фамилни връзки ще окажат ли отрицателен резултат върху резултата му?

Ще окаже в подобен смисъл, че няма да е толкоз лесна успеха му. Ще се стигне до балотаж, най-вероятно. Но влизането на ГЕРБ в играта в последния вероятен миг съгласно мен облекчава кандидатурата на Терзиев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР