Гepмaнcĸият peгyлaтopeн opгaн Араѕ, който упражнява надзор над регистрираните одитори,

...
Гepмaнcĸият peгyлaтopeн opгaн Араѕ, който упражнява надзор над регистрираните одитори,
Коментари Харесай

Германски регулатор подозира EY в прикриване на измамите на Wirecard

Гepмaнcĸият peгyлaтopeн opгaн Араѕ, който упражнява контрол над записаните инспектори, подозира,че компанията за одити Ernst & Young (EY), e подписвала счетоводните доклади на доставчика на платежни услуги Wirecard със знанието, че те са „ в действителност неточни “, предава „ Файненшъл таймс “, базирайки се на четирима осведомени източници.

Базираният в Берлин регулатор е докладвал на немската прокуратура, че ЕУ може да е направила незаконна активност по време на работата си с Wirecard, която по-рано тази година подаде заявление за банкрут, откакто се озова в центъра на един от най-големите финансови кавги в Европа.

До краха на Wirecard се стигна, откакто нейният инспектор за повече от десетилетие – EY, отхвърли да се подпише под финансови доклад на компанията за 2019 година Това провокира поредност от събития, първото от които бе признанието от страна на немската компания, че не може да открие банкови салда по доверителни сметки си сметки в размер на 1,9 милиарда евро. Последваха оставката на основния й изпълнителен шеф Маркус Браун и  подаването на молба за започване на процедура по неплатежоспособност.

От Apas обаче означават, че през 2017 година EY е подписал докладите на Wirecard единствено няколко дни, откакто инспекторът е бил на ръба да откаже засвидетелствуване. На 29 март същата година EY е предизвестил Wirecard, че цялостният oдит на компанията е неминуем. Един от проблемите, открити от инспектора по това време, е бил обвързван с работата на екип за битка с измамите по хипотетични счетоводни операции в дъщерно сдружение на Wirecard в Индия. На 5 април обаче EY подписва доклада на Wirecard и декларира, че при одита не са открити несъответствия.

Според източниците на „ Файненшъл таймс “, от Apas не считат, че е рационално да се има вяра, че сходни проблеми могат да бъдат решени за няколко дни. Това е и повода регулаторът да е декларирал пред прокуратурата, че одита на EY e „ в действителност неакуратен “

Прокуратурата в Мюнхен преглежда доказателствата, изпратени от Apas, като тя към момента не е решила дали да стартира наказателно следствие против EY.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР