ГЕРБ на път да направи изборите си в Пловдив от

...
ГЕРБ на път да направи изборите си в Пловдив от
Коментари Харесай

Защо Борисов предпочита Каназирева?

ГЕРБ на път да направи изборите си в Пловдив от сложни в невъзможни

Номинацията на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за Дани Каназирева за кмет на Пловдив прави избора от подозрителен – необикновен. Само знамение може да качи Каназирева на балотаж.

„ Цецка-2 “ ли е персоналният избор на Бойко Борисов, откакто е явно неговият налагане на кандидатурата при оставката на регионалния му координатор от 15 години насам, Иван Тотев, който прочее беше и член до оня ден на Изпълнителната комисия?

От първите локални избори, в които ГЕРБ се появи, Борисов непроменяемо води листата в Пловдив-град и евентуално е по-наясно с споровете в структурата му тук в сравнение с където и да било другаде.

Каназирева, която имаше 00 номинации измежду локалната конструкция , а и тази в региона преди 4 години, внезапно получи такива това лято. Без дългата ръка на водача и при дългогодишния й спор с локалния лидер Иван Тотев, това е немислимо при партия като ГЕРБ.

В началото на лятото за претендент бе сондиран зам.-кмета по обучение Стефан Стоянов, племенник на президента Петър Стоянов, и свързван повече със Съюз на демократичните сили в сравнение с с ГЕРБ. Сондажът обаче бързо даде негативна проба.

Така измежду партийния актив на чиста писта се оказаха двама районни кметове – Костадин Димитров (Тракия) и Георги Стаменов (Централен). Преимуществата на Димитров (пред всички останали 5 районни кметове на ГЕРБ) са, че единствен завоюва локалните избори преди 4 години още на първи тур.

Костадин Димитров би получил консолидирана поддръжка и от членовете, и от симпатизантите на ГЕРБ в Пловдив и това би му подсигурило балотаж. Там обаче щеше да е повече от комплицирано, заради изолацията, в която е ГЕРБ сега. Сложно, само че не и невероятно.

Дани Каназирева сигурно няма да разчита толкоз на консолидирана партийна поддръжка, а сметките, че би получила гласове от другаде на балотажа, са повече от съмнителни.

Каназирева е в спор не по-малък от Тотев с новосъздадената коалиция „ Съединени за Пловдив “ от 7 локални партии отпред с някогашния кмет Славчо Атанасов. Председателят на Вътрешна македонска революционна организация Владимир Кисьов, който беше главен донор на „ Съюз за Пловдив “ на Дани Каназирева, би дал своя вот за всеки различен (или за никой), само че не и за Дани. Логично е съдружните му сътрудници да се съобразят с доводите му.

Така, че Костадин Димитров би имал евентуално с мъничко, само че въпреки всичко повече шансове при балотаж. Проблемът за ГЕРБ е, че на балотажа (при създалото се поразколебаване в ДБ), е доста евентуално  да отиде точно Славчо Атанасов от „ Съединени за Пловдив “. И тогава се получава нова игра – който и да е вторият на балотажа (кандидатът на ГЕРБ или този на ПП-ДБ) – да чака поддръжка от пратньора си в националната „ сглобка “.

Може би тук с мъничко повече шансове е Каназирева, която е ту отвън, ту вътре в ГЕРБ. Ту за, ту срещу ГЕРБ.

Само че виси въпросът кой ще иде на балотаж?

Борисов (възвеличаван и хулен, от осанна до разпни го, от капо ди тути капи до противозаконното арестуване) е политическо животно, което от десетилетия не се е появявало у нас (това и най-големите му врагове евентуално вътрешно признават), с цел да повтаря нелепи неточности (ако изключим хипотезата за наложени му да ги стори).

И по този начин – неточност ли е „ Цецка 2 “?

Ами не.

„ Цецка 2 “ и да загуби, провалите за ГЕРБ като партия ще са по-малки, в сравнение с в случай че загуби тясно партиен претендент. „ Цецка 2 “ си отива. Този път вечно. Това първо.

Второ, Борисов си резервира престижа пред колегата му в „ сглобката “ ПП-ДБ да му каже: „ Ето, дадох ви Пловдив, какво направихте? “

Трето, Борисов не си затваря вратата да работи в бъдеще (след нови парлментарни избори) с партиите в „ Съединени за Пловдив “. Дори допускам, че в случай че Каназирева не стигне до балотаж, симпатизантите на ГЕРБ (в забележителна част) ще поддържат точно Славчо Атанасов против Ивайло Старибратев (ПП-ДБ) – не заради персонални благосклонности, а заради партийни антипатии. Впрочем въпросните локални партии (не единствено в Пловдив) ще му трябват, в случай че реши да разглоби един ден „ сглобката “.

Тънките партийни сметки обаче (ако се мултиплицират и в другите огромни градове у нас) могат да изиграят неприятна смешка за всички сътрудници в „ сглобката “. И внезапно – градовете да се окажат отвън нея, счупили я, излезли от оковите на център и централи.

Въстание Urbi et Orbi .

Много от по-малките градове го направиха от дълго време. Сред пловдивските – най-отчетлив е образецът на Кричим. Имат кметове и то с следващи мандати, излъчени от локални обединения.

Ако вземат, че огромните (това е по-скоро химера, само че кое ли не се е сменило заради утопиите?) ги последват, може да доживеем и парламент от локални партии.

Забравете Пловдив – против Помнете Пловдив .

Това ще е борбата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР