ГЕРБ няма шанс за победа, ако изборите са честни. Те

...
ГЕРБ няма шанс за победа, ако изборите са честни. Те
Коментари Харесай

Елена Йончева: 2 милиона българи живеят в чужбина, а са в избирателните списъци

ГЕРБ няма късмет за победа, в случай че изборите са почтени. Те ще изгубят пагубно. Това съобщи пред БНР Елена Йончева. Тя изясни, че Българска социалистическа партия е напуснала Народното събрание, тъй като ГЕРБ не е политически индивид, а шайка- проведена незаконна група, която има собствен водач и нарушаването на Изборния кодекс единствено е потвърдило това.

Йончева уточни, че 11 милиарда евро изтичат от България всяка година заради корупция и че вложенията в България са паднали 11 пъти за последните 10 години, а Световната банка споделя, че това се дължи на корупция, липса на предвидимост, неприятна правосъдна система.

" Ако Българска социалистическа партия не беше реагирала изрично с излизане от Народно събрание, тогава хората щяха да влязат в Народното събрание ", сподели тя. Йончева посочи, че близо 70% от българите считат, че изборите у нас се организират по непочтен метод.

Според нея, малко по малко се орязват правата на жителите и се основават условия- изборите да бъдат манипулирани

Като образци за тъпчене на изборните правила Йончева уточни, че машинното гласоподаване е признато със закон през 2014 година и 5 години не е въведено, а в този момент на процедура се обезсмисля. Според нея машинното гласоподаване дава 2/3 късмет да не се манипулират изборите. Тя изясни, че през 2017 година 294 хиляди бюлетини са били оповестени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.

" Има техническа опция да бъдат обезпечени машините. В закона е казано, че през 2019г. всички изборни секции би трябвало да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласоподаване имат всички политически партии, които няма да вземат участие в изборните измами ", сподели още националният представител. Тя уточни и че изборните описи би трябвало да се изчистят - 2 млн. българи живеят в чужбина, само че имат адресна регистрация и тук, по тази причина има заплаха с техните регистрации да се злоупотребява.

Йончева напомни, че в Изборния кодекс се споделя, че би трябвало да има обществен указател на гласоподавателите, където хората ще могат да видят- дали някой е дал своя вот от тяхно име.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР