Георги Мараджиев е роден на 9 март 1965 г. Завършил

...
Георги Мараджиев е роден на 9 март 1965 г. Завършил
Коментари Харесай

Георги Мараджиев: Политиката не е мръсна работа, цапат я...

Георги Мараджиев е роден на 9 март 1965 година Завършил е висше обучение със степен магистър по компетентност „ Национална сигурност ” във Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система. Избран е за кмет на община Стамболийски на последните локални избори. Встъпва в служба на 9 ноември 2015 година В първия си работен ден като кмет забрани на общинската администрация изразите „ не знам ” и „ не мога ” и се зае, както самичък обича да споделя, да върне Стамболийски на картата на България. От средата на септември е регионален координатор на Политическа партия ГЕРБ Пловдив-област. Приема политическия пост с упоритостта да усъвършенства изборните резултати, като отвори вратите на структурите към периферията и младежите. Идва в политиката от частния бизнес. „ Всичко, което съм постигнал, дължа на своята непримиримост и на поддръжката от страна на брачната половинка ми. Зная, че най-ценният капитал са хората. Вярвам в триумфа. И в фамилията “, споделя Георги Мараджиев.

- Г-н Мараджиев, комфортно ли се чувствате в обувките на политик?

- Бих споделил, че аз съм социална персона, тъй като постоянно съм бил публично зает и по този начин ще бъде. Може би по тази причина се усещам комфортно във всевъзможни обувки - и в обувките на предприемач, и в обувките на кмет, и в обувките на елементарен човек, а в този момент и в обувките на политика.

- Вие сте прочут предприемач, спечелихте бързо доверието на жителите на Стамболийски и общината като кмет. Защо решихте да влезете в огромната политика?

- Не мога да кажа, че съм влезнал в огромната политика, тъй като аз бях определен за кмет на община с 23 000 души, което е приблизително огромна община. Във връзка с новия ми пост като координатор на ГЕРБ за Пловдив-област, да, тук политическата ангажираност е по-голяма, само че се съгласих, тъй като през всичките години от началото на демокрацията постоянно ми е било забавно да проследявам възходите и паденията на другите кметове освен на територията на община Стамболийски. Бил съм и преди в политиката, бил съм и години наред отвън нея. Никога обаче не съм губил интереса си към нея и това, което се случва в страната. Дори и когато през 1995 година бях претендент за кмет на Стамболийски, само че изгубих изборите. Тогава взех решение да се отдръпва и да върша бизнес, само че не забравих и задачата си - един ден още веднъж да се кандидатирам за кмет. Направих го след 20 години, когато към този момент освен бях построил сполучлив бизнес, само че и имаше кой да ме замести. Възложих отговорността на моя наследник с неговите нови хрумвания, със същото предпочитание и хъс за работа, каквито аз имах преди 20 години. Така имах опцията да се посветя на новото занятие, от което в никакъв случай през всичките тези години не съм се отказвал.

- Вече сте регионален координатор на ГЕРБ. Откъде пристигна
номинацията?


- През 2015 година Политическа партия ГЕРБ застана зад тила ми като претендент за кмет на община Стамболийски, без тогава да ме познават и без да знаят какви са моите благоприятни условия. Те рискуваха с тази номинация, само че ми гласоподаваха доверие и ме поддържаха. Затова благодаря на Изпълнителната комисия и персонално на зам.-председателя на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Зад мен застана и държавното управление на ГЕРБ, и ПГ на ГЕРБ в Народно събрание. И с цялата си мощ и поддръжката на ГЕРБ тогава съумях да печеля изборите. За този къс интервал от време превърнахме община Стамболийски в една от водещите общини в България. Това очевидно не остава неусетно. Сега още веднъж ми гласоподаваха доверие и Изпълнителната комисия на ГЕРБ ме утвърди като регионален координатор на Пловдив-област.

- В първото си изявление на новия пост пред медиите споделихте: „ Ако ГЕРБ ми даде лост и опорна точка, ще обърна Пловдив-област ”. Какво имахте поради?

- Да, на събранието на структурата в Пловдив, когато господин Цветан Цветанов беше тук, споделих тези думи. Лостът е това голямо доверие, което имам от ГЕРБ. А опорната точка са 17-те общински ръководители и структурите на ГЕРБ в Пловдив- област. Вярвам, че в случай че същата поддръжка я получа от 17-те общински структури, ще създадем по този начин, че освен ГЕРБ да е водеща политическа мощ в Пловдивска област, само че и да имаме повече кметове на ГЕРБ, с които да преобразим региона в името на хората. Повече оптимизъм, по-малко скептицизъм също са ни нужни.

- Познавате ли работата на кметовете от ГЕРБ в региона и по какъв начин я оценявате?

- Ние като кметове на ГЕРБ си оказваме помощ един на различен, разменяме и хрумвания, само че и се конкурираме, тъй като конкуренцията ражда положителни хрумвания. Като виждаш сътрудника ти какво е приключил, ти почваш да го догонваш. Искаш да го настигнеш, искаш да го изпревариш - това е напълно обикновено. Така че доста добре познавам работата и на кмета на Раковски - Павел Гуджеров, и на кмета на Родопи - Пламен Спасов, и на Съединение - Атанас Балкански, и на кмета на Марица - Димитър Иванов. Резултатите в тези общини са забележими и хората добре схващат това. Това е тласък за другите общини, виждайки работата на кметовете на ГЕРБ, да пожелаят и техните общини да се ръководят също от ГЕРБ.

- Къде виждате капацитет за възстановяване на изборните резултати?

- Обиколките и събранията, които върша сега в 17-те общини на Пловдив-област, демонстрират, че общинските структури би трябвало да се отворят към периферията и да се борим за тези, които не са членове или симпатизанти на ГЕРБ. Това значи доста работа с младежите, които са един огромен капацитет. Осъзнахме това, като видяхме, че към този момент структурата на Младежи ГЕРБ е доста солидна. Добре е също да се обърнем и да спечелим доверието на по-възрастните хора, пенсионерите. Именно по тази причина сега издаваме вестници в някои общини, с цел да стигнем до всички, които не употребяват обществените мрежи. От вестниците те научават какво вършим ние, кметовете на ГЕРБ, и виждат, че нещата в действителност се случват. И нещо друго, което съгласно мен е най-важното за локалните избори - да издигаме претенденти, които имат уважението на хората, разпознаваеми са и в действителност ще могат да реализират забележими резултати не след 3-4 години, а след една година, с цел да може гласоподавателите да останат удовлетворени от избора си. Не на последно място са персоналните срещи с жителите, по този начин както го вършим към този момент трета година в Стамболийски. Като партийна конструкция ни чака доста работа и тези, които ме познават, знаят, че това не са празни приказки. Защото съм уверен и залагам на правилото, че за избори не се работи последните три дни, а сме в предизборна обстановка незабавно след встъпването ни в служба.

- Когато седнахте в кметското кресло, поставихте в града билбордове и забранихте на чиновниците си изразите ”не знам ” и „ не мога ”. Има ли нещо, което бихте забранили на членовете и структурите?

- Тази осъществена концепция беше един доста добър ход от моя страна и с помощта на нея след 2-3 месеца към този момент имахме забележими резултати. Смятам същата процедура да я наложа в структурите на ГЕРБ във всички общини от региона. Така доста по-лесно се търси отговорност за осъществяването на дилемите. Който счита, че ще влезе в Политическа партия ГЕРБ с меркантилни цели, с цел да пораства в йерархията или да играе подмолни игрички, да го не помни.

- Кой е най-хубавият български политик в историята ни?

- Бих показал доста български политици, само че защото съм от Стамболийски, ще посоча Александър Стамболийски.

- А сега?

- Този, който направи по този начин, че Брутният вътрешен продукт да скочи до равнища, които до момента не са били постигани, който ръководи в продължение на 10 години и няма загуба 10 години в историята на Политическа партия ГЕРБ, който реализира най-хубава външна политика, естествено, че е министър председателят Бойко Борисов.

- В последните дни все по-често се приказва за предварителни избори. Коментарът Ви?

- За мен е пределно ясна концепцията на нашите съперници от Българска социалистическа партия, които се стремят посредством подправени вести, посредством разнообразни тактики, като излизане от Народното събрание, влизане в Народното събрание, да провокират предварителни избори. Според мен предварителните избори няма да решат нещата в интерес на Българска социалистическа партия, тъй като хората няма да им гласоподават доверие и те няма да дойдат на власт. Единственото, което може да се получи, е да се завърти страната в една серпантина от предварителни избори. Всички знаем, че това води само до неустойчивост. За мен няма нужда от предварителни избори, тъй като обединението, която сега ръководи, е постоянна. Не виждам друга партия, по-подготвена от ГЕРБ, която може да ръководи.

- Хората споделят, че политиката е мръсна работа. Страхувате ли се, че може да излезете от нея „ оцапан ”?

- Аз не считам, че политиката е мръсна работа. Има хора, които влизат мръсни в политиката. Аз не съм се изцапал за 30 години в бизнеса и нямам никакво подозрение, че ще остана чист.

- Известен сте като човек, който държи на фамилията. Не се ли опасявате, че поетите прекалено много задължения ще Ви лишават от персоналното време с най-близките Ви хора?

- Аз съм човек, който по този начин ще си подреди нещата, че фамилията ми и отсега нататък няма да усеща неналичието ми. В нашето семейство има правила и знаем, че когато сме задружни, реализираме всичко дружно. Естествено в този момент имам повече задължения, само че когато човек умее да си разпредели времето добре, има време за всичко. Нали не мислите, че като предприемач преди съм имал по-малко задължения. Напротив, бизнесът е денонощен труд.

- Бившите кметове на Габрово и Враца сега са министри. Какъв ще бъде Георги Мараджиев след 5 години?

- Не след 5, аз, в случай че съм жив и здрав, мога да ви кажа какъв ще бъда и след 8 години. Имам още една година до края на мандата. Заявявал съм изрично, че ще бъда претендент за кмет на община Стамболийски и втори мандат. Нека моите съперници схванат още в този момент, че това няма да се случи! Аз съм израснал в този град, фамилията ми е в този град и съм станал кмет на този град с една- единствена цел. Да го направя проспериращ, да го слага на картата на България, да го направя притегателно място и за млади, и за остарели.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР