ГЕРБ изпрати своя проект за коалиционно споразумение за продължаване на

...
ГЕРБ изпрати своя проект за коалиционно споразумение за продължаване на
Коментари Харесай

ГЕРБ изготви коалиционно споразумение и ще преговаря с ПП-ДБ. Какво иска Борисов

ГЕРБ изпрати своя план за съдружно съглашение за продължение на ръководството на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ). Това взеха решение участниците в оповестеното национално заседание на партията, което се организира във вторник.

Споразумението е за период от три години - до привършване на цялостния мандат и включва механизми за взимане на решения сред ръководещите партии и съществени цели.

Новината идва на фона на - ПП-ДБ и ГЕРБ, през последните седмици. Те са провокирани от идната ротация на сегашния министър председател Николай Денков с сегашния външен министър Мария Габриел , която би трябвало да заеме мястото на Денков. Първоначално ПП-ДБ желаеха контракт за промени, който беше отритнат от ГЕРБ, откъдето желаеха съдружно съглашение.

Основните несъгласия сред партиите към този момент са кой да заема, както и за.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че съглашението ще бъде изпратено на ПП-ДБ във вторник и че то ще предстои на промени.

Преговорният екип на партията ще се състои от актуалната министърка на външните работи Мария Габриел , зам. председателката на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян , някогашната министърка на енергетиката Теменужка Петкова и някогашната министърка на труда и обществената политика Деница Сачева .
Какво написа в предлагането на ГЕРБ
Предложението на ГЕРБ е за период от три години. Ето някои от главните оферти:
Като върховен приоритет се приема промяната в правосъдната власт.ГЕРБ предлага " споделена отговорност " при министерските постове. Според тях, когато един министър е на едната политическа мощ, зам.-министърът би трябвало да бъде на другата, като двамата би трябвало да взимат взаимни решения.Според съглашението в случай че един министър е на ГЕРБ, то ръководителят на отрасловата парламентарна комисия би трябвало да бъде от ПП-ДБ.Министър-председател и министър на външните работи за втория интервал от 9 месеца ще бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместител министър-председател и министър на образованието и науката.След приключване на мандата на Габриел за идващите 15 месеца министър-председател ще бъде представител на ПП-ДБ, а по-късно на ГЕРБ. За целия 4-годишен мандат обаче министърът на външните работи ще бъде от ГЕРБ.При несъблюдение на Управленската стратегия всеки един от министрите в кабинета може да бъде заменен от партията, която го е предложила.ГЕРБ пишат и че в случаите, когато ръководещите имат потребност от по-голямо болшинство, търсенето ще бъде лимитирано единствено до " парламентарни групи и политически партии, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка и полезности ". В случая евентуално става въпрос за Движение за права и свободи, които не вземат участие непосредствено в ръководството, само че поддържат евроатлантическата ориентировка на настоящето държавно управление. Какво споделиха представителите на ГЕРБ
Съвещанието беше намерено от зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев , който разкритикува ръководството на партията с ПП-ДБ. Той сподели, че то няма особени триумфи.

" Единственото несъмнено е, че не можем да продължаваме по този начин ", сподели той.

В изявленията си Рая Назраян и Мария Габриел приказваха за споделена отговорност, бистрота при взимане на решенията и ясни правила.

" Искаме явен механизъм за взимане на управническите решения. Отговорност при взимане и осъществявания на тези решения. Персоналната отговорност на министрите да излезе на напред във времето ", сподели Мария Габриел.

Тя благодари на Движение за права и свободи за поддръжката в пленарната зала.

Движение за права и свободи не взе участие непосредствено в ръководството, само че до момента поддържа решенията на ГЕРБ и гласоподава дружно с ръководещото болшинство в пленарната зала. Съпредседателят ѝ Делян Пеевски, който е глобен за корупция по световния закон " Магнитски ", през последните месеци постоянно приказва за решенията и целите на кабинета.
 Бившият финансов министър Владислав Горанов (отляво) и някогашният здравен министър Костадин Ангелов
По време на събитието някогашният министър на финансите Владислав Горанов , глобен по закона " Магнитски ", седеше на първи ред измежду водещите лица на партията. В последния кабинет на ГЕРБ, който управляваше сред 2017 и 2021 година, Борисов изиска оставката на Горанов. Това се случи през 2020 година, а претекстът беше, че би трябвало да се изчистят подозренията, че кабинетът има връзки с Движение за права и свободи и Делян Пеевски.

Габриел заяви, че в случай че бъде реализирано съглашение, ръководството ще продължава да бъде с евроатлантическа ориентировка.

" Поотделно ще бъдем доста по-слаби в борбата за геополитическата ориентировка на България ", сподели и Борисов.

Той изяви подготвеност да бъдат попълнени част от регулаторите още с първите съвещания на Народното събрание след ротацията. Това беше една от противоречивите тематики сред ръководещите партии. Според ПП-ДБ те би трябвало да бъдат част от съглашението.

" Партията ми е блага, само че страната е над всичко ", сподели Борисов и добави, че за него е значимо подписването на публично съдружно съглашение.

„ Повече в сглобки и сходни не ми се взе участие “, сподели той.

Борисов даде съвет на Мария Габриел, че в случай че продължи да ръководи с актуалните министри, ще се провали. Той уточни като образец за това министъра на защитата Тодор Тагарев и министъра на финансите – Асен Василев . Атаките против Тагарев от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи започнаха още преди няколко седмици, а той сподели, че е допустимо да не остане на поста си след ротацията.
Какво се случи до момента
Съвместното ръководство на ПП-ДБ и ГЕРБ 2023 година, когато в Народното събрание беше гласувано държавното управление " Денков - Габриел ". Според първичното съглашение Николай Денков трябваше да заема поста на министър-председател в продължение на 9 месеца, след което да бъде сменен от Мария Габриел, а всички останали министри да не бъдат сменявани.

В началото на годината обаче Бойко Борисов стартира да приказва, които по негови думи не извършват отговорностите си.

Споровете сред двете обединения се усилиха през февруари, когато ПП-ДБ предложиха, с който да продължат взаимното си ръководство с ГЕРБ. ГЕРБ обаче и изиска съдружно съглашение. И двете партии заплашиха с предварителни избори, ако не се спогодят.

Двете партии имат разнообразни цели. Според ГЕРБ би трябвало да се стартира с разпределянето на министерските постове. Тази концепция беше подкрепена и от съпредседателя на Движение за права и свободи и глобен по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски .

Според ПП-ДБ би трябвало да се стартира със промяната на хората в регулаторните органи, чиито мандати са изтекли. ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче считат, че това би трябвало да пристигна след това.

В началото на предходната седмица Бойко Борисов сподели, че ще насочи предложение към ПП-ДБ на 6 март, откакто то бъде разисквано на националното заседание на партията. ПП-ДБ ще имат единствено два дни да обсъдят това предложение, което стана от страна на групировката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР