Георги Велев, 3eNewsПредложеното разширяване на правилата на ЕС за въглеродния

...
Георги Велев, 3eNewsПредложеното разширяване на правилата на ЕС за въглеродния
Коментари Харесай

Новата търговия с емисии удря най-бедните домакинства*

Георги Велев, 3eNews
Предложеното разширение на разпоредбите на Европейски Съюз за въглеродния пазар към горивата за превоз и отопление може да има опустошителни обществени въздействия върху семействата с ниски приходи, мощно подвластни от изкопаеми горива за отопление и превоз. А Климатичният обществен фонд  може да се окаже непълен за справяне с тези обществени последствия, счита специалистът по енергийна беднотия Анна Баджоми. 
Анна Баджоми е чиновник по политиката за енергийна беднотия във FEANTSA, Европейската федерация на националните организации, работещи с бездомните.
Припомняме, че преди ден Екологичен потенциал одобри  междуинституционалното съглашение от 18 декември 2022 година по отношение на препоръчаното разширение на системата за търговия с излъчвания (СТЕ) в секторите на постройките и автомобилния превоз. Съгласно това предложение е планувано нова съдебна техническа експертиза да стартира в целия Европейски Съюз от 2027 година Въпреки че институциите на Европейски Съюз са определили оптималната цена на въглеродните излъчвания от 45 евро за звук излъчвания на CO2. Експертите обаче предизвестяват, че тази цена може да бъде надвишена макар механизмите за угнетяване на цените.
Това решение може да има опустошително обществено влияние, изключително за семействата с ниски приходи, мощно подвластни от изкопаеми горива за отопление и превоз. Механизмът за ограничение на цените, включен в закона, е незадоволителна гаранция за обезпечаване на обществено обективен енергиен преход, счита специалистът, който приказва пред Euractiv.
Тази промяна е на път да изостри съществуващите неравенства и да задълбочи разделянето сред тези, които могат да си разрешат да преминат към по-чисти енергийни източници, и тези, които не могат. Освен това негативните обществени въздействия от ценообразуването на въглеродните излъчвания надвишават увеличеното и сега задължение на разноските за изкопаеми горива.
В някои страни от Централна и Източна Европа, като Унгария, България и Румъния, дървата за огрев са преобладаващият източник на отопление за най-бедните домакинства; в Унгария съвсем половината от семействата с най-ниски приходи отопляват дома си напълно с твърди горива, най-вече дърва за огрев.
Ситуацията не е доста по-различна и в България, където в дребните обитаеми места хората всеобщо употребяват твърдо гориво за отопление на домовете си. Домакинствата могат да употребяват и пелети за отопление, само че те нарастнаха фрапантно в последните две години.
Отоплението с дърва за огрев е главен фактор за задачите за възобновима сила и замърсяването на въздуха. Повишаването на цените на газа подтикна семействата, които имат гъвкавостта да преминат назад към дърва за огрев като различно гориво за отопление, изяснява още Баджоми.
Но увеличеното търсене увеличи фрапантно цените на дървата за огрев; единствено за една година цената на дървата за огрев в Унгария се удвои. Бъдещото ценообразуване на въглеродните излъчвания най-вероятно индиректно в допълнение ще усили цените на този тип твърдо гориво.
Стремително растящите цени на дървата за огрев опустошават най-уязвимите семейства, които нямат друга опция за отопление, защото нямат достъп до газ или централно отопление, а отоплението на електричество остава финансово недостъпно за тях.
Към момента цените за дървата за огрев не се следят на равнище Европейски Съюз и не се възнамерява да бъде подложен таван по механизма на съдебна техническа експертиза. Увеличаването на разноските за гориво на бедните е в допълнение нездравословно обществено влияние, което би трябвало да бъде предотвратено. Бъдещото ценообразуване на въглеродните излъчвания най-вероятно индиректно в допълнение ще усили цените на дървата за огрев, безапелационен бе специалистът.
Предложеният " Климатичен обществен фонд " за намаляване на обществените въздействия от прехода към нисковъглеродна стопанска система ще бъде непълен за справяне със обществените последствия от разширението на съдебна техническа експертиза.
Без обилни вложения в ограничения за отбрана и поддръжка на уязвимите групи от популацията, преходът към нисковъглеродна стопанска система освен ще изостави тези, които към този момент изпитват най-големи усложнения, само че и ще способства за увеличение на разделянето.
FEANTSA приканва Европейски Съюз и държавите-членки да дефинират условия за обезпечаване на чисти, ефикасни и налични решения за отопление за най-уязвимите семейства.
Намаляването на енергийните потребности и зависимостта на най-бедните семейства от въглеродните излъчвания и остарелите способи за отопление би трябвало да се случи допустимо най-скоро, преди да влезе в действие новото ценообразуване при въглеродните излъчвания.> Създаване на Фонд за студени домове> Чрез основаването на Фонд за студени домове (Cold Homes Fund)  Европейски Съюз може да отдели задоволително и целеустремено финансиране за поправки за тези, които имат най-голяма потребност от тях, с спомагателна обществена и техническа поддръжка.
Фонд за студени домове би могъл да разпределя финансиране от структурните фондове на Европейски Съюз, доходи от съдебна техническа експертиза (СТЕ 1 и по-висок дял от бъдещата съдебна техническа експертиза 2), и Климатичния обществен фонд в бъдеще. Към това финансиране може да има и спомагателни запаси като вноски от мултинационални компании, които печелят от прехода към зелена стопанска система.
Държавите-членки биха могли да употребяват Фонда за студени домове за използване на стратегии за енергийна успеваемост, които покриват 100 % от първичните разноски за енергийно ефикасна рационализация на домове на семейства с ниски приходи.
Най-бедните семейства постоянно са изключени от главното зелено финансиране. А посредством сходен фонд е допустимо да се преодолее дефицита на финансиране, като подсигурява, че най-бедните фамилии получават най-голям дял от обществените вложения.
Делът на безвъзмездното финансиране от фонда  обаче би трябвало да понижава с увеличението на приходите на семейството. Това може да усъвършенства жилищните условия на най-бедните семейства, да помогне за понижаване на техните въглеродни излъчвания. А и да способства за необятно политическо утвърждение на зеления преход.
Освен изолацията на домовете, преходът към нисковъглеродни и налични технологии за отопление също би трябвало да бъде подсилен. Потребителите на дърва за огрев, които постоянно не дават отговор на изискванията за стратегии за декарбонизация, също би трябвало да бъдат мощно подкрепени при модернизирането на своите остарели и замърсяващи отоплителни уреди с съвременни отоплителни системи.
Развитието на най-необлагодетелстваните райони също ще понижи транспортните неравенства посредством обезпечаване на първокласен публичен превоз. Субсидираното закупуване на електрически коли също ще бъде ориентирано към най-бедните.
Социално справедливият преход изисква интензивно многостепенно обмисляне и ръководство. Добре създадените локални, районни и национални проекти би трябвало да улеснят обновяването на жилищата с най-лоши индикатори и да покажат налични други възможности на потреблението на замърсяваща и отделяща въглерод сила.
За да се подсигурява, че уязвимите семейства са включени и обслужвани първо от стратегии за възобновяване и преход към отопление, е належащо съответно финансиране, дружно с дейна обществена и техническа поддръжка.
Обновяването на най-лошите жилища и използването на енергийни спестявания измежду уязвимите семейства са планувани в Директивата за енергийните характерности на постройките и Директивата за енергийната успеваемост. Прилагането на тези наставления би трябвало да подкрепи декарбонизацията на най-бедните семейства преди въглеродният налог да влезе в действие.
Само посредством систематична поддръжка и отбрана на уязвимите семейства можем да подсигуряваме, че съдебна техническа експертиза 2 няма да задълбочи обществените неравенства и да извърши обещанието за преход, който не оставя никого настрани, счита Баджоми.> * Заглавието е на редакцията>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР