Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди

...
Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди
Коментари Харесай

Георги Икономов: Има тотално неразбиране за Банско, даже и от ЮНЕСКО

Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди това е бил депутат, ръководител на Общинския съвет. Завършил е УНСС със компетентност „ Счетоводство и надзор “
Г-н Икономов, преди дни изнесохте презентация за развиването на туризма във вашия регион. Какви са вероятностите в подтекста на пречките пред построяването на втори кабинков въжен превоз?
Пречки ще има постоянно, тъй като в Банско въпреки всичко главният туризъм, който желаеме и можем да развиваме, е планинският - зимен или летен. Ние нямаме море, нямаме минерална вода, а цялата планина е народен парк, съвсем цялата е в " Натура 2000 ", цялата планина е предпазена зона по ЮНЕСКО. Трудности ще имаме за всичко, което решим да вършим в планината, което обаче не значи, че би трябвало да се отхвърляме и зачертаваме опциите.
На първо място вероятността е развиване на ски зона Банско. Тя би трябвало да бъде доразвита в нейната целокупност, в по този начин или другояче към този момент развита урбанизирана територия. Говоря за втора кабинка, за още 2-3 лифта и още 2-3 писти. Това е, което наложително би трябвало да се довърши в ски зоната Банско.
Другата вероятност е ски зоната в Добринище. Ние съвсем не приказваме за нея, само че тя е избрана в проекта за ръководство на парк " Пирин ", без значение че е доста по-малка. Може да бъде различен моделът, може общината да вземе по-голямо присъединяване в нея, само че съществуващият там въжен превоз е от 80-те години. Той би трябвало да бъде сменен с бърз 4 или 6-седалков, да се създадат 2-3 хубави писти и на Добринище това му е задоволително.
Друга опция е построяването на голф игрище в Банско сходно на Разлог. Ние имаме подобаващи терени, а и искащи вложители, само че пречката тук е, че сега Законът за собствеността и използването на земеделските земи не разрешава на общините да се разпореждат с парцели, които са пасища и мери. Забранени са всевъзможни разпоредителни покупко-продажби до 2019 година и ни пречи да стартираме този план сега.
Друго, което би разнообразило летния артикул, са хижите. С дребни изключения те са в доста неприятно положение. Собственост са на БТС и ги отдават чартърен за период от 5 година Наемателите, напълно естествено, не желаят да влагат за възстановяване на изискванията в тях, тъй като нямат сигурност. Пешеходният туризъм в планината, разходките до езерата, изкачването до върхове, риболовът от ден на ден набират мощ и хората все по-често се обръщат и през лятото към планината. Тези хижи би трябвало да се реновират, с цел да дадат добра база за развиването на летен туризъм. Много още бихме могли да приказваме за туризъм, само че това е главното. Други атракции и атракциони биха могли да добавят продукта, само че не могат да дадат нова устременост. И нещо, което следва да се случи, е учредяването на туристически район " Рила-Пирин ".
Как е замислена неговата реализация?
Тя е регламентирана в Закона за туризма. Замисълът е доста добър - да се работи на едро в туристическата реклама, в маркетинга и в предлагането на туристическите артикули - по този начин, както се прави в чужбина.
Имате поради новото туристическо райониране?
Точно по този начин. И на 17 юли следва учредяването му в Благоевград. Дадохме началото му тук, в Банско. Ние бяхме основатели. Надяваме се по-късно да се откри един работещ офис, да се създадат привлекателни и разнородни туристически артикули. Хората желаят, когато са в Банско или в Боровец, да имат и по-малка дестинация, не толкоз известна - някое село като Мелник да вземем за пример с виното, Роженския манастир, тъй че да се разнообрази престоят им.
В Благоевград ли ще бъде центърът?
Това към момента не е конкретизирано. Аз се надявам центърът да бъде в Банско, като основател, а и тъй като Банско е най-големият туристически център в региона. Приляга му да бъде тук.
Последното редактирано решение на ЮНЕСКО до каква степен дава " зелена светлина " пред разширението на ски-инфраструктурата, защото при нас, в България, се получиха два полюсно разнообразни прочита – от " ЮНЕСКО позволява " до " ЮНЕСКО не позволява "?
Няма такова нещо. ЮНЕСКО предлага, не може да позволи или забрани. Все отново това е неправителствена организация и няма по какъв начин да каже на държавното управление по какъв начин да си води вътрешната политика.
Има едно тотално недоумение за Банско, дори и от ЮНЕСКО. Така им са представяни нещата години наред от „ зелените “ деятели, че надали не ние тук ще разрушим планината, ще я бетонираме, ще я презастроим над 48%. Всеки естествен човек вижда, че това е невероятно. Да застроиш 48% от една планина е безумство единствено да го помислиш, камоли да го изговориш. ЮНЕСКО имаха едно мнение авансово и настройка за взимане на решение по този проблем, само че след визитата на българска делегация отпред с вицепремиера Валери Симеонов на сесията в Бахрейн обстановката се промени. Те са водили голям брой диалози, посочили са нагледни материали какво точно е Пирин и 21 страни-членки на сесията взимат радикално друго решение. Тоест, те виждат, че изобщо не се случва нищо толкоз ужасно и сега споделят: " Не би трябвало цялостна екологична оценка на проекта, а единствено на съответните капиталови планове ".Това е нещо, което ние повтаряме години наред. А първичният вид беше, че би трябвало да се прави цялостна екологична оценка. Така, че " зелена светлина " е мъчно да се каже, тъй като това не е органът, който позволява или не разрешава строителството. Тяхното решение е извънредно значимо и то би трябвало да успокои множеството хора в България, че нищо неправилно не се прави.
В обозримо бъдеще вижда ли се пускане на капиталовото предложение?
Две неща трябваше да се случат, с цел да тръгне капиталовото предложение. Едното стана на 28 декември, м.г. - смяната на проекта за ръководство на парк " Пирин ". Второто е, че би трябвало да се промени концесионният контракт, който все още има много неясноти и двояко пояснение.
На границите ли?
Да, какво е обещано на концесия, какво се употребява. Повече ли е, по-малко ли е, да се фиксират границите на концесията. Това би трябвало да бъде конкретизирано, поради че при започване на тази година влезе в действие нов Закон за концесиите. Аз се надявам това да бъде задвижено най-късно до края на юли и финализирано. Тогава няма да има спънки за реализирането на този план като се стартира с процедурата за капиталовото предложение.
Какви са последващите стъпки, с цел да си представим какъв брой време би лишило да се извърви пътят най-оптимално?
Стъпките няма да са къси и то не тъй като законът е по този начин, а тъй като ще има обжалвания на всяка крачка, която дава опция за тъжби от " Зелените ". След внасяне на настояването за капиталово предложение би трябвало да бъде направен Подробен устройствен план, който да бъде утвърден. Трябва да бъдат осъществени съответните екологични оценки, работен план. Аз не го виждам всичко това по-рано от година, година и половина.
Без обжалванията ли?
Не, с обжалванията, тъй като трансформираха закона и към този момент обжалванията към този момент не могат да се точат толкоз дълго време. Мисля, че преди към 3-4 месеца беше направено такова изменение от Народното събрание. Смятам, че до година и половина може да има позволение за градеж, по-късно да се стартира строителство, което ще продължи към година.
Сякаш е обозримо това време?
Сякаш да, въпросът е да мине смяната на концесионния контракт, който е основен миг за пускане на плана.
Но тук са единствено две страни, имайки поради, че смяната на контракта не предстои на офанзива?
То и до момента имаше две страни, тъй като опцията за смяна на проекта я има в закона. Един проект не може да стои застопорен. Както всеки Общ организационен проект на дадена община предстои на актуализация, когато се постанова. Този проект също предстои на смяна и ние не сме направили нещо нелегално, само че видяхте какви реакции бяха инициирани и подтиквани от " зелените " против това решение на държавното управление. Така, че неразбирането по този проблем " Пирин " е цялостно. " Зелените " доста добре знаят по какъв начин стоят нещата, кое е законно и кое не. И тези безсмислени борби, които те водят години наред и Върховен административен съд доста пъти им е споделил, само че на тях не им пречи да лъжат и обществото да се хваща доста постоянно на опашатите им неистини. Никой не вниква в детайлностите, с цел да види, че няма по какъв начин една община и цяло държавно управление да желаят нещо нелегално да се случи. Ние си движим нещата по закон, само че те непрекъснато спъват нещата. И освен в Банско, а в цялата страна, за жалост.
По средата на годината по какъв начин върви осъществяването на общинския бюджет?
Миналата година се движехме по-добре. Тоест, много по-точно, когато с 1% имаше разлика при осъществяването на бюджета в годишен проект, което значи, че извънредно точно сме сметнали както приходите, по този начин и разноските. Имахме малко кадрови проблеми в отдел " Приходи ", които са на път да се решат, само че почти вървим в проект, с леко закъснение на приходната част. Надявам се в този момент, след юли месец изоставането да бъде наваксано. Много мъчно върви събирането на налози и такси, когато това става наложително, тъй като все се оказва, че който дължи на нас, дължи и на страната, на банките. Така ние, общините, оставаме на задно място и не можем да си съберем големи суми. Това ни основава доста компликации, само че бюджетът ще бъде изпълнен. Ако приходите останат по-малко, ще отпаднат и част от разноските надлежно.
Какви инфраструктурни планове изпълнявате на този стадий?
Със лични средства изпълняваме две доста значими улици. Едната е ул. " Гоце Делчев ", която започнахме преди 4 години. Тя в никакъв случай не е била улица, а едно пространство с мръсна вада по средата, с камъни и пръст. Тя потегля от ски зоната и стига до идеалния център на града. До 10 дни чакам цялостното й довеждане докрай. Това е трябвало да се направи още преди 30-40 години, обещавано е, само че нищо не е правено. Аз извънредно се веселя на завършването на този обект, тъй като се трансформира в улица - парк. Много е изящен, на разнообразни равнища, с естествени материали, планински морени, вада по средата, атракции, доста зеленина.
Цялата ли е изпълнена със лични средства или има и от други източници?
Да, единствено преди към 4 години имахме едно целево финансиране от Министерски съвет за 300 000 лв.. Но цялата улица е към 3,5 млн. лева Другата е ул. " Пирин ", която е на втори стадий. Тя също е с естествени материали, доста красива. Важно е да кажа, че не вършим нито една улица без да сме подменили подземната инфраструктура - тръбопровод, канализация, слаби и мощни токове, съобщителна техника, колектори, където се постанова. Чак тогава почваме да построяваме нагоре. В момента тека процедурите за избор на реализатор за рехабилитация на основни улици в Банско за към 2 млн. лева Една процедура завършва за създаване на нова детска градина с целево финансиране от държавния бюджет. Финализираме и една процедура за създаване на подпорни стени и промяна на река Главня в центъра на града за към 800 000 лева от " Бедствия и повреди ". Това са ни плановете до края на годината.
Готвите ли нови за кандидатстване по отворените стратегии?
Те са готови. Шест плана са импортирани по трансгранично съдействие като приемът беше през май месец. Очакваме класиране. А в този момент до 13 юли се подават плановете по ПРСР. Вчера сме входирали един план за просветителна инфраструктура. Предстои да внесем още два - за реновиране на градския парк и езерото, а другият е за енергийна успеваемост на три общински здания.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР