Георги ВулджевС типичното си шикалкавене Румен Радев на практика отказа

...
Георги ВулджевС типичното си шикалкавене Румен Радев на практика отказа
Коментари Харесай

Властови произвол

Георги Вулджев
С типичното си извъртане Румен Радев на процедура отхвърли да насрочи референдум за опазване на българския лев и отсрочване на присъединението към еврозоната. 
С това той става съизвършител в потъпкването на конституционните права на половин милион българи. Макар и самият той да споделя, че щом са събрани нужните подписи и са изпълнени всички законови процедури, референдум би трябвало да бъде плануван. Но, прибавя той, щом Народното събрание не го бил дал своя вот, президентът нямало какво да направи.
Каквото парламентарното болшинство реши - това става. Това е действителността на властта в България. Пред очите ви се разиграва доста скъп урок по отношение на същността на политическата власт. Обърнете му внимание.
За парламентарното болшинство, става известно, българските закони са пожелателни. Конституцията - също пожелателна. Дори Конституционният съд да отсъди, че с решението си да отхвърли референдум Народното събрание е нарушил конституцията, какво от това? Санкции не произтичат. Парламентарното болшинство управлява и изпълнителната власт. Кой ще го накаже? Никой. 
Събитията от последните дни, колкото и скандални да са, не са изненадващи. Пътят на България към еврозоната през цялото време е посипан с властови произвол, неистини и престъпления. Спомнете си по какъв начин през 2020 страната наля стотици милиони в ББР, с цел да може държавната банка по-късно на собствен ред да налее тези пари в ПИБ. В нарушаване на европейското законодателство, прочее, което беше заобиколено, когато като по знамение в последния миг се откри богат частен вложител от Чехия (който по-късно почина). 
Това се направи, с цел да може да се закърпи капитализацията на ПИБ, която последният стрес тест на ЕЦБ дефинира като прекомерно слаба и спънка пред присъединението на България към валутния механизъм ERM-II и Банковия съюз. Българската страна, и надлежно българският поданик, до ден сегашен е на над 50% загуба от тази " инвестиция ". 
Спомнете си по какъв начин преди година тогавашното ръководещо болшинство водено от " Продължаваме промяната " взе решение Българска национална банка и Министерство на финансите дружно да изготвят допълващи се разбори на вероятните стопански последици от приемане на еврото. Беше дадено, че подобен разбор ще е подготвен в границите на месеци, до есента на 2022. 
Българска народна банка даде чернова на своята част от разбора, само че частта на министерство на финансите липсва до ден сегашен. И Асен Василев наподобява няма никакво желание да съблюдава обещанието, което самият той даде преди едвам една година.
Като черешка на тази торта от неистини и злоупотреби можем да прибавим и прословутите думи на Кирил Петков, че е приказвал с " Урсула " в случай че може да се измисли някакво изключение за България от формалните критерии за еврозоната (конкретно критерия за инфлация). Нещо, което провокира голям скандал в Европа, прочее, само че у нас някакси беше заметено под килима. 
На фона на всички тези събития по пътя към еврозоната до момента, потъпкването на конституционните права на българския народ не е изненадващо. По-скоро идва като разумна кулминационна точка.> Фейсбук
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР