ГЕРБ губи София, но все още държи страната в местната

...
ГЕРБ губи София, но все още държи страната в местната
Коментари Харесай

Картината в областните градове: ГЕРБ губи в числа, но печели 16 от тях, БСП с двоен срив

ГЕРБ губи София, само че към момента държи страната в локалната власт. Партията е отличник в 16 регионални града, където получава максимален брой общински съветници, въпреки и не цялостно болшинство и тези времена да останаха в предишното. Най-много са мандатите в Общински съвет за групировката на Бойко Борисов в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Враца, Хасково, Сливен, Ловеч, Плевен, Видин, Добрич, Смолян, Силистра, както и в Монтана и Кюстендил, където партията влиза в локална коалиция. 

В три регионални града две обединения заемат първото място в Общинския съвет по брой съветници, само че втората партия, с която си го поделят, е още веднъж ГЕРБ - еднакъв брой мандати в локалния парламент с ПП-ДБ във Варна, с Движение за права и свободи - в Разград и в Шумен с Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи е отличник по брой съветници в Кърджали и Търговище, Българска социалистическа партия - единствено в Русе, а в София, както се разбра още в първите часове след вота, безапелационният победител е ПП-ДБ, само че без цялостно болшинство. Управляващата коалиция обаче не печели по брой съветници в нито един различен регионален град, като се изключи столицата.

В четири от регионалните центрове най-вече мандати в локалната власт имат извънпарламентарни обединения и обединения - в Ямбол - " Пряка народна власт " на избрания отново кмет Ревански, в Благоевград - ВМРО-БНД, в Пазарджик - Новото време, обединението на досегашния кмет Тодор Попов. И в Перник, локалната коалиция, издигнала спечелилия с величествен % от съвсем 80 на 100 нов-стар кмет Станислав Владимиров.

Освен шестте парламентарни сили, в съвсем всички общински препоръки има и по още няколко локални обединения и обединения, които намират мястото си в ръководството на града. Така тук-там имаме по 13 и даже до 15 политически сили и обединения, които влизат в общинските препоръки.  

Конфигурациите в локалните парламенти - сложни и плаващи обединения, или пък лесни, стъпили на общ интерес

Без изключение, българите избраха пъстри и фрагментирани локални парламенти, в които вариациите за образуване на болшинства ще бъдат не една и две. И с цел да създадем заключението, че формулата на така наречената сглобка не се обрисува да се повтори и на локално равнище, да разгледаме обстановката във всеки регионален град поотделно, с ангажимента, че задачата е единствено паралели сред показаните на национално равнище политически обединения и възможните конфигурации сред тях, произлизащи или избрани от връзките им в Народното събрание, или пък не.

В Столичния общински съвет ПП-ДБ реализира и благодарение на " Спаси София " победа и нанесе най-съкрушителния си удар против ГЕРБ. Тук обединението, излъчила държавното управление, взе 23 мандата против 11 през 2019-2023, само че тогава още без Политическа партия в състава й. Затова пък, до момента в който те скочиха двойно, два пъти се срина броят съветници на ГЕРБ - партията смъкна от 27 мандатите си на 14. Почти двойно се сви и Българска социалистическа партия, която преди имаше 15 общински съветници в София, а в този момент ще разполага единствено с 9. Пробив в СОС прави Възраждане с 8 общинари и Има Такъв Народ, която в този момент влиза в локалната власт - това са първите локални избори за групировката на Слави Трифонов, който към този момент ще има 3 общински съветници в столицата. Така в Столичния общински съвет откриха локално посланичество всички ПГ от националния парламент, което е оригиналност в профила му.

Графика: Стоян Гогов, Dir.bg

Дали и тук ще се възпроизведат връзките от пленарната зала обаче? Ако е по този начин - болшинството е подсигурено , защото първите две сили на национално равнище го проектират и в СОС. Ако не е по този начин, има разнообразни варианти за прегрупиране и плаващи болшинства по другите тематики. В играта ще се намесят и трима от КОД плюс един от Вътрешна македонска революционна организация, които може да накланят везните по един или различен въпрос. Изглежда преждевременно ПП-ДБ с 23 мандата от общо 61, да е прекомерно спокойна за това, че болшинството в Общинския съвет й е обезпечено. Победителите могат да се окажат подвластни още веднъж от желанието на ГЕРБ да влезе, или да не влезе в трайна коалиция или да жонглира единствено в тематични такива. Има и различен, на пръв взор единствено прочувствен, само че задоволително значима спънка това да не стане на този стадий - раната от загубата на столицата е още доста прясна и боли. Едва ли още на старта на новия Общински съвет преди малко детронираният ще се хвърли в съюз с спечелилия, който му е лишил града след 18 години на власт. И въпреки изгубили преимуществото си, наподобява нещата в софийската мозайка на " Московска4 33 да зависят още веднъж от ГЕРБ.

Във Варна никоя от първите две обединения в страната няма превес - събират по еднакъв брой депутати, 8 имат и ГЕРБ, и ПП-ДБ. ГЕРБ са изгубили цели 10 места от 2019 година, а Демократична България дружно с Политическа партия са добавили още 4. Възраждане получават 7 съветници, Движение за права и свободи резервират своите трима, само че Българска социалистическа партия и в морската столица се топи повече от два пъти - от 8 мандата на предишния избор през днешния ден към този момент има единствено 3 и се изравнява с придвижването. Само с един по-малко са съветници на Има Такъв Народ - 2, само че пък те за първи път са в локалната власт. Съюз на демократичните сили в морския град не е в коалиция с ГЕРБ и има един консултант, до момента в който на предходния избор са били двама. Очертава се жонглиране и надиграване за болшинства.

Пловдив дава 13 мандата за ГЕРБ, които губят цели 4, по отношение на 2019. Но и тук ПП-ДБ остават зад тях с 10 съветници . Те обаче са добавили към актива на Демократична България отпреди четири години още 6 мандата. За първи път в града на тепетата в Общински съвет влизат и съветници от Възраждане - освен това петима. Българска социалистическа партия е едвам четвърта мощ с 4 съветници, колкото имат и дебютантите от Има Такъв Народ. В предходния Общински съвет социалистите имаха 7 мандата - още веднъж срив на половина. Движение за права и свободи подвигат представителството с още един консултант и към този момент имат двама в Пловдив. На пръв взор картината наподобява на софийската, в случай че ГЕРБ и ПП-ДБ решат да играят дружно, въпреки тук да не им доближават 6 гласа за болшинство. И даже двамата от Движение за права и свободи не избавят ситуацията за " сглобка ". Такова се реализира, в случай че ГЕРБ го образуват с всички останали против ПП-ДБ. Без техните 13 мандата обаче болшинство няма.

В Бургас ГЕРБ се откъсват много пред останалите по брой съветници - тук имат 19, макар че са изгубили 5 мандата, съпоставено с предходния локален избор. Българска социалистическа партия, ПП-ДБ и Възраждане са с еднакъв брой съветници - по четирима, само че единствено социалистите са паднали съвсем на половина за следващ път, откакто до старта на акцията са държали 7 мандата. Демократична България тогава сами са били двама, към този момент са четирима с Политическа партия. Два мандата за Има Такъв Народ и един за Движение за права и свободи. Плюс още няколко извънпарламентарни - още веднъж пъстър съвет с 51 мандата, само че с предимство на ГЕРБ измежду общо 13 политически сили.

В Стара Загора от 51 мандата ГЕРБ вземат 14 против 21 през 2019 година Управляващите от ПП-ДБ обаче имат с 10 по-малко - единствено 4 , макар че са повишили предходните мандати на Демократична България с един след включването на Политическа партия. Повтаря се сривът на съветниците на Българска социалистическа партия - от 7 на 4, по тази причина пък Възраждане покачват мандатите от 1 на 5. Има Такъв Народ и тук се показват обичайно, като за първи път - с двама съветници. Движение за права и свободи подвига от 2 на 3 мандатите.

Ако продължим по регионалните градове се повтаря присъща наклонност - основните губещи на мандати са ГЕРБ и Българска социалистическа партия , само че до момента в който ГЕРБ държи множеството първи места по брой съветници, то Българска социалистическа партия най-често е четвърта и даже пета политическа мощ в Общинския съвет измежду парламентарно показаните, а в случай че включим и локалните обединения, постоянно отива на пето, шесто и даже на осмо място. Запазва броя си общински съветници само в Ямбол, а най-драстична е загубата в Перник, където съумява да вземе единствено един мандат против 9 през 2019 година Тогава обаче с кмет социалист в лицето на Станислав Владимиров, в този момент избран отново, само че към този момент напуснал партията поради политиката на управлението. Изключението е единствено Русе, където с 12 мандата е на първото място, и в Шумен, където дружно с ГЕРБ имат по еднакъв брой съветници - всеки по 9.

Графика: Стоян Гогов, Dir.bg

Движение за права и свободи пораства с малко, Демократична България има добавена стойност от Политическа партия, демонстрират още числата. Възраждане влизат и там, където не са били, въпреки и не с взлом, както са си представяли евентуално, а Има Такъв Народ дебютират с трайно, въпреки и по-символично показване, само че участват в съвсем всички огромни градове - най-често с по два до три мандата.

Във всички регионални градове на предишните локални избори ГЕРБ са имали 389 съветници, до момента в който в този момент падат на 272 или губят 117 мандата с ангажимента, че на едно от местата са били в коалиция. Българска социалистическа партия имат с 96 съветници по-малко по отношение на 2019 година, когато са били 208, а с днешна дата получават 112. Въпреки това те са в долната част на класацията на политическите сили в локалните Народното събрание, а ГЕРБ са съумели да запазят водещи позиции. Въпреки сериозното стесняване по отношение на предходния локален избор, социалистите съумяват да изпреварят Възраждане и Движение за права и свободи по брой мандати, съответно в регионалните градове.

При ПП-ДБ сравнението не е напълно едно към едно, защото не са взели участие в избори за локална власт в тази коалиция, само че вземаме за база мандатите на единия съдружен сътрудник Демократична България. Скокът им в регионалните центрове по мандати е съвсем троен, като в три от градовете Демократична България е била в разнообразни обединения. За София към този момент отбелязахме огромния пробив и детронирането на ГЕРБ от първото място, само че в страната, макар растежа, ПП-ДБ не съумяват да заемат първата позиция в огромните градове. Изключението е Варна, където си поделят първото място по брой съветници с ГЕРБ.

Движение за права и свободи отбелязва гладко повишаване при броя общински съветници или резервира досегашния, само че не позволява оттегляне . Има 8 мандата повече в регионалните градове, само че по тази причина пък подвига в Кърджали от 23 на 27 мандата и обичайно е първа мощ, както и резервира 14 съветници в Търговище по отношение на 2019 година, като още веднъж в тази община е преди всичко. Продължават и изненадите, които придвижването продължава да сервира в Благоевград. След пробива преди четири години с 3 съветници в града, обичайно доминиран от Вътрешна македонска революционна организация, в този момент придвижването прибавя още един мандат и към този момент има четирима съветници. Движение за права и свободи има мандат в Общински съвет в Кюстендил, само че губи подобен в Пазарджик. 103 мандата през 2023 против 95 през 2019 с ангажимента, че приказваме единствено регионалните центрове. Делът на партията е обичайно доста по-голям в по-малките общини и обитаеми места.

И до момента в който за представянето на Има Такъв Народ нямаме база за съпоставяне преди и в този момент, те получават 45 мандата , само че им е за първи път присъединяване в локални избори, то Възраждане навлизат в локалната власт. В числово изражение по брой мандати единствено в огромните градове от партията на Костадин Костадинов са си спечелили 85 мандата в локалните парламенти. Досега обаче те нямаха съществено наличие в локалната власт и на предходните избори имаха единствено 7 съветници - четирима във Варна, откъдето потегли и възходът им, двама в Бургас и един в Стара Загора, където в този момент мандатите им към този момент са 5, евентуално и поради високата интензивност на партията в района по време на миньорските митинги.

Възраждане удвояват резултата си във Варна и Бургас, където към този момент ще имат по 7 и 4 мандата, пробиха в София с най-хубавото си достижение от 8 съветници, стъпват в смесените райони, като Кърджали, Търговище, Шумен, Силистра, където получават по 2-3 мандата. Затова пък нямат общински консултант в Благоевград, където господства Вътрешна македонска революционна организация, а двете партии обичайно се изяждат взаимно - там, където войводите имат положителни позиции, Възраждане не вирее, и назад. Формацията печели от раз и 5 мандата в Пловдив. Като цяло обаче не се получи предстоящото от групировката надграждане със засилка на резултата от последния парламентарен избор и Възраждане отстъпи от третото място по резултатите от локалните избори.

Ще бъде прекомерно лековато и подвеждащо да наслагваме резултати от локални избори върху данните от парламентарни, с цел да съдим за кондицията на парламентрно показаните сили, тъй като става въпрос за напълно разнообразни по своя темперамент избори. Също по този начин е правилно, че настройката на гласоподавателя, изразена в мандати за кметове и общински съветници, е добър ориентир, колкото и да става въпрос за локални проблеми и ползи, и даже за локални обединения, които в някои случаи са по-влиятелни по районите. Резултатът от локалния избор обаче помпа самочувствие и дава съображение за разнообразни придвижвания към управнически съюзи, към вотове на съмнение или предварителни избори. И подвига мизата при договаряния за поддръжка на един или различен закон, изключително в навечерието на бюджет. Или в случай че би трябвало да обобщим извода от числата - губещите не губят, печелещите не печелят от време на време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР