Георги Гергов: Руски консул съм, патриот и социалист по сърце!

...
Георги Гергов, в Радио точка, БНР, 1 март 24-та Водещ:
Коментари Харесай

Георги Гергов, в Радио точка, БНР, 1 март 24-та

Водещ: Преговорите как да продължи управляващата коалиция след ротацията навлизат във финален етап, другата седмица ще се умува кой министър ще запази поста си, дали ще се подписва споразумение или меморандум, коя политическа сила в кой регулатор ще инсталира свои хора. Бизнесменът Георги Гергов, бивш местен лидер на БСП в Пловдив, почетен консул на Русия е наш гост. Той има опит в политиката, беше член на разширеното ръководство на БСП, от миналата година е мажоритарен собственик на Пловдивския панаир е наш гост, здравейте!

Георги Гергов: Здравейте, честита Баба Марта!

Водещ: Честита Баба Марта и на вас!

Георги Гергов: Здраве, късмет, усмивки и всичко най-добро!

Водещ: Да Ви се връща! Вие сте бизнесмен, който винаги е бил близо до политиката. Какъв е вашия прочит на преговорите на „мазни турски кафета“, които се пият в управляващата коалиция?

Георги Гергов: Не съм бил близко, бях в политиката! Сега вече съм пенсионер. Моят прочит ли? Сега вече са такива времената. Аз мисля, че всичко това ще изтече в канала. Трябва да има правителство за България!

Водещ: Тоест Вие казвате ...

Георги Гергов: Бизнесът разчита на разума на всички тези хора да се направи правителство!

Водещ: Как бизнесът влияе на политиката?

Георги Гергов: Бизнесът не само влияе, той е толкова много свързан с политиката. И това е в целия свят, ние не откриваме топлата вода! Бизнесът има нужда от здраво правителство и тогава ще му върви бизнеса. Виждате какво става в Европа, няма начин да не дойде и при нас. Може сега да не го усещаме, но ние го виждаме в Панаира. Есенния панаир беше изключително слаб, защото не дойдоха немските фирми. Те правят до 40% ишлеме в България. Не не дойдоха, защото складовете са пълни със стока и не могат да я продадат. Така че бизнесът зависи от това какво правят господа политиците и е хубаво да се намери начин. Не ме интересува сглобка ли ще е, коалиция ли ще е! Но е хубаво да има правителство, което да защитава интересите на бизнеса, защото всички останали хора чакат на бизнеса!

Водещ: А работят ли за бизнеса, или се занимават със себе си в момента?

Георги Гергов: Не мисля, че така трябва да разглеждаме въпроса. Няма човек, който да носи гащи и да не мисли за себе си, къде ще бъде, какво ще прави след 5 години. Това е човешко. Но в крайна сметка те са пратени от народа в Парламента, в правителството да служат на народа, така че нямат друг избор всъщност!

Водещ: А как гледате на тази борба да се сложат политически фигури в регулаторите, макар да твърдят, че не трябва да са свързани с партиите? Всичко се свежда до това кой какви фигури да има в регулаторите, а накрая регулаторите ще определят как ще работи бизнеса и пазара!

Георги Гергов: То винаги е имало пазарлък. Дайте ми пример с някой регулатор, в който да не е политическа фигура! Няма смисъл да давам примери. Това винаги е било политическо решение. Повечето го наблягат на говорене и всеки гледа да пробута неговия човек. Но не е въпроса да прибуташ човека, въпроса е да се сложат хора, които могат и разбират!

Водещ: А ще сложат ли такива хора, или ще бъдат хора, близки до партийните централи?

Георги Гергов: При всички случаи ще бъдат близки до партийните централи и винаги така е било!

Водещ: Такава ли е играта и на ДПС?

Георги Гергов: Какво да давам аз оценка на ДПС, те са нормална партия като всички останали. Те са дошли в Парламента, за да се борят за властта. И ДПС, и БСП, и СДС, и ГЕРБ, това е нещо нормално!

Водещ: Как виждате ролята на Делян Пеевски, той стана съпредседател на ДПС? Той може ли да прави бизнес през политиката или обратно, политика през бизнеса, който има?

Георги Гергов: Вижте, през годините върху Делян се изсипваше много помия. Сега вече се вижда истинския образ на Пеевски. Той надали ще изчисти напълно образа си. Но в крайна сметка той е успял човек, а успелите хора никой не ги обича в България! Аз го чувствам на мой гръб. Но мога да гледам всеки в очите и щом децата си мога да гледам в очите, това е най-важното! А другото, което ви интересува за Делян Пеевски, си го питайте него!

Водещ: На фона на всички тези неща, които се случват в прокуратурата и съдебната система, скандалите, съмненията за рекет, преди години Вашето име беше споменато около един случай в ЦУМ, когато главния прокурор Сотир Цацаров се оказа във вашия кабинет.

Георги Гергов: Това ми костваше главата!

Водещ: Костваше Ви главата, Сашо Дончев също се оказа в кабинета. Как така главния прокурор влиза в кабинета на успял бизнесмен? Вие не бяхте ли инструмент за рекет?

Георги Гергов: Не мисля, че в това, което се изговори, има нещо вярно. Сотир Цацаров е от Пловдив, аз го знам от младши съдия в Асеновград. Били сме си приятели и сме си приятели. И Сашо Дончев ми е приятел, той го каза в интервюто си. Просто това се използва политически в онзи момент, имаше напрежение между мен и Корнелия и се използва да ме отстранят. Аз вече съм претръпнал, минаха 6-7 години, гледам си пенсията и им се радвам, да са живи и здрави!

Водещ: Имало ли е случаи герои, близки до прокуратурата, като Нотариуса и Пепи Еврото да предлага услуги на Вас и вашия бизнес?

Георги Гергов: Не мисля, че са имали куража да дойдат при мен! А там, където са ходили, те се изказват, гледам в Парламента вчера имаше комисия. Няма скрито покрито! Ако някой си мисли, че това ще изтече в канала, това няма да се случи!

Водещ: Питам, защото много богати и успели българи се оказаха жертви на такива схеми и те в момента излизат. Не знам при Вас през годините дали е имало такъв натиск?

Георги Гергов: А защо са влезли? Там е ключа от бараката!

Водещ: Не знам, вие знаете ли!

Георги Гергов: Няма невинни в цялата работа!

Водещ: Казвате, че те са си го търсели?

Георги Гергов: Няма невинни, аз отговарям и всеки разумен човек може да прочете какво искам да кажа! Не е луд този, дето яде баницата, а този, дето му я дава! Така че!

Водещ: Напоследък все повече се говори за нов политически проект на президента Радев, Вие ще се включите ли във финансирането на такава инициатива?

Георги Гергов: Не вярвам! Това време мисля, че отече. Президента си има президентство още 3 години. Не мисля, че ще има такъв проект.

Водещ: Смятате, че е късно, или че няма мегдан за него на политическия терен?

Георги Гергов: Смятам, че президента го набутаха в какви ли не игри и завери. Смятам, че той е почтен човек, който е дал всичко от себе си за България! А другите, дето много говорят и искат да блеснат, това си е тяхна работа. Ние нямаме нужда от ястреби. Ние има нужда от българи, патриоти, от хора, които мислят за България, за пенсионерите, за здравеопазването, за младите хора. Къде ние сме добре? В здравеопазването? В грижата за старите хора? В бъдещето на младите хора? Едно нещо да ми се посочи, в което сме добре? И за това е виновен кой? Бизнеса? Защото сме богати, защото сме успели? На него не му е в главата да знае колко кредити аз имам, какви проблеми имам, за да мога да дам заплата на 5 човека, а камо ли на 100, на 200, на 300, на 1000! Но това да се приеме, че е субективно, защото го казва един бизнесмен. Сега всеки един българин трябва да мисли какво може да направи за България! Защото България има нужда от здрава държава, затова казвам, че трябва да има правителство! От хора, които си даваме сметка, че ние сме на прага на война! Българите трябва да си дадат сметка, че в момента се избиват братски народи, славянски народи. И че това не е хич добре за България и утре може да се случи с нас. И това трябва всеки един човек да седне, да се замисли и да си даде сметка къде е той и как може да помогне.

Водещ: Казахте, че свърши времето на хората около президента да правят партия. Вие кога за последно се чухте с президентския съветник Николай Копринков?

Георги Гергов: Кога ли, чух се преди нова година!

Водещ: За какво си говорихте?

Георги Гергов: Мисля, че на Коледа се чухме.

Водещ: На празниците? За политика не сте говорили?

Георги Гергов: Все пак той някога е работил за партията, беше партиен секретар в община Марица. Нормално е да се поздравим за празниците, това е!

Водещ: Не е ли сега момента да отговорите за масонските Ви връзки с Румен Радев и вътрешнополитическия му секретар?

Георги Гергов: Това са лични теми и всеки трябва да отговори за себе си. Аз не участвам в такива, приписват ми какво ли не и аз даже се гледам в огледалото и си казвам – гледай, гледай, голяма работа съм! Тук ме слагат, там ме слага. Аз съм човек, който отива към 70 години, гледам си доколкото мога бизнеса, децата ми отиват към 50 години. Не участвам в никакви сглобки, схеми и каквото и да е. Да ги оправят политиците тези работи. Моето вече е минало!

Водещ: Вие доста често споменавате за пенсионерите и за възрастните хора, които не живеят добре. Докато бяхте в БСП доста често се обръщахте с другари на партийните ви сбирки!

Георги Гергов: Те ще останат в моето съзнание другари! Аз може да съм бил беден, богат, да съм имал много проблеми, но всеки си има убеждения!

Водещ: Не е ли неловко така? Вие сте успял човек, богат, работодател, милионер и да си говорите на другари?

Георги Гергов: И какво от това? Другаря си ми е другар на мен! Аз си имам убеждения, оставам си бивш член на БСП, не съм сменил никакви партии! Ще дойде време, когато, ако искам, ще си възстановя членството, сега не е моето място там! Не ги разбирам, затова си стоя кротко, мирно и това е! БСП си е БСП!

Водещ: Съжалявате ли, е БСП и ГЕРБ не успяха да управляват заедно?

Георги Гергов: Много съжалявам! Много! Още тогава, ако се беше направила една коалиция или сглобка, както е модерно да се казва, нямаше да ги има всички тези неприятности държавата, която ги има в последните години! Щеше да има по-малко служебни кабинети, по-малко случайни хора, попаднали в политиката, щеше политиката да се гради на 2-3 сериозни партии, не знам защо изключваш ДПС! Тя е реалност!

Водещ: Някой би казал, че всички крила на ДС ще се съберат в една такава управляваща коалиция!

Георги Гергов: Не ви чух, защото пътувам!

Водещ: Някой би казал, че ако се съберат ГЕРБ, БСП и ДПС, ще се съберат всички от ДС в една управляваща коалиция!

Георги Гергов: О, Боже! Празни приказки! Каква ДС, какви 5 лева! Мечти от Шехерезада! Има лични интереси и всяка една политическа сила се бори за себе си да успее да влезе в управлението. И оттам произтича дали отговаря на техните програми и всичко останало. Това е сложна тема, не можем да я изговорим в това предаване.

Водещ: Така е, времето никога не достига! Престижно ли е да бъдете още почетен консул на Русия в България?

Георги Гергов: Тук не се разглежда въпроса дали е престижно или не! Всеки си има убеждения, симпатии, аз не преча на никого да обича Русия, Америка, Германия или когото и да е. Аз така съм израсъл, така съм възпитан, това съм аз. Но никога не забравям едно нещо, че съм българин, че съм български патриот. Аз искам българина да живее добре, а това ще стане, като всички мислим в една точка! В момента не се случва тази точка. И какво излезе. Плюха, плюха, плюха Бойко Борисов, а той излезе, че беше най-добрия вариант. Беше предсказуем и се правеше нещо. Сега нещо да се прави. Освен да се дърлят в Парламента. Много са смели, а като излязат на улицата, ще ги наплюят!

Водещ: Да разбирам, че не бихте се отказали да бъдете почетен консул на Русия в сегашната ситуация?

Георги Гергов: Аз имам мандат от 5 години. Тъкмо ще бъда на 73 години, тогава да поема някой млад. Каква е ролята на почетния консул? Никаква! Занимаваме се с паметници, ето сега идва 3-ти март, с това се занимаваме. Трябва да се прочете закона и да се знае, че не съм само аз, сме към 70 почетни консули в България, всеки се занимава с това, което реалните консулства или посолства не могат да го вършат. Това е!

Водещ: А не ви ли притеснява това, че е държава, чиято армия пресече международно призната граница на свой съсед?

Георги Гергов: Не одобрявам никаква война! Нито това, че се убиха в Газа 25 000 деца и жени, инто това, което се случва в Украйна! Аз не го одобрявам! Избиват се славяни! И го казах в интервюто в началото. Не го одобрявам! Който не ме харесва, не ме харесва, негова си воля! Но аз съм си по убеждения русофил, но съм български патриот. Щом съм работил 35 години в частния бизнес, щом досега нищо не може да се каже за мен. ама мразели ме! Разбира се, че всеки един успял човек го мразят! Няма значение! Аз пък ги обичам! Това е моето разсъждение по това нещо! Няма да мога да се гледам в очите, ако кажа, че не мога да бъда почетен консул, защото ме е страх или защото съм си променил убежденията! Нито съм сменял партии, нито ще си сменя убежденията!

Водещ: А може ли да Ви разколебае смъртта на руски опозиционер в руски затвор? Алексей Навални бе изпратен днес!

Георги Гергов: Тази тема също е дълга! Нищо не е доказано! Така се говори! Не съм чул за експертизи, не съм чул нищо, което да ме убеди. И когато ме убеди, ще ме набереш по телефона, както сега ти вдигах телефона в движение, така ще ти отговоря и по темата за Навални! Сега трябва да изчакаме да видим каква е точно причината. Защото ние не знаем какво Путин прави в Украйна. Всичко това, което се говори, са политически воаяжи. Ние не знаем защо американците спират помощите, защо англичаните спират помощите. Всичко това не са ли политически договорки?

Водещ: И интереси, какво Вие казахте! Г-н Гергов, благодаря Ви за този разговор!

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР