Георги Стоилов е един от най-известните български архитекти. В отлична

...
Георги Стоилов е един от най-известните български архитекти. В отлична
Коментари Харесай

Създателят на Бузлуджа: Българите рушат, американците строят

Георги Стоилов е един от най-известните български архитекти. В отлична форма е макар 90-те си години - роден е на 3 април 1929 година. На 15 става най-младият партизанин у нас, с родителите му са част от Трънския отряд. Участва във войната против Германия. Завършва архитектура в Москва, специализира градоустройство в Париж. По негови планове са строени доста хотели, постройката на Българското национално радио, Международният юношески лагер в Приморско. Арх. Стоилов е създател на доста монументи, измежду които тези на връх Бузлуджа и на Беклемето. Кмет на София (1967-1971). Бил е министър на архитектурата и благоустройството и ръководител на Международния съюз на архитектите. Дългогодишен президент е на Международната академия на архитектурата. Носител на медал „ Стара планина “ I степен.

Преди дни американската фондация " Гети " отпусна безплатно финансиране в размер на 185 000 $ за проект за консервиране на паметника " Бузлуджа ", който се разрушава от десетилетия.

Как паметникът на Бузлуджа стигна до фондация „ Гети ”?

Вероятно контакт с американците е открила арх. Дора Иванова, която се дипломира в Берлин и взема драговолно ориста на паметника. Разбира се, съществена роля за пробуждане на интерес към паметника изигра и фактът, че организацията „ Европа Ностра ” го разгласи за един от 7-те най-застрашени обекта на Стария континент.

Какво следва оттук нататък?

Ще бъде направен проект за реституция, с цел да се възвърне паметникът подобен, какъвто беше. След като се откриха българи, които го унищожиха, в този момент би трябвало да го възстановим. Ясно е, че тези 185 000 $, които отпуска фондацията, за нищо няма да стигнат, даже не са задоволителни за правене на целия план. Все отново обаче и това е значим жест, който слага начало на възкръсване на монумента.

„ Европа Ностра ” са оценили, че трябват 7.5 милиона евро, което прави 15 млн лв.. Ще стигнат и ще останат.

Реално осъществимо ли е възобновяване на паметника?

Напълно, ще стане даже по-лесно, в сравнение с да бъде издигнат. Трябва да направя план за възстановка, откакто се обследва настоящето положение на монумента.

Сградата може да се възвърне за година-две. Повече време ще е нужно за мозайките навътре в паметника. Ще бъдат възобновени и те, макар че множеството от хората, които са ги редили, ги няма. Впрочем двама от най-хубавите художници, създатели на мозайките, бяха от Пловдив.

Ако Законът за паметниците на културата позволява промени, бих добавил ликовете на още велики българи - хановете Аспарух, Кубрат, Крум. Исках още при градежа те да бъдат изобразени, само че тогава идеологията беше преди всичко.

Защо не ценим наследството си?

Може би тъй като сме българи. Излиза, че българите разрушават, американците строят. Чудя се за какво се стигна дотук - очевидно петолъчката на върха на паметника е бодил в очите на критиците. Но в случай че я нямаше петолъчката, просто нямаше да има монумент, защото състезанието, който завоювах, предвиждаше създаване на паметник със звезда на самия връх Бузлуджа.

Как беше издигнат подобен огромен монумент точно на Балкана?

Нищо толкоз мъчно нямаше, макар че е толкоз величествен и ослепителен. Неслучайно от „ Европа Ностра ” го назовават шедьовър на международната архитектура. Когато се качих горе преди две години, беше цялостно с народ - американци, канадци, европейци, българите бяха минимум. Всички ми желаеха подписи.

Официално сте бил срещу лика на Тодор Живков върху мозайката. Как се осмелихте да се противопоставите?

Имах самочувствие освен на проектант, само че и на герой. Трима от фамилията ми сме били партизани - майка ми, татко ми и аз. Не ме беше боязън да кажа каквото мисля. Но все пак се наложи мнението вътре да се слагат ликовете на Живков и на щерка му Людмила, които в този момент са вандалски изчегъртани.

Помня чудесно деня на откриването на монумента, макар че са минали близо 40 години. Стекоха се хиляди хора, там беше и бай Тошо. Не ме поздрави, евентуално ми е бил ядосан, докладвали му бяха.

Какво би трябвало да е новото обръщение на монумента?

Като международен монумент на времето. Този монумент не е тясно български, вътре има повече ликове и имена на непознати герои - Маркс, Енгелс, Ленин. Самото място, върхът Бузлуджа в сърцето на Балкана, е свещено за всеки българин. Това е свещена земя, където българинът се е сражавал, лял е кръв за свободата си, още по време на турското иго. Там, точно на Балкана, са починали наши герои - Хаджи Димитър, Стефан Караджа, доста други. Наш дълг е да възстановим монумента в името на националната памет.

Наближава 2 август - ще отидете ли на събора на Българска социалистическа партия на Бузлуджа?

На 90 години съм, къде да вървя? Ала оставам правилен на социалистическите хрумвания. Вярвам, че светът ще върви наляво. Лявото ще стане център, който ще диктува бъдещото развиване на обществото.

Аз не съм политик, практикувам архитектура. Но съм член на Българска социалистическа партия и ще бъда подобен постоянно. Как другояче - станах член на Българска комунистическа партия още като юноша.

Как станахте партизанин едвам на 15? Как оцеляхте?

Много беше рисково, само че нямах избор - откакто майка ми и татко ми бяха решили да стават партизани, потеглих с тях. И тръгнахме тримата с една двуколка към партизанската бригада на Славчо Трънски. Той ме взе в своя щаб за пощальон. Участвах и в сражения, то си беше фронт. Имахме необикновен шанс - оцеляхме и тримата с майка и баща.

Какво става с трите ви плана за небостъргачи - за Китай, за Путин и Дворецът на мира за Израел?

Проектите са подготвени. На съветския президент Владимир Путин считам да предложа безплатно план за 600-етажен небостъргач с височина 1600 метра. Не желая да ми заплащат.

Очаквам среща с китайския дипломат, с цел да му връча плана за 500-етажна постройка с височина 1500 м. Имам още един план - за 100-етажна постройка в София, ще дам и него на китайците да го построят за себе си, те желаят да имат база. Надявам се планът да ги заинтригува - в случай че го осъществят, това ще бъде най-високата постройка в Европа - цели 300 метра.

Само един от тези небостъргачи ще побира 200 хиляди души - представете си цялостен град като Бургас или Стара Загора единствено в една постройка, в която има жилища, офиси, магазини, лечебни заведения.

Живот в небостъргачи ли е бъдещето ни?

Това е неизбежно. До 2050-2060 година ще са нужни жилища за още 3 милиарда души. Това са хиляди десететажни блокове. А тая земя не може да издържи такава тежест. Щат не щат, хората ще схванат, че строителството неизбежно би трябвало да върви нагоре. Ще се извърнат към това, което върша в този момент. Така че и на 90 имам още доста работа за извършване.

Позволяват ли актуалните технологии толкоз високи здания да бъдат обезпечено безвредни?

Позволяват. Засега най-високата издигната постройка е 800 метра, в Саудитска Арабия сега строят небостъргач с височина 1 километър. Моят град в небето е километър и половина, напълно обикновено. Има задоволително здрави материали – елементарният бетон е марка 200-300, а към този момент има бетон марка 1500, по-здрав от стомана. Сградите ще употребяват нов тип сила - квантова, открита от българския откривател Кирил Чуканов, който живее в Съединени американски щати. Вода няма да се черпи от земята, а ще се създава от въздуха, основите ще бъдат 40-50 етажа подземен.

Материали има, нужни са средства - 4-5 милиарда за един град-небостъргач. Убеден съм, че това ще стане в недалечно бъдеще.

Днес боязън ли ви е от нещо?

Не, от нищо не ме е боязън, даже от гибелта. Тя обаче не бърза да ме прибере - може би с цел да мога да видя някой от моите планове за небостъргачи осъществени приживе.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР