ГЕРБ и патриотите бяха изненадани от поведението на БСП и

...
ГЕРБ и патриотите бяха изненадани от поведението на БСП и
Коментари Харесай

Комбина между БСП и ДПС провали заседанието на парламента

ГЕРБ и патриотите бяха сюрпризирани от държанието на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които провалиха съвещанието на Народното събрание

© Юлия Лазарова Движение за права и свободи влезе в ролята на съпротива в петък и дружно с депутатите от Българска социалистическа партия провалиха съвещанието на Народното събрание. Депутатите от двете партии не се записаха първоначално и, макар трикратния опит, кворум по този начин и не беше реализиран. ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " общо събраха едвам 120 присъстващи след две почивки и подканяния. Заедно с двамата самостоятелни те могат да реализират оптималната теоритична мобилизиция от 135 души, само че очевидно има отсъстващи или пък закъснели. От ГЕРБ ги нямаше седмина, от Воля - петима и трима от " патриотите " липсваха.

Причината за натиска на опозицията посредством процедурата за регистрация са измененията в Изборния кодекс, които бяха първа точка в дневния ред. По предложение на ГЕРБ, " патриотите " и Воля трябваше да бъде отстранено гласуването с машини на изборите за локална власт и Народно заседание. Кметският избор ще е на 27 октомври т.г., а постоянният парламентарен - през 2021 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Има ли сговор на опозицията

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отхвърли да има предварителна сделка с Движение за права и свободи да не се записват за днешното съвещание. Социалистите са взели решението при започване на деня. Депутати от алената група споделиха, че са влезнали в пленарната зала преди сътрудниците си от придвижването. " Те пристигнаха, видяха, че ние не се записваме, спогледаха се и взеха бързо решение ", разказа развиването на събитията един от тях. После Движение за права и свободи отишли да заседават, а Българска социалистическа партия останали в залата да видят какво ще стане.

В сегашния управнически мандат на Бойко Борисов Движението за права и свободи официално е в съпротива, само че в действителност по значими гласувания в Народното събрание поддържа ГЕРБ. Представителите му нападат патриотите и по този метод се пробват да трансформират модела на ръководство. За машинното гласоподаване обаче ползите им съответстват с тези на Българска социалистическа партия. От Движение за права и свободи настояват, че главната им цел е да няма голямо количество невалидни бюлетини и по тази причина търсят способи броенето на хартиите да не е на ръка. Депутати от придвижването споделят, че поради недействителните гласове на последните парламентарни избори те са били ощетени с един или два мандата, които биха им подсигурили втора позиция в класирането и преимущество пред патриотите в съдействието с ГЕРБ.

Социалистите също считат, че използването на машини в изборите понижава операциите при броенето на гласовете.

Под риск ли са изборите

За първи път на европейския избор през май устройствата влязоха по-масово в приложимост. По предложение на Движение за права и свободи в Изборния кодекс беше планувано те да са в минимум 3 000 секции (от общо близо 12 000) в страната, а на локалния избор през октомври - в най-малко 6 000. На парламентарните избори през 2021 година няма да има хартиени бюлетини.

След вота през май ЦИК регистрира редица проблеми към машинното гласоподаване. Според отчета на изборната комисия едвам 7,59% от всички дали своят вот са употребявали устройствата за това, само че това са 27,7% от гласоподавателите в секциите с машинно гласоподаване. От комисията пресметнаха, че цената на един глас е 59 лева - в нея калкулират публичната поръчка за взимането чартърен на машините, узаконяването им, което беше отказано от страната и се организира в последния вероятен ден, неразбираемо от кои тъкмо академични преподаватели и учени, спомагателното възнаграждение на членовете на изборните комисии и други За съпоставяне от ЦИК споделиха, че гласуването с бюлетини коства 0.77 лева на глас. Близо 40% от протоколите пък били сбъркани - не отчитали гласовете от машините или преференциите, маркирани през тях.

Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, обмудсманът Мая Манолова, специалисти от публичния съвет при ЦИК, както и други политици обаче настояват, че ЦИК е направила всичко допустимо да саботира гласуването с машини, с цел да може ръководещите да имат причини за анулацията му. Правилата за метода, по който се употребяват устройствата бяха утвърдени от централната комисия пет дни пред вота, откакто бяха минали образованията на членовете на секционните комисии. Сертифицирането на машините стана часове, преди да бъдат превозени из страната. Протоколът за отчитането на гласовете не съдържа обособена рубрика за гласувалите с машина, а числата за съответните претенденти би трябвало напряко да се сумират и така нататък

Във формат работна група, организарана от правната комисия в Народното събрание, чието съвещание не беше обществено, ГЕРБ, " патриотите " и Воля, представители на ЦИК, специалисти, правосъдният министър Данаил Кирилов преди десетина дни отхвърлили предложенията на Крум Зарков от Българска социалистическа партия за възстановяване на текстовете в кодекса. На откритото съвещание на комисията в сряда от Движение за права и свободи обявиха, че сред двете четения на промените в кодекса ще изискат машините да се закупят от страната, а " Информационно обслужване " да основат софтуера.
От ГЕРБ обаче предизвестяват, че в случай че машините останат, локалният избор наесен е под опасност. Той е най-сложният от всички - в 265 общини в страната има избори за кмет и съветници, издигани от партии, обединения, инициативни комитети в друг състав. Отделно има избор за кметства в към 3 000 обитаеми места, както и избор на районни кметове в София, Варна и Пловдив. Освен това, в случай че нито един от претендентите за кметове не събере най-малко 50% от гласовете на първи тур, след седмица следва балотаж и надлежно машините би трябвало бързо да се пренастройват.

Кой ще надделее

Номинално последователите на анулация на гласуването с устройство в Народното събрание са повече от съперниците. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи при оптималната готовност имат 104 гласа, които няма да им оказват помощ да предотвратят измененията в кодекса.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева побърза да насрочи изключително съвещание във вторник. Депутатите излизат във почивка от началото на август. Текстовете би трябвало да минат на първо четене в залата, а след това да се разискват още веднъж в правна комисия и да се гласоподават дефинитивно на второ четене от всички депутати. При съкратени периоди това може да стане не по-рано от седмица. Президентът обаче има период от 15 дни да мисли дали да наложи несъгласие на промените или да ги обнародва. Ако ги върне, както най-вероятно ще постъпи, в случай че останат в първичния си тип, ГЕРБ има подготвеност да свика изключително съвещание на Народното събрание през ваканцията през август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР