Георги Икономов е роден през 1968 г. в Банско. Завършил

...
Георги Икономов е роден през 1968 г. в Банско. Завършил
Коментари Харесай

Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк Пирин ли? Тъпа упоритост!

Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е „ Счетоводство и контрол” в УНСС. Работил е като данъчен контрольор и съучастник в счетоводна компания. От 2007 до 2009 година е бил ръководител на общинския съвет в града. Бил е народен представител в 41-вото Народно заседание. От 2011 година е кмет на Банско. На последните избори печели втори мандат като кмет още на първия тур.
Г-н Икономов, еколозите започнаха и да тичат за Пирин. Това бягане до къде или до какво ще докара съгласно Вас?
Аз мисля, че това бягане е добре за тяхното здраве, само че във връзка с плана и изменението на проекта за ръководство на парк " Пирин " няма да докара до нищо по-различно, тъй като процедурата е предходна всички законови условия и е финализирана с решение на Министерския съвет. Не мисля, че това е въпрос, по който има какво още да се дискутира. Има къде-къде по-важни проблеми в страната, в сравнение с един кабинков въжен превоз, с който занимаваме освен цяла България, само че Европейската комисия и Европейския парламент. За мен това е цялостно преиграване и политическо заиграване. Преди 10 дни инсталирах на входа на Пирин една камера, която брои колите. Средно дневно влизат сред 1600 и 1700 автомобила в парк " Пирин ". И дано тези еколози, които тичат по равните павета, да изчислят какъв брой отровни газове изхвърлят тези хиляди коли в природата за месец, година или за 10 години. И да преценяват кое е по-екологичното - лифтът или тези коли, които позволяваме в планината. Крайно време съгласно мен е да стартират да мислят като европейските еколози, тъй като неотдавна един австрийски еколог с изненада установи: " Вие сте странна страна. Само в България еколозите стачкуват против най-екологичното транспортно средство, каквото е лифтът, а не против колите и замърсяването от тях ". И в действителност не сме чули от тях да кажат: " Дайте да забележим какво вършат колите в планината, по какъв начин да ги ограничим, по какъв начин да ги спрем ". Те скачат против най-екологичния превоз. Няма такова знамение.
Кои са трите най-опашати неистини за втората кабинка, които сте чували?
Най-опашатата неистина е, че ще се застрои 48% от парка. Втората е, че ще се изсекат вековни мурови гори. И третата, че ще се построят нови 40 000 кревати.
Според Вас тези митинги повече политически или стопански са инспирирани?
И от двете по малко. Тръгнаха стопански, прераснаха в политически. Не я виждам тази непримиримост без мотивация - икономическа или политическа. Ще повторя - става въпрос за един въжен превоз, не за каквато и да е голяма намеса в парк " Пирин ". Не одобрявам за обикновено да стачкуват против този план хора в Русе примерно, а да не се гледа чистотата на въздуха във всички обитаеми места. Защото това е доста сериозен проблем за всички огромни градове.
Не смятате ли, че това е идея за тях?
Никаква идея не е. Защото в случай че човек има идея, би се опитал да вникне в детайлите и на другата страна. Тук имаме една тъпа непримиримост да не се вниква в никакви доводи и да не се одобри друго мнение. Да смяташ, че ти си лицето, което съставлява екологията в цялата страна, че ти си индивидът, който най-добре знае кое е най-правилно за даден район, а другите са диваци - естествено, че това не е идея. Те споделят: " Дайте изясненост, дайте да приказваме ". И сме говорили хиляди пъти, само че нищо от тези диалози не произтича, тъй като нищо не се възприема като тези, доводи, калкулации, обстоятелства. Те настояват, че откак има кабинка, Банско е занемарен като град, община и район. А всеки, който идва тук, вижда тъкмо противоположното. Как може да се настояват такива нелепости!? Банско е лицето на България за зимен спорт и зимен туризъм. Всеки, който е пристигнал тук, било българин или чужденец, е удивен и от природата, и от хората, от хотелите, настаняването, от всичко. И все пак продължава да се приказва жалко и настойчиво против българските курорти.
Защо тогава да желаят срещи, с цел да стане ясно, а да не желаят да вникнат?
Те не идват градивно да приказват и да кажат намерено втората кабинка с какво ще наруши екологичното равновесие в парка. В началото споделяха вместо с кабинков въжен превоз да извозваме туристите с рейсове. Как може един разумен еколог да предложи такава тъпота - да вкараш в планината рейсове, вместо беззвучен и безопасен въжен превоз. Казват, че ще се изсекат хиляди декари гора. Няма такова нещо. Има ги данните от 2001/2002/2003 г, когато се прави цялата ски зона. Нека видят какъв брой хиляди кубика са изсечени. Те са 10 пъти по-малко, в сравнение с е годишният приръст на дървесина в парк " Пирин ". Нямат нито един почтен екологичен аргумент. Казват, че хората щели да си продават парцелите. И какво неприятно има в това!? Те против развиването ли са, против страната ли са, против какво са!? Това в случай че е идея, тя е идея " против " - против Банско, против Пирин, против развиването, само че не е идея " за ". Ако имат идея " за ", тя е за персоналните им ползи, които са надалеч от екологичните.
От всички митинги против втората кабинка какъв брой от тях са извършени в Банско, респ. в Пирин?
Нито един митинг на еколози " против " не е извършен тук, с което да покажат, че желаят да защитят Пирин. Аз съм ги канил да дойдат и тук да стачкуват, само че не идват. Най-опашатото подстрекателство на еколозите е: " Ние сме против застрояването на Пирин ". А в Пирин няма нищо издигнато след 1985 година, с изключение на лифтове и писти. И това не е градеж, а спортни уреди. Няма нито един хотел, нито една постройка, нито едно бунгало.
А желали ли са група еколози дружно с Вас да обходят планината, с цел да видите и изговорите проблемите на място?
Не. Аз съм ги канил да дойдат. Нищо няма да им се случи. Нека дойдат да забележим какво се случва, тъй като те популяризират едни фотоси и клипове отпреди 15-16 години, когато се строеше зоната. Естествено, че тогава е имало булдозери, които подравняват. Но в този момент нещата са радикално разнообразни. Пистите съставляват ливади, както е в цяла Западна Европа. Ние като отидем там и се възхищаваме какъв брой зелени са техните гори и на техните ливади по какъв начин пасат крави. В момента в Банско е същото. През лятото, в случай че някой отиде на пистата, ще види, че това е поляна, на която има стадо крави или овце. Опитваме се да създадем същото като в Австрия, Швейцария или Словения, само че при нас е неприятно, а при тях - положително. Все на непознатата морава тревата е по-зелена.
За развиване на зимния туризъм в Банско без втора кабинка може ли да се приказва или е доближат пикът?
Стигна се към този момент върхът. Скоро чакам и отлив. Имах една турска делегация със зам.-кмета на Бурса. Те от години идват при нас и споделят: " Това ви е главният проблем, тъй като хората недоволстват, до момента в който чакат на опашка ". Колкото и пари да даваме за реклама, едвам се опитваме да притеглим туристи, когато стоят на опашка по 2-3 часа, идващият път не се връщат. И вършат неприятна реклама освен на Банско, на цяла България. За 10 година да не можем да решим проблем с един кабинков въжен превоз. Хората чудеса построиха по света. А ние в никакъв случай нищо не вършим, тъй като все си пречим.
Има ли пред общината стартирана каквато и да е процедура - капиталово желание на " Юлен " или документи по този план подадени?
Все още не. Доколкото знам, прецизират трасето с проектанти. Трябва да мине и процедурата по актуализация на концесионния контракт. Предполагам, че до месец време всичко това ще е реалност и ще започват процедура.
В каква връзка е актуализацията на контракта с плана и капиталовото желание?
Не са взаимно подвластни, само че би трябвало да се почисти концесионният контракт, тъй като се видя, че основава доста проблеми. Не е изчистена фактологията юридически. Има числа, които си опонират, да се знае къде е границата на концесията, какъв брой тъкмо се заплаща. Всъщност, това е другото, с което спекулират. Те споделят,че концесионерът употребява повече повърхност и заплаща по-малко. А съгласно концесионния контракт се заплаща такса не на повърхност, а на база осъществени доходи.
Строят ли се нови хотели в града?
Нови хотели не се строят. Повече от година след е в действие новият Общ организационен проект (ОУП) на общината, с който доста внезапно ограничихме териториите за строителството. Нови територии съвсем не се планува да се усвояват, а единствено сред издигнати здания. Скоро върших една информация. Във всички територии, където те настояват, че ще има нови 40 000 кревати, за последните 6 години откак съм кмет, са издадени 18 позволения за градеж. От тях 9 са за търговски обекти, 3-4 са за еднофамилни къщи, 3-4 са здания за публично обслужване (магазини, паркинги, ледени пързалки) и единствено една е за многофамилна жилищна постройка. Така, че ние си следим нещата. Ние сме хората с интерес да не допуснем още веднъж стихийното застрояване отпреди години.
Как стои Общ устройствен план къмто проекта за ръководство на парк " Пирин " - единият част от другия ли е, или са правени по два разнообразни регламента, без връзка един с различен?
Много образован въпрос, апропо. За пръв път ми го задава публицист. Аз все пробвам да го обясня, само че като че ли не ме чуват или схващат. Като приказваме за обмисляне на територията, е значимо това да става сложно. И ние имахме неповторимата опция да го създадем едновременно. Само че не стана.
Защо?
По едно и също време аз започнах да създавам Общ устройствен план на общината. В този интервал изготвяхме и Общинската тактика за развиване, която е наше обвързване по Закона за районно развиване за интервала 2013-2020 година Тогава стартира да се създава и проектът за ръководство на парк " Пирин ". Това са три стратегически документа. Ние направихме обвръзка сред Общ устройствен план и Общинската тактика за развиване - плануваното в единия документ го предвидихме и в другия. Но това не се случи в проекта за ръководство на парк " Пирин ". Ние предвиждаме примерно един околовръстен път, който да изнесе придвижването в южната част на града. И там той предвиждаше секване на 100-200 м от територията на парка. Нямаше друга техническа опция. И дори тази повърхност не съставлява полезност, тъй като са някогашните ниви и ливади на хората. Когато дадохме да ни съгласуват това желание, от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Благоевград споделиха: " Не, парадокс. Това опонира на проекта за ръководство на парк " Пирин ". Аз споделям: " Да, само че то опонира на настоящия проект за ръководство, а вие вършиме в този момент нов, заложете го в него! ". Бяха безапелационни и не го предвидиха. Е, по какъв начин да направиш общи документи за развиване на територията, когато едните не кореспондират с другите и дори няма воля да кореспондират. Казвам отговорно, че това е огромен пропуск на държавните служители от тези структури. Защото би трябвало да се работи малко по-гъвкаво, да се реши, че е потребно за града като се изнесе трафика, че ще се облекчат някои градски зони и няма вреда за парка. И по този начин давам отговор на въпроса - ние си вършим нещата на общинско равнище и нямаме никаква опция да го обвържем с проекта за ръководство на парк " Пирин " за жалост. Налага се ние да режем наши планови оферти, които са наоколо или засягат парковата територия.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати  Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят интервенция Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят интервенция  Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "  Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот? Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?  Кметът на Монтана: Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд
Овен Всички знаем какъв брой непостоянна може да бъде една жена в желанията си. През този уикенд е добре да променяте концепциите и желанията...
" Зелените " желаят оставката на шефа на БАБХ... Лавров: България може да възобнови строите... " Газпром " ще приключи контракта с " Нафтогаз... Руският патриарх кацна в София НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 3 март
Овен Тази събота сигурно ще сте прави. Въпросът е, че това няма да ви направи изключително щастливи. Изборът е ваш, само че направете по този начин...
Украйна стопира краткотрайно българска БЦЖ вакси... Емилия сподели новия си мъж (СНИМКА) " Огнено кълбо " и ракета с нуклеарен мотор -... Кой се преметна с " страната влиза в ЧЕЗ "? НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Петкова: Рано е да приказваме от къде ще до...
Държавата е на мястото си и хората не трябва да се тормозят. Няма безусловно никакъв проблем нито във връзка с сигурността на достав...
Седмицата в парадокси (26 февруари - 2 март) 3 март е хубавичко верига на българския дух... Борисов се обърна и към Русия за свързанос... Симеонов: Сделката за ЧЕЗ е нагласена, само че...  www.expert.bg  Швейцария има най-старите нуклеарни мощности в света Швейцария има най-старите нуклеарни мощ...  Пеевски би трябвало да е обект на следствие от новия антикорупционен орган Пеевски би трябвало да е обект на следствие...  АПИ моли водачите да карат деликатно през почивните дни АПИ моли водачите да карат деликатно п...  Пенсиите на част от пенсионерите се усилват от март Пенсиите на част от пенсионерите се увел...  www.iwoman.bg  Ето за какво яйцата експлодират в микровълнова печка Ето за какво яйцата експлодират в микровълно...  10 неща, които положителният мъж в никакъв случай НЕ би правил 10 неща, които положителният мъж в никакъв случай НЕ би...  5 аргументи за какво самостоятелните дами са най-хубавите сътрудници 5 аргументи за какво самостоятелните дами са най-...  Проф. Бетани Хюз показва Дневниците на Венера и Осем дни, които сътвориха Рим по VIASAT HISTORY Проф. Бетани Хюз показва Дневниците на...  http://www.sportlive.bg  Свиерчок със златен късмет да свети на Световното по футбол в екип с Левандовски Свиерчок със златен късмет да свети на Св...  Ривалдиньо и Фигейредо не попаднаха в групата на Левски за Берое Ривалдиньо и Фигейредо не попаднаха в гр...  Къде да гледаме мача на Тервел Пулев в Чикаго Къде да гледаме мача на Тервел Пулев в Ч...  Мъри Стоилов става най-скъпоплатения български треньор в историята Мъри Стоилов става най-скъпоплатения бъл... Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Нови Най-четени Най-коментирани Оранжев и жълт код за поледици... 72 0 Участъкът сред Св. Неделя и Съдебната палата към този момент е пешеходен... 123 0 Свв. мъченици Евтропий, Клеоник и Василиск Амасийски... 107 0 Прогноза за времето - 3 март (събота)...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР