ГЕРБ не подкрепили бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за

...
ГЕРБ не подкрепили бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за
Коментари Харесай

ГЕРБ не подкрепили бюджета на НЗОК заради онколекарствата

ГЕРБ не подкрепили бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година не тъй като са срещу фискалната рамка за здраве, а заради няколко точки от преходните и заключителни разпореждания, които будят опасения, разяснява в парламентарните коридори водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Първата такава точка забранявала разкриването на нови лечебни заведения и клинични пътеки за 2024 година, само че най-притеснително било, че публичните поръчки за медикаменти като онкологични такива да вземем за пример, прекосявали от принципала - т.е. Министерството на здравеопазването, в Здравната каса.

" Това е проблем, ние сме дали своят вот и за министъра, имаме много запаси... Но си сдържахме на думата и гласувахме за шефа на касата. И желаеме министъра да си носи директна политическа отговорност, считам, че това е обикновено ", съобщи Борисов, уточнявайки обаче, че това не значи, че ГЕРБ желаят оставката на здравния министър Христо Хинков, а просто неуредиците да бъдат изчистени.

Председателят на ГЕРБ разяснява индиректно и думите на премиера Денков, че партиите, които не са подкрепили бюджета за здраве (ГЕРБ и Движение за права и свободи основно), поставяли под риск здравето на хората. " Нищо не неодобряваме, тъкмо противоположното ", уточни той и добави - преди второ четене ГЕРБ ще поддържат градивни хрумвания в пленарна зала.

Ако се приказва за риск за здравето на хората, то да се види по какъв начин хората в София " се изпотрошили " по заледените улици в последните дни, прикани Борисов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР