ГЕРБ и БСП запазиха доминацията си комисиите в Столичния общински

...
ГЕРБ и БСП запазиха доминацията си комисиите в Столичния общински
Коментари Харесай

Евала за организацията. ГЕРБ и БСП запазиха доминацията си в Столичния общински съвет

ГЕРБ и Българска социалистическа партия резервираха превъзходството си комисиите в Столичния общински съвет (СОС) за сметка на спечелилата изборите коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и " Спаси София " . Това стана на съвещанието на съвета в четвъртък, когато беше прегласувано разпределението на комисиите.

Новината идва откакто регионалната шефка Вяра Тодева за избор на съставите на непрекъснатите комисии, както и на заместник-председателите на СОС поради " основни процедурни нарушавания ". Те бяха гласувани на среднощно съвещание преди две седмици.

След прегласуването ГЕРБ имат ръководители на 5 комисии. Сред тях и две от най-важните - финанси и стопанска система. Българска социалистическа партия получиха 4 председателски места. Председателят на групата Иван Таков оглави комисията по превоз, а изгубилата балотаж за кмет Ваня Григоровa стана ръководител на тази по опазване на здравето.

Отцепилите се от " Възраждане " преди две седмици общински съветници получиха цели две комисии. Севделина Петрова оглави тази по архитектура, а Красимир Гълъбов по екология.

" ИТН " получиха инженерната комисия.

От ПП-ДБ и " Спаси София " останаха с две председателски места и то на не толкоз значими комисии. Те нямат болшинство и в нито една от комисиите, откакто съставът им беше съзнателно повишен от новата коалиция в общинския съвет.

Първият отчет за сформира на комисиите на ПП-ДБ ( " Спаси София " ), който беше отритнат, предвиждаше групировката да получи 5 председателски места, измежду които и тези на комисиите по архитектура, финанси и екология.

" Наистина ни показахте по какъв начин се прави. Евала за организацията. Така се завладява вотът на гласоподавателите. Направихте една мощна общинска група ", разяснява Бонка Василева от ПП-ДБ и " Спаси София " . Според предлагането на " опозицията " тя трябваше да е ръководител на комисията по спор на ползи. Василева си направи отказ и мястото беше обещано на ръководителя на групата на ГЕРБ Антон Хекимян .

Общинските съветници от " Продължаваме промяната " Цветелина Заркин и Димитър Шалъфов не си създадат отказ като ръководители, което провокира Борис Бонев от " Спаси София " . " Със страдание споделяме, че намираме решението на управлението на " Продължаваме промяната " да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни, и по този метод да се легитимира узурпирането на СОС, е погрешно. Не можем да се съгласим с сходен вид дейности ", сподели Бонев. Според него към този момент ГЕРБ носят отговорност за ръководството.

Кметът на София Васил Терзиев сподели, че не е обикновено най-голямата политическа мощ в Общинския съвет, която има 23-ма общински съветници, да има ръководители на две комисии, които нямат изключително отношение към огромните проблеми на столицата. Той добави, че се е надявал да види систематизиране на председателските места, което да има някаква политическа логичност.

Общинските съветници избраха и зам.-председатели на СОС – Бойко Димитров от " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ), Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от " Българска социалистическа партия за България ", Вили Лилков от " Синя София ", Севделина Петрова от " Възраждане ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР